Quantcast
Channel: asleoh – NM i Naturfoto – Fotojakta
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

2014 runde 4 – Vidar Lunde – igjen

$
0
0

   Månedens bilde

I mårskogen. Gull. © Kjell Ivar Øye

I mårskogen. Gull. © Kjell Ivar Øye

Fotografen Kjell Ivar Øye sier dette om bildet: Eit miljøbilde frå mårskogen der eg har fora på naturleg vindfall og ikkje tilrettelagt plass. Etter eit tips frå Vegard Lødøen er det brukt utsatt kamera og bevegelsessensor :-)En samlet jury står bak valget av månedens bilde. Det er tatt i et autentisk naturmiljø – godt poengtert av tre og kvist i nedre høyre delen av bildet. Vestlandsnaturen danner ellers en flott ramme rundt det hele med en mår som er fanget passe tett på og i en flott positur.  Canon 5D mkII,  Canon 17-40mm på f/10, 1/30 sek, ISO 1250.

..:..

Den fjerde runden i årets utgave av NM i Naturfoto/Fotojakta bekrefter en strengere bedømmelse av bildene enn i tidligere år. De som før ville ha blitt honorert med Gull ender nå opp med 44 – 42 poeng i stedet for. Og en god del av de mange bildene på 33 og 34 poeng ville nok ha vært over sølvstreken tidligere. Derfor blir tallene for denne runden slik: 48 fotografer tar hjem 4 gull-, 36 sølv- og 157 bronsebilder. Så langt er det til sammen blitt 27 gull og 196 sølv på de fire første rundene noe som er klart under tallene fra fjorårets jubelår. Ca 900 bilder har deltatt så langt i år, og av disse har 9 av 10 endt opp på resultatlista.

Vidar Lunde leverer nok en sterk runde og blir månedens beste fotograf. Han tar hjem 2 gull for Hare og Hønsehauk, 2 sølv for Ekorn i farta og Beitende hjortebukk samt 34 poeng for Portrett av en hjort.  Dermed befester han sin plass på toppen av Sammenlagtlista så langt med 794 poeng.

Marius SchjeldrupHøye er med i konkurransen for første gang i år og honoreres med Gull for sitt bilde Ulveblikk – et bilde av ulv tatt i Norge. Han får også 2 sølv for bilder av Orre og 2 bronser.

Som innhaver av Månedens bilde (som også fikk Gull) stikker Kjell Ivar Øye av med den flotte Petzl Ultra Vario hodelykta som leveres av Varri AS. Den er ekstremt kraftig, har beltebatteri  og en verdi på 3400 kroner. Han oppnår også 2 sølv for Kongeørnas utsikt og Gresshoppesanger samt 2 bronser på 34 poeng. Dette gir han en 4. plass på Sammenlagtlista med 748 poeng.

Bernt Østhus rykkker opp på 2. plassen på Sammenlagtlista  med 757 poeng noe som er 37 poeng bak ledende Vidar Lunde. Robin Jenssen taper en plass og ligger nå på 3. plassen med  755 poeng. Deretter følger på 5. plass Helge Helland med 747 poeng. Videre nedover på lista kommer Jarl Kjetil Johnsen med 735 poeng på 6., Jan R. Olsen med 734 poeng på 7., Andy Trowbridge med 732 poeng på 8. og på delt 9. plass finner vi Leif Rustand og Per Gätzschmann begge med 720 poeng.

Etter et som vanlig  langt og intenst møte kunne juryen berømme fotografene for nok en fin innsats og mange flotte bilder. Ellers minner vi også om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i flotteste høstfargetiden.

Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

Dessverre var det fortsatt noen fotografer som syndet mot konkurransens regler for innlevering. Dersom filnavnet på bildene ikke er etter reglene, fører det til unødvendig plunder og heft både for tilretteleggingen av og i selve juryeringen av bildene. Bildetittel (som angitt i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Ta gjerne en titt i fanen Deltaker – vær obs i bloggen hvor de flest forekommende feilene er omtalt.

OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

…..

Andre Gullbilder:

Etter paringen - Hønsehauk. Gull.  © Vidar Lunde

Etter paringen – Hønsehauk. Gull. © Vidar Lunde

Kurtiseringa kom seint i gang dette året og årsaken var at hunnen sannsynligvis var død. Det dukket imidlertid opp ei ny haukefrøken, trolig to år gammel ut i fra at tverrstripene i brystet ennå har preg av lengdestriper. Her er paringen overstått og hannen glir ned over ryggen på hunnen under høylydt skriking fra begge to. Den unge haukedama fikk frem tre flygedyktige unger sammen med den meget erfarne hannen dette året. Parrende hønsehauk er et populært motiv og Lunde har sikret seg et sterkt og fortellende bilde i det akten er over. Canon EOS 1D Mk4, Sigma 120-300mm/2,8 på 300mm og f/2,8, 1/1000sek, ISO 640.

Beitende hare i vårskogen. Gull. © Vidar Lunde

Beitende hare i vårskogen. Gull. © Vidar Lunde

De siste åra har jeg jobbet en del med bevegelsessensor knyttet til forskjellige kamera. Utfordringen er å finne gode plasser å sette det opp for å få bilder. I denne skogen er det godt med hare som lar seg lokke av epler og litt frø. Supervidvinkel på hare er svært sjelden kost, og fotografen har lykkes over all forventning i dette flott gjennomførte  bildet med et tiltalende miljø. Canon EOS 550D, EF 17-40mm/4 på 17mm og f/4,5, 1/30sek, ISO 3200.

Ulveblikk. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

Ulveblikk. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

Situasjonen med ulven på orreleiken var på sitt mest intense da den kom smygende med lavt hode på kloss hold. Fotografen fikk seg litt av en overraskelse da ulven dukket opp blant orrfuglene. Et spesielt bilde hvor det sterke blikket formidler noe av ulvens sjel.  Nikon D3, 500 mm/4, f/5, 1/100sek.

Sølvbilder (44- 38 poeng):

Tiur utpust. 44 poeng. © Bernt Østhus

Tiur utpust. 44 poeng. © Bernt Østhus

Motlys, reflekser og lys/skygge gir mange muligheter også på tiurleiken. Også dette bildet var rimelig godt planlagt og i nærheten av hva jeg hadde sett for meg på forhånd etter å ha misset tilsvarende situasjoner i fjor. Spillende tiur fanget i et spennende lys og tatt i rett øyeblikk. Utfordrende situasjon komposisjonsmessig. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm/4 + 1.4 converter, f/5,6, 1/640sek, ISO 1250.

..

Himmelsk. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Himmelsk. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Meget uvanlige skyer over Lyngsalpene i Troms i april. «Fenomenet» varte i flere timer og hadde en gulaktig stripe i seg. Panorama av åtte høydebilder satt sammen. Et motiv med fenomenale skyformasjoner som fortjener et stort oppslag. Forgrunnen konkurrerer kanskje en tanke for mye med de flott skyene. Nikon D800E, Nikkor 14-24mm/2,8 på 14 mm og f/16, 0,4 sek, ISO 50.

..

Nordlys i April. 44 poeng. © Kolbein Svensson

Nordlys i April. 44 poeng. © Kolbein Svensson

Nordlyset dukka opp på tampen av påska. Bilde er tatt på Hitra i Sør Trøndelag. Sjelden jeg har sett nordlyset når det har vært såpass lyst, hadde hele tiden en liten eim av lys i horisonten. En herlig nordlysgardin hvor lyset over horisonten gir en ekstra dimensjon. Dog er «forgrunnen» nederst en tanke knapp. Nikon D7000, 11mm og 2,8, 10 sek, ISO 1250.

..

Ekorn i farta. 43 poeng. © Vidar Lunde

Ekorn i farta. 43 poeng. © Vidar Lunde

En dag brukte ekornet en litt spesiell vei inn til foringsplassen for å hente nøtter. Den kom gjennom blåbærlyngen og hoppet over en liggende stokk. Jeg rigget utstyret med manuell fokus og fyrte av når ekornet var på vei. Det gikk fort og det ble mange bomskudd, men noen traff godt. Canon EOS 1D Mk4, EF 500mm/4, 1/2000sek, f/4, ISO 1600.

..

Spillende tiur i gammelskogen. 42 poeng. © Thomas Mørch

Spillende tiur i gammelskogen. 42 poeng. © Thomas Mørch

Canon EOS 5D Mark2, 200mm, f/2,8, 1/125sek, ISO 800.

..

Draugens barn. 42 poeng. © Kolbein Svensson

Draugens barn. 42 poeng. © Kolbein Svensson

Makrobildet av luftbobler fanget i grønnalger. Fant disse i en dam i fjæra. Brukte en del tid på linjene, å prøve og plassere boblene så godt som mulig i bildeflaten. Bildet er etterbehandlet i LR5, for det meste beskjæring og normal etterbehandling. Nikon D7000, 105mm, f/4, 1\400 sek, ISO 1600.

 

..

Hauken og blåmeisen. 41 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Hauken og blåmeisen. 41 poeng. © Svein Raymond Johannessen

200mm, 1/1250 sek, f/3,5, ISO 2500.

..

Beitende hjortebukk i regnvær. 41 poeng. © Vidar Lunde

Beitende hjortebukk i regnvær. 41 poeng. © Vidar Lunde

Å sitte lenge på hjortepost i hardt regnvær kan være en utfordring, men når det er dyr foran linsa går tiden fort! Klarer en da å holde utstyret tørt kan det bli mange brukbare bilder. Denne bukken beitet lenge før den til slutt la seg ned og ble liggende en times tid. Canon EOS 7D, EF 500mm/4, 1/125sek, f/4, ISO 800.

..

Morgenstund. 40 poeng. © Nils J. Tollefsen

Morgenstund. 40 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, Sigma 150-500mm, 1/1250 sek, f/10.

..

Kongørnas utsikt. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Kongørnas utsikt. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Eit prosjekt frå i vinter. Utsatt kamera og Pocket wizzard styring fra skjul. Eit utsnitt eg har prøvd over tid å få med ørna så nærme. Canon EOS 5D mk II, 70mm , f/8, 1/60 sek, ISO 320.

..

Sidensvansflokk. 40 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Sidensvansflokk. 40 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

 En flokk med sidensvanser holdt seg i nærheten en periode på seinvinteren. Vakre, livlige og rastløse fugler som lager liv og røre når de forsyner seg av frukt og bær. Tatt på Heistad i Telemark. Håndholdt. Canon EOS 5D Mark III, EF500mm f/4L IS USM, 1/125 sek, f/5,  ISO 1600.

..

 Råbukk. 40 poeng. © Bernt Østhus

Råbukk. 40 poeng. © Bernt Østhus

Dette bildet er tatt i påsken i år på et av mine favorittsteder for rådyr. Trekket går i et åpent parti foran Trondheimsleia. Bildet er knipset akkurat i det sola rant over åsen. For ordens skyld nevnes at jeg fikk gull for et bilde med liknende bakgrunn tatt for to år siden av en annen bukk. Målet denne gang var å forbedre hva jeg fikk ut av situasjonen den gang. Temaet er det samme, men både forgrunn, bakgrunn, avstand til objektet og tid er så vidt ulike at jeg legger til grunn at jeg skjærer klar av regelen om ikke å sende inn like bilder. OG jeg mener dette er en forbedring i forhold til den gamle situasjonen! Canon EOS 5D markIII, EF 600mm/4, f/7.1, 1/400 sek, ISO 800.

..

Fjellrev II. 40 poeng. © Andy Trowbridge

Fjellrev II. 40 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Dovre, september, 2013. Unge fjellrever, lekesloss. Canon 1DX, 500 mm f/4L IS, f/5,6,  1/1600 sek, ISO 1600. Håndholdt. Grunnleggende bildebehandling i Lightroom 4.

..

Slosskjemper - Moskus. 39 poeng. © Jan Rune Samuelsen

Slosskjemper – Moskus. 39 poeng. © Jan Rune Samuelsen

Ingen info funnet fra fotograf.

..

Isbjørn på isflak. 39 poeng. © Jørgen Skaug

Isbjørn på isflak. 39 poeng. © Jørgen Skaug

Denne isbjørnen på isflaket i Polhavet poserte i et flott ettermiddagslys under en tur til Svalbard i september 2013. Canon EOS 7D, Canon EF-S 17-55mm/2,8 IS USM på 17 mm, og f/8, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Kveldsstemning. 39 poeng. © Kjetil Olsen

Kveldsstemning. 39 poeng. © Ketil Olsen

Lirypestegg i midnattsol. Tatt på Sommarøya i Troms i mai eller juni 2013. Kun lett oppskarpet. Nikon D3s, Nikon 500mm/4, f/8, 1/1250 sek, ISO 320.

..

Orrhøne i miljø. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Orrhøne i miljø. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Nikon D3, 500mm/4, f/4, 1/1250 sek, ISO 200.

..

Orrhøne på stilk. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Orrhøne på stilk. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Artig situasjon der orrhanene ble i overkant ivrig og ørrhøna valgte å stikke av og sette seg på toppen av  en tørrkvist. Nikon D3, 500mm/4, 1/1250 sek, f/4, ISO 500.

..

Adventfjorden. 38 poeng. © Ebba Jenssen

Adventfjorden. 38 poeng. © Ebba Jenssen

Svalbard 13. okt 2013. Fra en uforglemmelig tur til Svalbard… alle turer dit er vel uforglemmelige!  Nikon D600,  Sigma 10-20, 10 sek, f/22, ISO 50.

..

Toppdykker I. 38 poeng. © Eva Austdal

Toppdykker I. 38 poeng. © Eva Austdal

Toppdykker sluker gjedde på Østensjøvannet, Oslo.

..

Frokost - hare. 38 poeng. © Ketil Olsen

Frokost – hare. 38 poeng. © Ketil Olsen

Harefrokost, Rolvsøya, august 2012. Bildet er kun lett standardjustert. Nikon D3s, Nikon 400/2.8, f/4, 1/320 sek, ISO 2000.

..

Gresshoppesanger. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Gresshoppesanger. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har prøvd noen senkvelder på denne, problemet er lys og tett vegetasjon når den er aktiv. Canon 600mm +1,4 converter,  f/6,3, 1/80 sek, ISO 640.

..

Våt Hønsehauk. 38 poeng. © Cato Elvik

Våt Hønsehauk. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/3,5, 1/1600sek, ISO 3200.

..

Svartrostkamp. 38 poeng. © Leif Rustand

Svartrostkamp. 38 poeng. © Leif Rustand

Tatt hjemme på foringsplassen et år med mye snø i mars. Troster var det mange av dette året. Da ble det jo stadige kamper.Tatt i farger. Konvertert til svarthvitt og lagd et white-out bilde. Canon EOS 30D, 70-200mm, f/5.6, 1/5000 sek, ISO 800.

..

Gjøk i motlys. 38 poeng. © Helge Helland

Gjøk i motlys. 38 poeng. © Helge Helland

Jeg var heldig og fikk Gjøken på en gammel gjærdepåle i Sandnes, når sola var på veg ned. Nikon D3s, 500mm/4, 1/125sek, f/4,5, ISO 800. Stativ.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!



2014 runde 5 – midtveis i fotojaktåret

$
0
0

Månedens bilde

Svale på jakt i blomstereng. Gull. © Svein R. Johannessen

Svale på jakt i blomstereng. Gull. © Svein R. Johannessen

Er tatt i en blomstereng på Tromøya i Arendal. Jeg kom kjørende og så en haug med låvesvaler som jaktet små fluer og insekter over blomstene. Så jeg satte meg i skjul i kanten på marka og klarte å få 3-4 gode bilder av disse raske jegerne. Sommeren er tatt på kornet i et bilde som føyer sammen to elementer som er lett tilgjengelige for alle – en fugl og en blomstereng. Bildet viser at motivene finnes rundt oss overalt, og at en dyktig fotograf lager gode og unike bilder også under slike forutsetninger. Canon EOS 5D mark III, Sigma 150-500mm på f/8 og 500mm, 1/1600 sek, ISO 1600.

..:..

NM i Naturfoto/Fotojakta som arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv, er midtveis i årets konkurranse etter bedømmelsen av 5. runde med innleveringfrist 15. juni. Bildene fra de deltagende fotografene preges av årstiden vi er inne i. Mange leverer helt ferske bilder fra egne hjemtrakter og gjør denne runden til en flott dokumentasjon av årets vår og forsommer. I alt 49 fotografer tar hjem 6 gull-, 63 sølv- og 125 bronsebilder noe som gjør denne omgangen til en av årets aller beste. Med 5 tilbakelagte og 5 gjenstående måneder i konkurransen er vi nå akkurat midtveis. Så langt er det til sammen blitt 33 gull, 259 sølv og 694 bronser av de ca 1100 innsendte bilder. Bildene holder gjennomgående høy kvalitet noe som  en uttellingsprosent på 90 vitner om. 

Etter halvgått løp er det meget tett sammenlagt og kun 101 poeng skiller 1. og 12. plassen. Så her er ingen ting avgjort. Fortsatt er det Vidar Lunde som troner øverstSammenlagtlista med 975 poeng foran Bernt Østhus 2. plassen med 953 poeng, noe som er 22 poeng bak. Robin Jenssen følger hakk i hæl på 3. plassen med 945 poeng. Deretter kommer på 4. plass Kjell Ivar Øye med 935 poeng. Videre nedover på lista finner vi Helge Helland med 933 poeng på 5., Jan R. Olsen med 931 poeng på 6.Jarl Kjetil Johnsen med 918 poeng på 7.Andy Trowbridge med 914 poeng på 8.Leif Rustand med 909 poeng på 9. og Per Gätzschmann med 892 poeng på 10. plass.

5. runde gav nok mange fornøyde fotografer da ikke mindre enn 10 hadde i alt 4 Gull- og/eller sølvbilder. Svein R. Johannessen tok hjem premien for Månedens bilde som er en flott Petzl Ultra Vario hodelykt som leveres av Varri AS. Den er ekstremt kraftig, har beltebatteri og en verdi på 3400 kroner. Sveins bilde Svale på jakt i blomstereng ble belønnet med Gull og er omtalt ovenfor. Han fikk også sølv for en Unghauk på jakt samt 3 meget gode bronser.

Fem andre fotografer fikk også ett gullbilde hver samt en eller flere sølv. Helge Helland for Hjortekolle i måneskin, Robin Jenssen for Familieidyll hos Rødrev, Jan R. Olsen for Ensom ravn, Duy Ahn Pham for Råbukkbråstopp og Bernt Østhus for Fjellrev i bakholdsangrep.

I Fotojakta konkurreres det automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene).

Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner.

Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår.

Bildetittel (som angitt i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik:  Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

…..

Andre Gullbilder:

Familieidyll - rødrev. Gull. © Robin Jenssen

Familieidyll – rødrev. Gull. © Robin Jenssen

Bildet er tatt i Lofoten juni 2014. Jeg og en kompis kom over en revemor med 4 valper. Her ligger mor og en av valpene og koser seg. Juryen lot seg fullstendig bedåre av denne superkoselige kosen. En litt hypnotisk øyekontakt og det grepa munntaket i pelsen til opphavet samt et gjennomført bilde gjør at man stort sett overser bjørketusten som stikker inn fra venstre bildekant. Nikon D3, Nikon 500/4, 1/250 sek, f/4, ISO 1600.

Råbukkbråstopp. Gull. © Duy Ahn Pham

Råbukkbråstopp. Gull. © Duy Ahn Pham

Fotografert i Sverige den  11. august 2013. Var med en jaktkompis til nabolandet. Satt noe meter fra hverandre. Han lokket til seg 2 rågeiter og en bukk samtidig. Geiten var innenfor nærgrensen og løp rett til skogen. Bukken luktet meg lenge før geitene og bråstoppet. Ingen tvil om at her blir det bråstopp slik bakbeina er posisjonert. Et fint fanget øyeblikk som ellers ville gått de fleste hus forbi.  Nikon D3s, 500mm/4, 1/1000 sek, f/5.6, ISO 1600.

Hjortekolle i Månelys. Gull. © Helge Helland

Hjortekolle i Måneskinn. Gull. © Helge Helland

Jeg hadde postert på hjorten hele dagen. Da månen kom opp beveget jeg meg litt i håp om å finne dyr som jeg kunne få i silhuett mot månen.  Det fant jeg, men fikk ikke noen brukende bilder før det kom noen skyer og dekket litt for det harde månelyset. Tålmodighet er en dyd som belønnes rikt som i dette bildet hvor skyene skaper stemning, god balanse mellom de ulike elementene og en behagelig komposisjon. Nikon D300, 300mm/2.8 +1,4 konverter, 2 sek, f/8, ISO 800, stativ.

 Ensom ravn. Gull. © Jan R. Olsen

Ensom ravn. Gull. © Jan R. Olsen

Ravn og havhester på Hornøya april. Gjort om til svarthvitt. Den svarte ravnen utgjør her den sentrale prikken over i-en i et bilde som hadde vært bra selv uten ravn. Et lekkert svarthvitt bilde med lyse krykkjer mot en melert himmel. Nikon D3s, Nikkor 70-200mm/f2.8, 1/2000 sek, f/7.1, ISO 800.

Fjellrev i bakholdsangrep. Gull. © Bernt Østhus

Fjellrev i bakholdsangrep. Gull. © Bernt Østhus

Det kan gå hardt for seg når fjellrevhvalpene forbereder seg på livet ved å slåss og leke jakt med hverandre. Den hvite valpen snek seg før dette bildet ble tatt inn på sin søster og angrep i et heftig bakhold. Tidlig på morran, men lite farger gjør at jeg synes dette bildet gjorde seg vel så bra i svart/hvitt. Gitt farten i bildet ble lukker prioritert foran blender. En erfaren og årvåken fotograf forberedt på action fanget et spektakulært øyeblikk i leken med et godt og helhetlig blinkskudd. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm/4 på 400mm og f/4, 1/5000 sek, ISO 1250.

Sølvbilder (44 – 38 poeng):

Vårmorgon i hjorteskogen. 44 poeng. © Kjell Ivar Øye

Vårmorgon i hjorteskogen. 44 poeng. © Kjell Ivar Øye


Et helt ferskt bilde fra et prosjekt jeg holder på med nå. Utplassert kamera med bevegelsessensor. I et valgt skogsmiljø ved ei badegrop. Canon EOS 5D mk II, 24-70mm på 54 mm og f/7,1, 1/50 sek,
ISO 800. Noe beskjært i underkant og venstrekant.

..

Fossekall i miljø. 44 poeng. © Leif Rustand

Fossekall i miljø. 44 poeng. © Leif Rustand

Satt og posta på fossekall ved en foss. Ungene hadde flydd ut og de ble matet av foreldrene lenger ned i elva. Håpet på å få fossekall i miljø. Timene gikk og lyset var ikke så bra. Så ble lyset fint og da var jeg heldig å få fossekallen i sitt rette miljø. Canon EOS 7d, 70-300mm på f/32, 1/10 sek, ISO 100.

..

Rype i midnattssol. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Rype i midnattssol. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Lav og varm midnattssol, slutten av mai i Troms i år, med rypestegg i bjørk. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR, 1/8000 sek, f/8, ISO 800.

..

Reinsdyr. 42 poeng. © Øyvind Dyrdal

Reinsdyr. 42 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bildet er tatt i Vossafjella ein sein sommarkveld rett etter at sola har gått ned. Canon EOS 1D mark III, EF 500mm/4 L IS, f/4, 1/800 sek,  ISO 100.

..

Bordalsgjelet. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bordalsgjelet. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bordalsgjelet er eit ca 50 m djupt gjel som som Bordalselva på Voss renn gjennom. Det låg eit teppe av skodde eller damp eit stykke over vannflata den kvelden eg tok dette bildet. Eg nytta stativ, og dei første 10 sek av eksponeringa så var brennvidda 24 mm. Så zooma eg sakte inn mot 70 mm brennvidde resten av eksponeringstida. Canon EOS 5d mark III, EF 24-70mm/2.8 L, f/22, 15 sek, ISO 50.

..

Hubro på ravn. 41 poeng. © Bernt Østhus

Hubro på ravn. 41 poeng. © Bernt Østhus

Hubroen har for meg vært den mest fascinerende av uglene. Mystikk, kombinert med ufattelig evne til å angripe stille og med rå kraft kjennetegner fuglen. Dette bildet viser hubroen i det den nettopp har revet vingen av den velvoksne ravnen den spiste av. Magisk opplevelse for fotografen. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm @ 400mm, f/6.3, 1/400 sek, ISO 1250.

..

Reinsdyrparring. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Reinsdyrparring. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

 

Fotografert ved Lierfjell den 25. september 2010. Det ble mange timer i slaps og snø, samt opp og ned i fjellene. Vi fulgte mange flokker som trakk lengre og lengre vekk. Før vi ga oss fikk vi full klaff med paring. Nikon D3s, 500mm/4, 1/1000 sek, f/5.6, ISO 1250.

..

Gjøk i regnvær. 40 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Gjøk i regnvær. 40 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Gjøken er en sky art og dermed vanskelig å komme på godt fotohold.  Ved hjelp av tidligere erfaringer og god planlegging med tanke på lokalitet, plassering av kamo og egnet sitteplasser ble denne lokket inn til fotografen. Tatt i Vinje i Telemark i begynnelsen av juni. Stativ og kamuflasje benyttet. Canon EOS 5D mk III, EF 500mm/4L IS USM,       1/1600 sek, f/4.5, ISO 1250.

..

Hjort. 40 poeng. © Vegard Lødøen

Hjort. 40 poeng. © Vegard Lødøen

Et krevende prosjekt både for utstyr og fotograf. En spissbukk på vårtrekk. Et naturlig bilde i fint lys uten bruk av åte e.l. Bevegelsessensor er brukt. Nikon D3s, 24-70mm/2.8 på 24mm og f/8, 1/1600 sek, ISO 1250.

..

Klatremus på stokk over vannet. 40 poeng. © Vidar Lunde

Klatremus på stokk over vannet. 40 poeng. © Vidar Lunde

Har hatt mye mus rundt en liten dam i skogen som måtte utnyttes. Jeg la merke til at de brukte en stokk i vannet til å krysse dammen, så jeg rigget meg til på passende avstand og ventet noen timer (og dager). Canon EOS 1DX, EF 500mm/4. 1/1600 sek, f/4 og ISO 800.

..

Isbjørn klamrer seg til isen. 40 poeng. © Jørgen Skaug

Isbjørn klamrer seg til isen. 40 poeng. © Jørgen Skaug

Isbjørnen holder her et godt tak i isflaket. Dette kan være en god symbolikk på de raske klimaendringene som skjer i Polhavet. Fotografert under en tur til Svalbard i september 2013. Canon 7D, Canon EF 70-200mm/2,8 IS USM på f/7 og 70 mm, 1/500 sek, ISO 800.

..

Blåklokker. 39 poeng. © Magnar Børnes

Blåklokker. 39 poeng. © Magnar Børnes

Blåklokker med blågrønt og solfylt hav som bakgrunn. Blåklokkene vokser helt ute i havgapet, rett på svabergene. Havet var blågrønt av alger, solen glitret i vannet, blåklokkene stod i fullt flor og jeg forsøkte å fange opplevelsen i ett bilde. Pentax K-5, Pentax FA* 200mm makro, f/4.5, 1/400 sek, ISO 80.

..

Rådyrbukk som duftmarkerer. 39 poeng. © Vidar Lunde

Rådyrbukk som duftmarkerer. 39 poeng. © Vidar Lunde

Bestanden av rådyr har gått kraftig tilbake i mine områder, og denne lille bukken var sjefen i et tidligere godt rådyrrevir i fjor sommer. Canon EOS 7D, EF 500mm/4, 1/250sek, f/4 og ISO 800.

..

Lunder i kveldslys. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Lunder i kveldslys. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Fra mitt prosjekt med bruk av blitz etter at sola har gått ned på Runde.
Canon 5D mkIII, 300mm, f/3,5, 1/200 sek, ISO 320, Canon Speedlight 580EX II Blits.

..

Toppturnatt. 39 poeng. © Jan R. Olsen

Toppturnatt. 39 poeng. © Jan R. Olsen

Slutten av mai på en fjelltopp i Lyngen i år. Panorama satt sammen av flere bilder. Nikon D800E, Nikkor 14-24mm/2.8, f/10, 1/30 sek, ISO 100.

..

Hubro med Kråke. 39 poeng. © Cato Elvik

Hubro med Kråke. 39 poeng. © Cato Elvik

Mitt første møte med Hubro. En fantastisk opplevelse å få se og fotografere denne vakre fuglen. Nikon D4, 400mm/2.8, 1/400 sek, f/2,8, Iso 1600.  Nikon 910 blits satt til -2EV, SU800 fjernutløser.

..

Kolle og kalv. 39 poeng. © Bernt Østhus

Kolle og kalv. 39 poeng. © Bernt Østhus

Denne softe morgenstemningen er en av mine favoritter fra hjorteskogen. Dette var en morgen hvor alt stemte med lys og tåke – så får jeg håpe det er formidlet på en måte som juryen liker. Fokus er lagt på kalven, for å forsterke dybdevirkningen av tåka. Canon EOS 1Dx, EF 300mm, f/5, 1/1250 sek, ISO 640.

..

Dobbeltbekkasin. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Dobbeltbekkasin. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Fra leiken nå i vår hvor det som vanlig var stor aktivitet på dobbeltbekkasinene. I år var det mye myrull på leiken og jeg ønsket meg bekkasinen i dette miljøet. Myrull og dobbelt-bekkasin hører jo sammen. Canon 1DX, EF 200-400mm m/1,4 extender, f/5,6, 1/1250 sek, ISO 1250. 

..

Musvåk-rock. 39 poeng. © Odd Chr. Knutsen

Musvåk-rock. 39 poeng. © Odd Chr. Knutsen

Det er neppe noen som byr opp til dans her, men heller de yngres respekt for de eldres førsterett til matfatet. Canon EOS 1DX, EF 200-400mm/4L IS USM m/1.4x extender på 219mm, 1/1250 sek, f/5.6, ISO 2000.

..

Fjellvåk. 38 poeng. © Robin Jenssen

Fjellvåk. 38 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt på Jæren idet Fjellvåken skal lande på stokken. Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/1250 sek, f/4, ISO 1600.

..

Rovspette. 38 poeng. © Leif Rustand

Rovspette. 38 poeng. © Leif Rustand

På foringsplassen hjemme var flaggspetten aktiv med å hente mat til ungene i
reiret. Den likte ikke gråspurvenes nærvær og jagde de stadig. Det ga muligheter til
noen bilder. Canon EOS 7d, 70-300mm, f/5.6, 1/ 1250 sek, ISO 800.

..

Brushaneflukt. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Brushaneflukt. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Fotografert i Sør Varanger den 02.juni 2013.  500mm, f/4, 1/800 sek, ISO 800.

..

Når det klør - bjørn. 38 poeng. © Ketil Olsen

Når det klør – bjørn. 38 poeng. © Ketil Olsen

Bildet er tatt i Finland. Tydelig at denne bjørnen viste råd når det klødde som verst.
Canon 1Dx mk III, Canon 300mm/2.8 F, f/5,6, 1/25 sek, ISO 640.

..

Brushaneleik. 38 poeng. © Odd Chr. Knutsen

Brushaneleik. 38 poeng. © Odd Chr. Knutsen

Varanger huser fortsatt en brukbar bestand av brushaner som kjemper om å bringe slekten videre. Canon EOS 1DX, EF 200-400mm/4L IS USM m/1.4x extender, 250mm, 1/1600s, f/6.3, ISO 500.

..

Bjørn. 38 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bjørn. 38 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bildet er tatt i Finland i fjor sommar. Her har bjørnen nett lege på rygg og klødd seg i lyngen. Etter at kløinga var over, så strekte han på beina og vreid hovudet bakover. Her ser han rett mot meg, og eg trur at han sa: ”Detta var jammen godt!” Canon EOS 5D mk III, EF 500mm/4 L IS, f/4, 1/250 sek, ISO 1600.

..

Ravn i motlys. 38 poeng. © Robin Jenssen

Ravn i motlys. 38 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt øst i Finland i det sola kommer opp om morgenen. Damp ut av nebbet på fuglen. Nikon D3, Nikon 500/4, 1/2500 sek, f/4, ISO 1000.

..

Panorering harepus. 38 poeng. © Anders Hanssen

Panorering harepus. 38 poeng. © Anders Hanssen

Harepuspanorering, Canon EOS 1Dx, 200-400mm @ 784mm(?), f8, 1/200sec, ISO 800.

..

Hønsehauk. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Hønsehauk. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt i Nesoddtangen. Taken at my friends feeding site last winter.  This female goshawk is calling to a nearby male goshawk, her warm breath visible against the darker forest background. Canon 5D Mark III, 500mm/4L IS, 1.4x teleconverter, f/5,6, 1/200 sek, ISO 3200. Tatt med stativ. Fotoskjul.

 .:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!


2014 runde 6 – Mange gullbilder

$
0
0

Månedens bilde

Rype. 43 poeng. © Odd Chr Knutsen

Rype. 43 poeng. © Odd Chr Knutsen

Svalbard juni, 2014. Ved midnattstid, på en av årets lyseste dager, dumpet denne Svalbardrypa ned ved siden av fotografen der han egentlig posterte på polarrev. Med Isfjorden som bakgrunn var det bare for fotografen å legge seg på magen og nyte rypas «kveldsvask» i mollegropa.  Canon EOS 1DX, EF200-400mm f/4L IS USM 1.4ext på 400mm, 1/800sek, f/6.3, ISO 1600.

..:..

6. runde (av i alt 10) med innleveringfrist 15. juli er nå bedømt. 180 bilder fra 43 fotografer endte opp på resultatlista hvor det settes ny årsrekord i antall Gull med 15 flotte bilder. Sommerstid er også reisetid for mange, og motivene fra alle de gode bildene vitner om at Svalbard har vært et populært reisemål. Månedens bilde fra Odd Chr. Knutsens kamera er tatt på Svalbard og viser en sjelden sand- og steinsprutende vask i mollegropa til en av de innfødte rypene der. De aller fleste av årets beste fotografer sammenlagt så langt hadde en veldig god runde hvor Bernt Østhus med sine 4 gull og 1 sølv ble beste fotograf. Dermed ble det heller kun små endringer på sammenlagtlista som fortsatt toppes av Vidar Lunde.

.:.

NM i Naturfoto/Fotojakta arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv og det konkurreres automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene). Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner. Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår. Bildetittel (som også skal angis i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik: Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

.:.

Gullbilder:

Jaktfalk. Gull. © Bernt Østhus

Jaktfalk. Gull. © Bernt Østhus

Et bildet fra fjellet i Midt-Norge, hvor mattilgangen har vært god for jaktfalken i år. Det er tatt fra en fast sitteplass i ei fjellside, hvor positur og symmetri viser noe av råskapen til denne eminente rypejegeren. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm/4 m/1,4x converter @ 400mm, f/5.6, 1/800sek, ISO 1250.

Lappugle I. Gull. © Andy Trowbridge

Lappugle I. Gull. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt i Hedmark. Lappuglehannen overleverer en liten mus til hunnen så hun kan mate ungene som er  like i nærheten. Canon 1DX, 500 mm f/4 L IS, 1.4x teleconverter, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 6400. Tatt med stativ. Grunnleggende bildebehandling i Lightroom 4/Photoshop CS6. Støyreduksjon.

Hubro i furuskog. Gull. © Vidar Lunde

Hubro i furuskog. Gull. © Vidar Lunde

I noen få uker fikk jeg hubroen til å gå på åte i et skogområde. Her har jeg brukt bevegelsessensor knyttet til et kamera med vidvinkelobjektiv for å få med skogsmiljøet.  Canon EOS 50D, EF 17-40mm/4 innstilt på 29mm, 1/15sek, f/4, ISO 1600.

Storkobbe. Gull.  © Jan R. Olsen

Storkobbe. Gull. © Jan R. Olsen

Storkobbe på isflak, Svalbard juni 2014. Nikon D800E, Nikkor 16-35mm/4 på f/10, 1/80 sek, ISO 400.

Isbjørn og polarmåke. Gull.  © Jan R. Olsen

Isbjørn og polarmåke. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn og polarmåke spiser på et narhvalkadaver, Svalbard juni 2014.  Nikon D4s, Nikkor 500mm/4 VR,  f/4, 1/3200 sek, ISO 400.

Syngende Trostesanger. Gull.  © Svein R. Johannessen

Syngende Trostesanger. Gull. © Svein R. Johannessen

Bildet er tatt ved Limavannet i Ålgård. Canon EOS 5D Mark III, 420mm, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 100.

Hjort. Gull.  © Bernt Østhus

Hjort. Gull. © Bernt Østhus

Et lenge planlagt bilde – når natta kommer på vindstille dager med store temperaturforskjeller, stiger dampen fra bakken når sola går ned. Denne kvelden i juni i år klaffet det, og jeg fikk kombinasjonen av solnedgang over furuskogen bak og damp som skapte denne magiske lysstemningen. Når da hjorten kom på riktig tidspunkt var bildet i boks. Canon EOS 5D MarkIII, EF 600mm/4 + 1,4x converter, f/6,3, 1/2500sek, ISO 1250.

Brølende 8-takker over myra. Gull.  ©Vidar Lunde

Brølende 8-takker over myra. Gull. ©Vidar Lunde

Til tross for et beskjedent antall takker på geviret var dette en av sjefene i hjortelia. Bare en sjelden gang kom den ut på åpne myrer for å markere med feiing og brøling. Canon EOS 7D, EF 500/4, 1/400sek, f/4, ISO 1000.

Hjort i strølys. Gull.  ©  Bernt Østhus

Hjort i strølys. Gull. © Bernt Østhus

Bildet er tatt i forbindelse med hjortebrunsten i fjor. De første solstrålene traff hodet på kalven perfekt i det kalven vred hodet mot øst. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm/4 med 1,4x converter, f/4, 1/250 sek, ISO 1250.

Vinterhare. Gull.  © Ketil Olsen

Vinterhare. Gull. © Ketil Olsen

Tatt på Rolvsøy i Finnmark, mars 2013. Nikon D3s, Nikon 500mm/4, f/5,1/200 sek, ISO 2000.

Jaktfalk i myggsverm. Gull.  © Bernt Østhus

Jaktfalk i myggsverm. Gull. © Bernt Østhus

At mygg og knott kan være plagsom vet alle som ferdes i naturen. På denne mye brukte ribbeplassen hadde knott og mygg et realt party, med stadig blodlukt i lufta. Om noen tror myggen holdt seg til falken tar de feil – rundt hodet til fotografen var svermene enda tettere ;-). Canon EOS 1Dx, EF  200-400mm/4 med 1,4x converter, f/7,1, 1/1600 sek, ISO 1250.

Rødrev - Mor og datter. Gull.  © Ketil Olsen

Rødrev – Mor og datter. Gull. © Ketil Olsen

Bildet er tatt i juli, 2014 i Nord Norge. At det var overskyet vær denne natten betydde mindre da denne fantastiske situasjonen ble en realitet. Ungen var raskt frampå for å tigge mat da tispa plutselig dukket opp. 200/2.8 på 140mm og f/5, 1/640 sek, ISO 1000.

 

Ugletreet. Gull.  © Ketil Olsen

Ugletreet. Gull. © Ketil Olsen

Jordugle tatt på Håkøya rett utafor Tromsø. Nikon 500mm/4, 1/125 sek, Iso 2000.

Isbjørn i snødrevet. Gull.  © Duy Ahn Pham

Isbjørn i snødrevet. Gull. © Duy Ahn Pham

Endelig – etter mange strevsomme dager uten å ha sett en isbjørn på nært holdt. Alle på båten hadde lagt seg. Siste runden før jeg tok kvelden. Da kom denne tuslende ut på isen. Den strakk seg, så fant den litt hvalrester som reddet hele turen for oss. Denne bamsen likte seg godt i snøen. Fotografert den 14. juni, 2014. Canon EOS-1D X, 600mm/4, f/6,3, 1/1600 sek, ISO 800.

Isbjørnstrekk. Gull.  © Jan R. Olsen

Isbjørnstrekk. Gull. © Jan R. Olsen

Svalbard, juni 2014. Nikon D4s, Nikkor 500mm/4, f/8, 1/1000 sek, ISO 400.

Sølvbilder (44-40 poeng):

Hvalross. 44 poeng.  © Jan R. Olsen

Hvalross. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Hvalrosskoloni på Svalbard i juni 2014. Nikon D800E, Nikkor 24-70/2,8 på 36mm og f/13, 1/160 sek, ISO 400.

..

Låvesvale. 44 poeng.  © Leif Rustand

Låvesvale. 44 poeng. © Leif Rustand

La merke til at låvesvalene fløy lavt over vannet denne ettermiddagen. Satte opp kamera på stativ og komponerte slik at vannplantene var en del av motivet. Det gjaldt å få svala midt imellom plantene. Måtte være kjapp på labben og lyktes til slutt. Lagde et high- keybilde av det for å forenkle motivet. Canon EOS 7D, Canon 70-300mm på 72mm og f/8,  1/4000 sek, ISO 2500.

..

Gamlestubben. 43 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Gamlestubben. 43 poeng. © Kjell Ivar Øye

Denne tørrgadden bestemte eg meg for å få kongeørna ned på. Det tok 3 foringssesonger før det skjedde. Men tredje vinteren fikk eg den i lett snøvær. Canon 5D MkII, 300mm, f/3,5, 1/1250 sek, ISO 250.

..

Stor vårflue på vannet. 43 poeng.  © Vidar Lunde

Stor vårflue på vannet. 43 poeng. © Vidar Lunde

På nokså blankt vann var det håpløst å fiske, så derfor konsentrerte jeg meg om insektfotografering. Ei stor vårflue unngikk ørreten, men var litt langt ute slik at jeg måtte til med et lengre teleobjektiv. Canon EOS 7D, Sigma 120-300mm/2,8 innstilt på 300mm. 1/1250sek, f/6,3, ISO 400.

..

 Valpelek. 42 poeng.  ©  Robin Jenssen

Valpelek. 42 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt øst på Dovrefjell september 2013. To valper som ryker sammen i en slåsskamp. Nikon D3, Nikon 500mm/4, f/4, 1/2500 sek, ISO 800.

..

Tårnseiler i landskap. 42 poeng.  © Leif Rustand

Tårnseiler i landskap. 42 poeng. © Leif Rustand

Har jobba en del med tårnseilere denne sommeren.Trivlig å få de i flott lys. Denne kvelden var det noen tordenværskyer på himmelen. Canon EOS 7D, Canon 70-300mm, 1/2500 sek, f/7.1, ISO 1250.

..

Buskskvett på matsøk.42 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Buskskvett på matsøk.  42 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Satte opp et camotelt der eg såg buskskvetten var på matsøk til sine små. Den jakta ganske nære redet. Med 600 og 300 mm blei det mange kveldsøkter og dette synest eg blei det beste bilde av denne flotte fuglen. Var heldig med lyset også denne kvelden. Canon 5D MkIII, 300mm/2,8, 1/2500 sek, ISO 1600. Bildet er litt croppa.

 ..

Luftig vandrefalkparring. 41 poeng.  © Jarl Kjetil Johnsen

Luftig vandrefalkparring. 41 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Fra i fjor vår. Vandrefalkene paret seg på en furukvist skrått under kamuflasjen. Selv om avstanden var større en ønsket var opplevelsen stor. Syns Falkene, sammen med furukvisten, danner en ok komp. Skjul og stativ benyttet. Bildet er fra Telemark. Canon EOS 5D Mark III, EF500mm f/4L IS USM +1.4x, 1/640 sek, f/7,1, ISO 1600.

..

Smålom i kraftig regnvær. 41 poeng.  © Vidar Lunde

Smålom i kraftig regnvær. 41 poeng. © Vidar Lunde

Prøver å følge med på flere smålompar i nærområdene. Som regel får de bare frem en unge selv om de oftest legger to egg. Her er en av foreldrene i et kortvarig skybrudd. Canon EOS 1D Mk4, EF 500mm/4, 1/250sek, f/4 og 800 ISO.

..

Siste reis - reinsdyr. 40 poeng.  ©  Tom Thodesen

Siste reis – reinsdyr. 40 poeng. © Tom Thodesen

Svalbardrein på ufrivillig seiltur langt til havs. Nikon D4, 500/4 VR, f/13, 1/1000 sek, ISO 400.

..

 Hvalross. 40 poeng.  © Tom Thodesen

Hvalross. 40 poeng. © Tom Thodesen

Svalbard. Nikon D4, 500mm/4 VR, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 500.

..

Isbjørn i fjelllandskap. 40 poeng.  © Duy Ahn Pham

Isbjørn i fjellandskap. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Første isbjørn på denne turen. Den var sky og ikke interessert i å jobbe som modell.  Artig å oppleve at den tunge kroppen flyter lett på snøen. Selv med stigning hadde den ikke noe problem. Fotografert 13. juni, 2014. Canon EOS 1d-x, 600mm/4, f/7,1, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Lappugle ser grønt. 40 poeng.  © Marius Schjelderup-Høye

Lappugle ser grønt. 40 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Nikon D3, 500 mm/4, f/4, 1/50 sek, ISO 1000.

 .:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!


2014 runde 7 – Varierte blinkskudd

$
0
0

Månedens bilde

Reinsdyr. Gull.  © Øyvind Dyrdal

Reinsdyr. Gull. © Øyvind Dyrdal

 Bildet er tatt «heime» på Voss ein kald men fin ettermiddag i midten av februar. Me har gåande små reinsdyrflokkar i fleire av fjellområda på Voss. Det set altid ein spiss på turen når ein møter på desse hardføre dyra som nesten heile tida oppheld seg i høgfjellet. Kun unntaksvis er dei å finne langt nede i skogen på leit etter mat. Eg hadde heilt nyleg investert i eit nytt objektiv, ein Canon 24-70 f2.8 L, og eg var oppe i eit nærliggande fjellområde som eg nyttar mykje for å teste nyinvesteringar. Oppe på ein liten fjellkam gjekk eg rett på den vesle flokken med dyr, slik at eg støkte dei. Etter ein liten runde så vinkla dei og kom i fint drev på tvers av meg. Kamera var parat og eg fekk ein fin serie av flokken her i heimfjella mine. Då eg støkte dyra så rakk eg å stille lukkartida til 1/500 sek, resten overlet eg til automatikken. Det blei nok ein slik tur som limer seg godt fast på netthinna :-) Canon EOS 5D mk 111, EF 24-70/f2,8 L  på 24mm og f/11,  1/500 sek,  ISO 100.

..:..

7. runde (av i alt 10) med innleveringfrist 15. august er nå bedømt. 182 bilder fra 49 fotografer endte opp på resultatlista. Antall gull- og sølvbilder holder seg fortsatt relativt høyt selv med en streng jury. Denne runden ble det i alt 59 flotte og varierte slike bilder. Sommeren preger fortsatt bildene med noen unntak. Månedens bilde,  ‘Reinsdyr’ fra Øyvind Dyrdals kamera, er et spektakulært vinterbilde av en reinsflokk tatt lokalt i hans hjemtrakter på Voss. En lav vintersol med bisol gir en ekstra dimensjon til dette flotte og sjeldne dyr-i-miljøbilde – slike bilder kan også teknisk sett være relativt krevende å ta. Bernt Østhus fortsetter å levere fremragende bilder – denne gangen ble det 3 gull og 2 sølv, noe som gjør han til beste fotograf også i denne runden. Dermed går han også til topps på  sammenlagtlista et fattig poeng foran Vidar Lunde.

.:.

NM i Naturfoto/Fotojakta arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv og det konkurreres automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene). Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner. Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår. Bildetittel (som også skal angis i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik: Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

.:.

Andre gullbilder:

Smålom synkron. Gull.  © Duy Ahn Pham

Smålom synkron. Gull. © Duy Ahn Pham

Et prosjekt i Mysenskogen over lengre periode, dette er fotografert i juli. Endelig klaffet det med morgenlyset og de kurtiserte. En heftig stemning og trolsk effekter over tjernet. 840mm, 1/1000 sek, f/6.3, ISO 800.

Løpende jaktfalk. Gull.  © Bernt Østhus

Løpende jaktfalk. Gull. © Bernt Østhus

Jeg tar sjansen på å sende inn et andre jaktfalkbilde også til denne runden. Bildene er vel såpass radikalt forskjellige at de ikke kommer i konflikt med regel nr. 6. Falken tok løpefart før den gikk på vingene foran den solbelyste bakgrunnen. Canon EOS 1Dx, EF  200-400mm med 1,4x converter @386mm, f6.3, 1/320sek, ISO 1600.

Hjort i ramme. Gull.  © Bernt Østhus

Hjort i ramme. Gull. © Bernt Østhus

Hjortestien passerte denne lysningen, hvor ei stor furu gav mulighet til å ramme inn hjorten uten rammeverkstedets hjelp. Solnedgang og veldig mye lys, men skyer som ble mer fremtredende ved bevisst undereksponering bidro til stemningen. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/7.1,  1/8000sek, ISO 800.

Jaktfalk i kveldslys. Gull.  © Bernt Østhus

Jaktfalk i kveldslys. Gull. © Bernt Østhus

Fire magiske netter i jaktfalkenes rike i sommer gav mange bildemuligheter, og denne situasjonen er den som mest brente seg inn på netthinna. Strølyset fra de siste solstrålene traff fjellene innerst i dalen mens falken hvilte på denne sitteplassen. At falken ikke gjorde store fakter var helt greit i denne settingen. Canon EOS 1Dx, EF  200-400mm med 1,4x converter @400mm, f/5.6, 1/1600sek, ISO 1600.

Senja. Gull.  © Andy Trowbridge

Senja. Gull. © Andy Trowbridge

Canon 5D Mark III, 16-35mm f/4L IS @ 24mm, f/11 & f/16, 58 sek, ISO 100. Tatt med stativ. Filter: Lee Little Stopper (6 Stop ND) and Lee 3 Stop Soft GND. Grunnleggende bildebehandling i Lightroom 4/Photoshop CS6. Two exposures hand blended to capture the dynamic range of the scene.

Isbjørnhopp. Gull.  © Jørgen Skaug

Isbjørnhopp. Gull. © Jørgen Skaug

Isbjørnen fotografert i Polhavet ved 82 grader nord september 2013. Isbjørnen svømte og hoppet fra isflak til isflak helt inntil båten jeg var om bord i. Canon 7D, Canon EF 70– 200mm/2,8 IS USM på f/7 og 110 mm, 1/800 sekund, ISO 1800.

Nok til store og små. Gull.  © Duy Ahn Pham

Nok til store og små. Gull. © Duy Ahn Pham

Denne bamsen tok seg god tid med hvalresten. Klart at polarmåker vil også ha sin del av kake biten. Her var det mat til store og små. Men polarmåkeren holdte seg på avstand ellers kunne den havnet i isbjørngapet. Fotografert under Svalbardturen juni 2014 med Wildphoto. 600mm, 1/2500 sek, f/10, ISO800.

Tårnseilere i strålelys. Gull.  © Leif Rustand

Tårnseilere i strålelys. Gull. © Leif Rustand

Har tatt mye bilder av tårnseilere i år. Denne kvelden var det et flott lys ved solnedgang. Tårnseilerne som hekket i en bygning i nærheten pleide å ha samlet kveldsoppvisning. Jeg håpet å få de over dette lyset. Når jeg så de fløy i den retningen lot jeg kameraet gå med motivet i søkeren. Jeg fikk flere bilder, men dette klaffet. Canon 7D,  70-300mm på 70mm, f/9, 1/3200 sek, ISO 1600.

Storkobbe. Gull.  © Jan R Olsen

Storkobbe. Gull. © Jan R Olsen

Storkobbe på isflak, Svalbard juni 2014. Nikon D800E, Nikkor 70-200/2.8, f/9,  1/320 sek, ISO 100.

Isbjørn og steinørn. Gull.  © Jan R Olsen

Isbjørn og steinørn. Gull. © Jan R Olsen

Isbjørn vandrer forbi steinformasjon, Svalbard juni 2014. Nikon D4s, Nikkor 300mm/2.8,  f/8, 1/3200 sek, ISO 1000.

Laksen og flua. Gull.  © Vidar Lunde

Laksen og flua. Gull. © Vidar Lunde

Fulgte en fisker for å få bilder både over og under vann da denne laksen kom forbi inn i ei bakevje. Fiskeren dro flua forbi uten at fisken reagerte. I stedet for fisk ble det i alle fall bilder. Canon G12 med undervannshus, 6,1-30,5mm innstilt på 8,9mm,  1/100 sek, f/4 og ISO 320.

Sølvbilder (44-42 poeng):

Morgon på orremyra. 44 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Morgon på orremyra. 44 poeng. © Kjell Ivar Øye

Morgen på orreleiken. Utlagt kamera med Pocket Wizzard styring. Canon 5D mkIII, Canon 24-70mm på 32mm, f7,1 1/60 sek, ISO 1000.

..

Tårnseiler2. 44 poeng.  © Leif Rustand

Tårnseiler2. 44 poeng. © Leif Rustand

Tenkte å prøve å få tatt bilde av tårnseiler i flukt med blitz og lang lukkertid. Når tårnseileren flyr inn mot reiret under takstein på bygningen hadde den for stor fart. Derimot når den fløy ut hadde den mindre fart. Da var bare å panorere og håpe på det beste. Etter flere kvelder lyktes jeg med to bilder hvor dette var det beste. Canon EOS 7d, 70-300mm på 100mm, f/7, 1/13 sek, ISO 800.

..

Isbjørn og blåis. 44 poeng.  © Jan R Olsen

Isbjørn og blåis. 44 poeng. © Jan R Olsen

Isbjørn foran brekant, Svalbard juni 2014. Nikon D4s, Nikkor 500mm/4, 1/5000 sek, f/ 6,3, ISO 400.

..

Døgnflua og ørreten. 44 poeng.  © Vidar Lunde

Døgnflua og ørreten. 44 poeng. © Vidar Lunde

Har brukt mye tid på å få bilder av vakende ørret. Denne fisken på omkring en kilo sto gunstig til, men samtidig måtte det være vindstille, godt lys og mye insekter! Canon EOS 1DX, EF 500mm/4. 1/1250 sek, f/4 og 1000 ISO.

..

Musvåk i flukt. 44 poeng.  © Jarl Kjetil Johnsen

Musvåk i flukt. 44 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Musvåken har akkurat lettet. Selv om fuglen er på vei bort fra fotografen syns jeg posituren får frem flotte detaljer i våkens fjærdrakt. Har fjernet en liten kvist i underkant av fuglen. Fra egen åteplass, Heistad i Telemark. Stativ og kamobu benyttet. Canon EOS 5D Mark III, EF200mm f/2.8L II USM, f/3,2, 1/1250 sek, ISO 2000.

..

4 Jerver. 44 poeng.  © Robin Jenssen

4 Jerver. 44 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er fra øst i Finland juli 2012. Ved et lykketreff dukket det 4 stk jerver opp i søkeren. Sannsynligvis mor og 3 barn. Nikon D3, Nikon 500/4, 1/1250 sek, f/4, ISO 400.

..

Vandrefalk. 44 poeng.  © Stein Ola Haugom

Vandrefalk. 44 poeng. © Stein Ola Haugom

Vandrefalk på Hornøya. Canon 7D, Sigma 100-300mm/4, f/7,1, 1/2000 sek, ISO 640.

..

I Tåkeheimen. 44 poeng.  © Ketil Olsen

I Tåkeheimen. 44 poeng. © Ketil Olsen

 

Tatt på Rolvsøya i slutten av juli 2014. Så mange store rypekull, noe som lover bra for høstjakten.  Bildet er lett standardjustert. Nikon D7100, Nikon 70-200mm/2.8 på f/4 og  200mm, 1/800 sek,  ISO 1000.

..

Bølgen. 43 poeng.  © Helge Helland

Bølgen. 43 poeng. © Helge Helland

Ved Jærkysten. Høye bølger og kveldsol, da er surferene på plass. Nikon D3s, 500mm/4, 1/1000 sek, f/7.1, ISO 1000, stativ.

..

Abstrakt Edderkopp. 43 poeng.  © Kolbein Svensson

Abstrakt Edderkopp. 43 poeng. © Kolbein Svensson

Ute i skogen i solnedgangen og fant da ett edderkoppnett som fristet til eksperimentering. Ble fornøyd med dette resultatet – liker at eddekoppen er såpass abstrakt og også refleksene i nettet.  Nikon D7000, 105mm, f/3,5, 1/800 sek, ISO 1000.

..

Sulten smålom. 43 poeng.  © Bernt Østhus

Sulten smålom. 43 poeng. © Bernt Østhus

Det var et mål å feste overlevering av nyfanget ørret fra far eller mor til barn smålom i sommer, og det ble postert for formålet. Dette bildet viser den enorme iveren den vesle slukhalsen viste når maten skulle sikres. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm med 1,4x converter @400mm og f/5.6, 1/640sek, ISO 800.

..

Gjensynsglede. 42 poeng.  © Ketil Olsen

Gjensynsglede. 42 poeng. © Ketil Olsen

 

Tatt i Lofoten i juli 2014. Stor glede når mor kommer med mat av et eller annet slag.
Standardjustert. Nikon D7100, Nikon 70-200mm/2.8 på f/5 og 140mm, 1/400 sek, ISO 800.

..

Moskus rister seg. 42 poeng.  © Helge Helland

Moskus rister seg. 42 poeng. © Helge Helland

Etter et besøk hos moskusene på Dovrefjell i snøføyke. Nikon D3s, 500mm/4 .1/320 sek, f/4,5, ISO 1250, stativ.

..

Vinter i Steigen.  42 poeng.  © Ebba Jenssen

Vinter i Steigen. 42 poeng. © Ebba Jenssen

Vakre Steigen i Nordland fotografert en værhard februardag i 2013. En fotogen plass.
Nikon D600, Sigma 10-20mm på 14 mm, 1 sek, f/29, ISO 50.

..

Luftig nøtteskrikedans. 42 poeng.  © Jarl Kjetil Johnsen

Luftig nøtteskrikedans. 42 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

 

Nøtteskrikene er sosiale fugler som ofte opptret i små flokker på  høst og vinterstid. Disse to hadde en liten uoverstemmelse som ble gjort opp med en forholdsvis luftig ”svingom”.  Canon EOS 5D Mark III, EF200mm f/2.8L II USM +1.4x, f/4, 1/2500 sek, ISO 2500.

..

I huleinngangen. 42 poeng.  © Ketil Olsen

I huleinngangen. 42 poeng. © Ketil Olsen

 

Tatt på Rolvsøya i August 2014. En meget spesiell hare m/innblanding av en bred hvit stripe fra under maven og til midt oppå hodet. Har aldri sett noe tilsvarende. Orginal-utsnitt. Undereksponert et par knepp for å få ønsket effekt på bakgrunnen/hulen. Ellers lett standardjustert. Nikon D7100, Nikon 70-200mm/2.8 på f/6,3 og 200 mm, 1/100 sek, ISO 1000.

..

Rågeit i soloppgang. 42 poeng.  © Duy Ahn Pham

Rågeit i soloppgang. 42 poeng. © Duy Ahn Pham

En kjent plass i Østfold hvor jeg har bruk enorm med tid. Observert perfekt soloppgang over 20 ganger. Men rådyrene holdt seg i utkanten av stedet hvor jeg ønsker å ha de. Men tålmodighet og flaks gjorde sitt. Det passerte flere rågeiter forbi denne mystiske morgenen som jeg kan aldri glemme. Fotografert i juli.  600mm, f/4, 1/1000 sek, ISO 400.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!


2014 runde 8 – Jan R Olsen og Bernt Østhus

$
0
0

Månedens bilde

Gaupe. Gull.  © Jan R. Olsen

Gaupe. Gull. © Jan R. Olsen

Etter fjorårets gaupebilde tatt med et sensorutløst kamera hadde Olsen ingen tro på å gjenta dette i år, og han hadde derfor et slikt kamera på en annen lokalitet med bedre utsikt. Målet var å få elg i midnattssol. En saltstein i nærheten skulle lokke elgen dit. Men ingen så ut til å la seg lure. Stor ble derfor overraskelsen da en gaupe i stedet dukket opp når han så gjennom bildene. De første bildene var uskarpe, noe det dårlige lyset på kveldstid med 1/13 sekunders eksponeringstid i august fikk ta skylden for. Men så hadde gaupa stoppet opp noen sekunder og ble dermed gjengitt skarpt. Lyset var ikke noe spennende, så han valgte å gjøre om bildet til svarthvitt. Det har blitt mange svette turer til lokaliteten, forteller fotografen, men elg i midnattssol fikk han aldri. Men det ene gaupebildet var verdt alt slitet! Juryen: Jan R. Olsens sterke søken etter spektakulære bilder fra egen landsdel kombinert med evne til nytenking, planlegging og utholdende gjennomføring, gir her et fenomenalt bilderesultat som alle inkludert fotografen selv bare kunne drømme om. Nikon D300s, Nikkor 18-70mm/f3.5-4.5 på 29 mm og f/7.1, 1/13 sek, ISO 1600.

..:..

8. runden med innleveringsfrist 15. september føyer seg pent inn i rekken av runder med mange flotte og til dels spektakulære bilder – noe resultatlista vitner om med 8 gull-, 48 sølv- og 132 bronsebilder tatt av 48 fotografer. Spesielt to fotografer markerer seg både i kvantitet og kvalitet denne gangen. Jan R. Olsen blir rundens mestvinnende fotograf med 3 gull, 1 sølv og 1 bronse på 34 poeng. Et av gullbildene hans, Gaupe, blir   Månedens bilde og er et blinkskudd av de sjeldne. Med kystlandskapet som miljø og tett på Gaupa i et bilde hvor alt er skarpt, er nok dette drømmebildet for mang en fotograf. De andre Gullbildene er flotte stemninger som viser Tyvjo i midnattssol og  Lyngen-landskap. Bernt Østhus har også en kjemperunde  med 2 gull og 3 sølv. Hans bilde Hjort i morgenlys (gull) er et av de mest stemningsfulle bildene juryen har sett på lenge. Hans andre gull oppnås for et sjeldent Hjorteportrett. Disse to fotografene topper nå sammenlagtliste så langt. Østhus på toppen har 35 poeng ned til Olsen, som i sin tur har 16 poeng ned til Vidar Lunde på tredjeplassen.

.:.

NM i Naturfoto/Fotojakta arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv og det konkurreres automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene). Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner. Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår. Bildetittel (som også skal angis i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik: Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_Lirypeflukt.

NB! Dersom serverproblemer eller lignende hindrer opplasting av bilder/info, prøv igjen neste dag da går det som regel bra.

.:.

Andre gullbilder

Traner. Gull. © Roy Nordbakke

Traner. Gull. © Roy Nordbakke

Tranefamilien overnatter på et trygt sted ute i sivet på en liten holme. Bildet er tatt fra kamuflasje og er noe beskåret. Skånsom fotografering fra skjul resulterer i et tett på og nusselig familiebilde. God og balansert komposisjon med pluss for den vesle speilingen nederst. NIKON 1 V2, NIKON 500mm objektiv, f/4, /1/400 sek, ISO 400.

Tyvjo. Gull.  © Jan R. Olsen

Tyvjo. Gull. © Jan R. Olsen

Tyvjo i midnattssol, Kåfjord i Troms. På vei hjem fra landskapsfoto, stoppet jeg på en myr og fikk tatt noen bilder av tyvjoen før sola forsvant. Fine fargenyanser i en knall stemning hvor topper, fugl og sol danner sentrale knagger i bildet.  Nikon D4s, Nikkor 500mm/4,  1/8000 sek, f/6.3, ISO 1250.

Nordlyspanorama. Gull.  © Kolbein Svensson

Nordlyspanorama. Gull. © Kolbein Svensson

Min første tur med nytt panoramahode. Resultatet ble jeg godt fornøyd med. Et vellykket nordlyspanorama med fine farger og flotte strålinger og bue. Dog stjeler de to lyse punktene nederst en tanke oppmerksomhet. Dette er 6 vertikale bilder satt sammen i PS og etterbehandlet i LR5. Nikon D7000, 16mm, f/2,8, 8 sek, ISO 2000.

HJorteportrett. Gull.  © Bernt Østhus

Hjorteportrett. Gull. © Bernt Østhus

Av og til gjør hjorten rare ting. Som denne kolla, som på Tommy og Tigern vis laget silly faces for fotografen. I og for seg ikke uvanlig at de er oppe og henter luft, men sjelden så perfekt symmetrisk som her. Et enkelt, meget visuelt og knallsterkt portrett hvor hodet med ører, øyne og kjeveparti trekker betrakteren inn i bildet. Canon EOS 5D mark III, EF 600mm/4 + 1,4 x converter, f/7.1, 1/400 sek, ISO 1000.

Lyngen. Gull. © Jan R. Olsen

Lyngen. Gull. © Jan R. Olsen

Midt på natta en augustkveld lå alt til rette for et fint panorama ved Lyngenfjorden. Bildet er satt sammen av åtte høydebilder. Fine farger i dette stemningsbildet med en tiltalende og balansert speiling hvor buen dannet av skyer rammer inn elementene langs horisonten. Nikon D800e, Nikkor 14-24mm/2.8,  f/11, 1/10sek, ISO 100.

Hjort i morgenlys. Gull.  © Bernt Østhus

Hjort i morgenlys. Gull. © Bernt Østhus

I sommer ble det kun 4 turer ute etter hjorten. Denne morran stemte det imidlertid med sol, skoddedotter og hjort, og resultatet ble en serie med hjorter ute på myra i skiftende lysforhold. Et fenomenalt stemningsbilde med et utenomjordisk lys godt ivaretatt teknisk. Store pluss for tåken i overkant, hjort som kommer klart frem og diverse lyspunkter fra våte elementer.  Canon EOS 1Dx, 200-400mm/4 med 1,4 converter @448mm, f/5.6, 1/5000 sek, ISO 1000.

Myrsniper i flukt. Gull.  © Leif Rustand

Myrsniper i flukt. Gull. © Leif Rustand

Prøvde på å få vadere i flukt etter solnedgang på relativt lang lukkertid ved hjelp av panorering. Måtte ta mange bilder da det kan være vanskelig å få til en viss skarphet i fuglekroppene. Dette bildet ble nok et av de bedre. Stemningsfullt bilde hvor Lysets mester slår til med vakre farger og toner i et uskarpt landskap og med fugler som er fanget skarpt nok som kontrast. Canon 7D, Canon 70-300mm på 70mm, f/9, 1/20 sek, ISO 100.

Sølvbilder (44-38 poeng)

Smålom. 42 poeng.  © Bernt Østhus

Smålom. 42 poeng. © Bernt Østhus

Smålomen er en vakker fugl. I vakre omgivelser som disse må den likevel spille andrefiolin i forhold til landskap og lys. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm @ 311mm, ISO 1000 , f/8, 1/160 sek.

..

Smålompar. 42 poeng.  © Bernt Østhus

Smålompar. 42 poeng. © Bernt Østhus

Jeg fant et smålomvann ikke langt fra hytta i sommer, men fikk bare en tur ut dit. Lomparet på bildet kom for å inspisere fotografen i speiling fra svakt rosa solnedgangshimmel, som skapte nærmest white-out som ble litt tøff. Canon EOS 1Dx, EF 600mm + 1,4 x converter, ISO 1250, f5.6, 1/640sek.

..

Isbjørnspeiling. 41 poeng.  © Jan R. Olsen

Isbjørnspeiling. 41 poeng. © Jan R. Olsen

På Svalbardtur med båt i september passerte vi denne isbjørnen på isflak og jeg fikk en tredobbel speiling, alle merkelig nok rett vei, en litt uvanlig effekt. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR +1.4 konverter = 700 mm, ISO 6400, f/5.6, 1/1250 sek.

..

Blåvingevannymfe. 41 poeng.  © Leif Rustand

Blåvingevannymfe. 41 poeng. © Leif Rustand

Traff denne blåvingevannymfehannen ved en bekk for første gang. Her var det libeller,vannymfer og sommerfugler. Jeg la merke til at når vannymfa letta fra et gulnøkkeroseblad hendte det ofte at den kom tilbake til samme plass. Dette ble utnyttet av fotografen og det lyktes med noen få bilder. Dybdeskarphet var et problem her. Canon EOS 7D, Canon 70-300mm, f/5.6, 1/8000 sek, ISO 400.

..

Reinsdyr. 41 poeng.  © Øyvind Dyrdal

Reinsdyr. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bildet er tatt ein kveld i midten av juni månad. Det var stille og fint denne ettermiddagen. Den vesle bukkeflokken sprang over ei lite snøfonn, rett etter solnedgang. Canon EOS 5D mark III med EF 500mm/4 L IS, f/10,  1/1600 sek,  ISO 100.

..

Diende Hjortekalv. 40 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Diende Hjortekalv. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Bilde tatt fra skjul i skauen. Dessverre mørkt når eg fekk sjansen på dette. Fikk likevel mye ut av denne sjeldne situasjon, synest eg. Canon 1D mk III,  300mm/4, 1/13 sek, ISO 1600.

..

Bestevenn stæren. 40 poeng.  © Duy Ahn Pham

Bestevenn stæren. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Fotografen tok seg en helgetur med Bernt Østhus på Hitra. Hjort var det meget bra med på Hitra. De fleste stakk lenge før fotohold. Disse her var opptatt med deres bestevenn ”stæren” som fjernet insekter, mygg, hjortelusfluer fra kroppen deres. Stæren flakset mellom disse to koller og var meget aktiv i jobben sin. Fotografert  i juni 2014. 600mm, 1/640s, f/4, ISO 800.

..

Øyne i nakken. 40 poeng.  © Per Gätzschmann

Øyne i nakken. 40 poeng. © Per Gätzschmann

Fra Hitra nå i høst. Kalven søkte nærkontakt med mora og i det hun snur seg mot kalven får jeg dette bildet, som måtte få tittelen øyne i nakken. Canon 1DX, EF200-400/4, 1,4 ext på 400mm, f/7,1, 1/160 sek, ISO 2500.

..

Reveunger i fiskegarn. 39 poeng.  © Bente Marie Konradi

Reveunger i fiskegarn. 39 poeng. © Bente Marie Konradi

Da vi kom på hytta i Skjånes i vår så fant vi to reveunger fast i garnan inne i sjøhuset. Vi var tre stykker før å klippe de ut derfra. De hadde kommet seg inn i sjøhuset ved å grave seg igjennom under fra. De hadde lekt der en stund så det ut for. Den ene sprang og var i fin form, trur nok mora fant den ganske fort for hun var rundt hytta hele tida. Den andre er jeg ikke sikker på, det så ut før at den hadde dovnet i foten, men klarte å trø på den. Jeg prøvde å kjenne på den og fant ut at ingenting var knekt i alle fall. To dager så jeg etter den, men den var da borte og mora også. Slo meg til ro med at da var alt i orden.

Nikon D5100, 26mm, f/5,2, 1/60 sek, ISO 3200.

..

Gråsidemus. 39 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Gråsidemus. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Canon 7D, 70-200mm + 1,4x con, f/6,3, 1/500 sek, ISO 400.

..

Lekende bamse. 39 poeng.  © Duy Ahn Pham

Lekende bamse. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Etter middagen sin ålet og lekte denne isbjørn i snøen. Hensikten var vel å fjerne blodet fra hvalresten. Fotografert på Svalbard juni 2014 med Wildphoto.  600mm, 1/1250 sek, f/9, ISO 800.

..

Spurvehauken lander. 39 poeng.  © Arne Aronsen

Spurvehauken lander. 39 poeng. © Arne Aronsen

Spurvehauk fotografert fra skjul i vakkert morgenlys.
Nikon D4, 300mm/2,8, f/4,5, 1/1000 sek, ISO 800.

..

Fjellrever. 39 poeng.  © Andy Trowbridge

Fjellrever. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Dovre. Fjellrevene lekeslåss i nyfallen snø. Canon 1DX, 500mm/4 L IS, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 800. Håndholdt.

..

Skjæresilhuett. 39 poeng.  © Kai Edvard Rønning

Skjæresilhuett. 39 poeng. © Kai Edvard Rønning

Bildet er tatt den 12.10.2013 på Østsiden i Fredrikstad her jeg bor.  Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM på 400mm, 1/2000 sek, f/5,6, ISO 800.

..

Fjellrev i nordlys. 39 poeng.  © Per Gätzschmann

Fjellrev i nordlys. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Fra Dovre en  sen høstkveld da lyset var magisk med sine fantastiske varme og kalde farver, og med innslag av nordlys. For ordens skyld så er det ikke tilført farver. Canon 1DX, EF 200-400, 1,4x ext på 420mm,  f/5,6, 1/1000 sek, ISO 3200.

..

Jerv. 39 poeng.  © Robin Jenssen

Jerv. 39 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt øst i Finland juli 2012. Jerven kom så nært at det begynte å bli kritisk for objektivets nærgrense. Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/100 sek, f/4, ISO 1600.

..

Morsmelk. 39 poeng.  © Duy Ahn Pham

Morsmelk. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Fulgt med denne geita over lengre tid. Satt ved rådyrtråkk i nabolandet med kamotrekk. Hadde et lite håp på skogmiljømotiv, men dette øyeblikket er mer enn bonus. Fotografert i Sverige. 600mm, f/4, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Flue. 38 poeng.  © Andre Berli

Flue. 38 poeng. © Andre Berli

Flue i grønne omgivelser. Bilde tatt i Valldal. Canon EOS 5D mk3, Canon 100mm/2,8 is L, f/2,8, 1/60 sek, ISO 125, stativ, blitz, softbox.

..

Jerv i blåtimen. 38 poeng.  © Robin Jenssen

Jerv i blåtimen. 38 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt på egen foringsplass 4 mil sør for min hjemplass Beisfjord. Dette er en av 2 jerver som frekventerte åtet i april 2013. Denne kom inn kl 04.43 i den nord norske vårnatta. Nikon D600, Nikon 500mm/4, 1/250 sek, f/4, ISO 2000.

..

Ekorn i fjordlandskap. 38 poeng.  © Kjell Ivar Øye

Ekorn i fjordlandskap. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har ikke sendt inn  ekornbilder så jeg prøver dette. Canon 7D, 24-70mm på 50 mm, ISO 250, f/11, 1/80 sek. Bevegelsessensor og utlagt kamera.

..

Lappugle-stretching. 38 poeng.  © Andy Trowbridge

Lappugle-stretching. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt i Hedmark. En lappuglehunn strekker vingen. Canon 1DX, 500 mm f/4L IS, 1.4x teleconverter, f/6,3, 1/500 sek, ISO 3200. Tatt med stativ.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!


2014 runde 9 – Helt dødt løp før finalerunden

$
0
0

Månedens bilde

Lyngensilhuett. Gull. ©   Jan R. Olsen

Lyngensilhuett. Gull. © Jan R. Olsen

Under en workshop i oktober i år var en av Olsens lokaliteter ute på et nes i Lyngen. Her var det mange fine steinformasjoner, og i det lave motlyset sto en av dem fint i kontrast mot fjellene i bakgrunnen. Han tipset deltakerne om å fotografere mot sola, og tok selv flere bilder i motlyset, men syntes det manglet noe. Han klarte så å balansere på en liten flekk på toppen av steinen og fikk tatt flere bilder med fjernutløser. Bildet er litt undereksponert for å få fram silhuettene bedre, og det er blendet ned til f/14 for å få en stjerneeffekt rundt sola. Med lite farger i bildet ble det gjort om til sorthvitt og beskjært litt oppe og nede til et panorama. Juryen: Et sjeldent selvportrett i kledelig sort/hvitt og panoramaformat – hvor det vanskelige motlyset denne vakre morgenen fremhever silhuetten av fotografen og landskapet ved hjelp av en knapp eksponering.  Nikon D800E, AFS 24-70mm/f2.8 på 35 mm og f/14, 1/320 sek, ISO 100.

..:..

Dramatikken øker etter 9. og nest siste runde når Jan R. Olsen slår til som aldri før med 4 gullbilder og en sølv på 44 poeng – og blir rundens mestvinnende fotograf. Han tar også hjem enda ett Månedens bilde for gullbildet Lyngensihuett i form av et sort/hvitt «selvportrett» i et spennende landskap. Hans argeste konkurrent i kampen om å kunne kalle seg Norgesmester i Naturfoto 2014, Bernt Østhus, oppnår 5 flotte sølvbilder. Sistnevntes ledelse på Sammenlagtlista er dermed etter denne runde skrumpet inn til fattige 17 poeng. Tatt i betraktning at Olsen har 14 gullbilder mot Østhus’ 12 – betyr det i praksis er det er helt dødt løp mellom disse to sammenlagt før finalerunden som bedømmes 17. november. Vidar Lunde, som har nok en god runde med ett gull og 4 sølv, holder koken på tredjeplassen med 47 poeng opp til Olsen. Så her er absolutt ingenting avgjort, og for en thrilleravslutning det blir på årets konkurranse!

Juryen var denne gangen forsterket med en gjest. Den dyktige naturfotografen Lassi Rautiainen fra Finland var på besøk og deltok aktivt i bedømmingen. Han er også kjent for sine områder med ville rovdyr og fugl hvor det er mulig å leie seg inn i fotoskjul og ta bilder. Ellers hanket 43 fotografer inn 10 gull, 47 sølv og 105 bronser.

.:.

NM i Naturfoto/Fotojakta arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv og det konkurreres automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene). Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner. Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår. Bildetittel (som også skal angis i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik: Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_Lirypeflukt.

NB! Dersom serverproblemer eller lignende hindrer opplasting av bilder/info, prøv igjen neste dag da går det som regel bra.

.:.

 Andre gullbilder

Gransanger. Gull. © Leif Rustand

Gransanger. Gull. © Leif Rustand

Gransangeren hadde tilhold i svarthylltreet og sibirlønna. Der fanget den insekter på varme dager.Målet var å få den i lufta med åpent nebb og insekt over nebbet. Jobbet med dette i ca 20 timer fordelt over noen dager. Fikk tatt mange bilder, men synes jeg lyktes best med dette. En flott nerve i dette bildet med bevegelse oppover av fugl i fin positur og med insekt rett over nebbet. Fargeflekkene i bakgrunnen matcher fuglen og bidrar til økt spenning i bildet. Canon 7d. Canon 70-300mm på 260mm og f/5.6, 1/5000 sek, ISO 640.

Siste reis. Gull. © Vidar Lunde

Siste reis. Gull. © Vidar Lunde

Har brukt mye tid de siste årene for å få bilder av ørret som vaker etter ulike insekter. I en liten kulp i bekken stod en kvartkilos ørret og tok det meste som kom drivende. Taktikken var å fokusere på insektet og la motoren på kamera gå! Det gir mange bomskudd, men noen sitter. Et spennende og dramatisk bilde hvor den åpne munnen på ørreten like bak insektet forteller om dets endelikt. Perfekt selektiv fokus og pluss for skyggen av ørreten på bunnen.

Canon EOS 1DX, EF 500mm/4, 1/1600sek, f/4,5, ISO 1600.

Isbjørnen sover under fullmånen. Gull. © Jørgen Skaug

Isbjørnen sover under fullmånen. Gull. © Jørgen Skaug

Bildet er tatt ved Karl XII øya på Svalbard i september 2013, håndholdt fra båt. Vi ventet i minst en time på at bjørnen skulle reise seg og stå i silhuett mot fullmånen, men den var tydelig trøtt og sov videre. En fenomenal situasjon som juryen tåler å se flere ganger med sitt utrolige «budskap». Et lite pluss for fuglen som kommer inn fra venstre.  Canon 7D, Canon EF 70–200mm/2,8 IS USM + 2x Extender på 400 mm, 1/640 sekund, f/5,6, ISO 1600

Rein. Gull. © Andre Berli

Rein. Gull. © Andre Berli

Trollstigreinen består av en flokk på ca 25-30 dyr, dette er villrein. Fikk kontakt med flokken nå i høst etter flere fjellturer innover terrenget på ca 2 timer. Bukkene sloss om simlene og her ser dere resultatet av det. 3 stykker startet å sloss og den ene kommer i klem midt imellom gevirene. Solen lyser opp bakgrunnen.  Et høydramatisk bilde som juryen ikke kan huske maken til, og hvor dyrene fremheves mot den solbelyste bakgrunnen. Canon 5D mk3, Canon 70-300mm IS L på 269mm og f5,6, 1/2000 sek, ISO 640, handholdt.

Kveldsfiske. Gull. © Jan R. Olsen

Kveldsfiske. Gull. © Jan R. Olsen

Kom forbi en fisker som stå ved fjorden i disig vær i september. Rakk å ta noen bilder før de røde skyene forsvant. Panorama satt sammen av 7 bilder.  Enda et flott panorama fra Nord-Norge fra denne fotografens kamera – og som vanlig godt utført i alle henseender. Nikon D800E, Nikkor 16-35mm/4, f/8, 1/5 sek, ISO 200.

Vinternatt. Gull. © Jan R. Olsen

Vinternatt. Gull. © Jan R. Olsen

Flott nordlysnatt i mars med telt under Lyngsalpan. En særdeles stemningsfull natt med opplyst telt og nordlys i et bilde som lokker på enhver naturfotograf. Nikon D4, Samyang 14mm/2.8, 8 sek, f/2,8, ISO 100.

Isbjørn opp av vannet. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn opp av vannet. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn, Svalbard i september. Dette er tiden når isen begynner å «fødes», noe som kan sees på bildet. Et sterkt bilde med en rennende våt isbjørn i issørpe og isflak som billedlig beskriver den vanskelige tiden han er inne i. Nikon D800E, Nikkor 70-200mm/2.8, 1/800 sek, f/3,2, ISO 400.

Polarmåke. Gull. © Duy Ahn Pham

Polarmåke. Gull. © Duy Ahn Pham

Fotografert på en Svalbardtur hvor flere polarmåker lekte mellom isflakene. Et herlig og tett på fluktbilde fra isødet av den nydelige polarmåka i fin positur blant store og små biter av is. 600mm, 1/1600 sek, f/5.6, ISO 500.

Reirbygging. Gull. © Sigrid Eggen

Reirbygging. Gull. © Sigrid Eggen

Fotografert på Sang i Heggeriset, Engerdal, i begynnelse av juni 2013. En attraktiv og nærgående studie av fuglenes aktivitet på forsommeren i et godt komponert bilde som viser både inngangshull, spektakulær terrasse og fugl med reirmateriale på veg inn.   

Sølvbilder (44-39 poeng)

Rådyr og snøkjerringer. 44 poeng. © Bernt Østhus

Rådyr og snøkjerringer. 44 poeng. © Bernt Østhus

Et bilde som var tilnærmet svart/hvitt i utgangspunktet, og veien var derfor kort til å fjerne det lille som var av farger i etterbehandlinga. Rågeita på bildet ser ikke overbegeistret ut for de store snøkjerringene i april. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/6.3, 1/500 sek, ISO 800.

..

Nordlysfugl. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Nordlysfugl. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Et bilde som er umulig å planlegge, men som man oppdager i ettertid. Gjorde om bildet til svarthvitt da det fikk fram formen på «fuglen» bedre. Nikon D800, Sigma 15mm/2,8, 8 sek, f/2.8, ISO 1600.

..

Morgenspeiding - rådyr. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Morgenspeiding – rådyr. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

En sted i Østfold som jeg kjenner godt til og har bruk mye tid med hensyn til hvor lyset befinner seg til hvilket klokkeslett. Ingen ting er bedre enn en nydelig soloppgang hvor rågeita var på tur med kalvene sine. 600mm, 1/1000 sek, f/4 ISO 400.

..

Vandrefalkens klo. 43 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Vandrefalkens klo. 44 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Vandrefalken demonstrerer sitt imponerende våpen. Fra et eget prosjekt i Telemark i våres. Har sendt inn bilder fra denne lokaliteten tidligere, men satser på at uttrykk og positur på fuglen gjør at bildet har nok særpreg  til å skille seg fra tidligere versjoner. Kamo og stativ er benyttet. Canon EOS 5D Mark III, EF500mm/4 L IS USM, 1/2500 sek, f/4, ISO 1000.

..

Smålomskrik 2. 43 poeng. © Bernt Østhus

Smålomskrik 2. 43 poeng. © Bernt Østhus

Smålomens skrik er ekstra stemningsfullt på litt lumre dager. De dramatiske skyene og dampen fra vannet satte en spiss på bildet av lomen som strekker nebbet klagende mot himmelen. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm med 1,4x converter @ 200mm og f/6.3, 1/320 sek, ISO 1600.

..

Tispemarkering. 43 poeng. © Kjell Ivar Øye

Tispemarkering  mår. 43 poeng. © Kjell Ivar Øye

Trur dette er ei form for markering da bildet er tatt så seint som nå i september. Sjelden eg har fått bilder av måren så seint da den er mest natt aktiv. Utlagt kamera og bevegelses- sensor. Canon 5D mkII, 24-70mm på 63mm og f/6,3, 1/60 sek, ISO 125.

..

Grønnfinker. 42 poeng. © Steinar Sirevåg

Grønnfinker. 42 poeng. © Steinar Sirevåg

Bildet er tatt ved et nypetre i hagen i Fjørå i Valldal. Flotte farger blei det på bildet. Canon 6D, Canon 400mm, f/7,1, 1/500 sek, ISO 500, stativ.

..

Feieplassen. 42 poeng. © Kjell Ivar Øye

Feieplassen – hjort. 42 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har satt ut kamera med bevegelsessensor på feieplassar som hjorten brukar nå i brunsten. Synest dette blei et artigt bilde av ungbukken. Canon 5D MkII, 70-200mm på 155 mm
f/5,6, 1/50 sek, ISO 3200.

..

Smålomkos. 41 poeng. © Bernt Østhus

Smålomkos. 41 poeng. © Bernt Østhus

Bildet er tatt på sensommeren og viser ungen som tigger mat fra mor smålom. Dagens første solstråler satte ekstra spiss på scenen. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm/4 + 1.4x converter, f/6.3, 1/500 sek, ISO 1250.

..

Jordugleangrep. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

Jordugleangrep. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

Bildet er tatt langs Jærkysten. 300mm, 1/2500 sek, f/4, ISO 1000.

..

Reinsdyrvandring. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Reinsdyrvandring. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Fotografert i Eggerdal. Fikk tips av en fotovenn hvor reinene holdt til. Men de trakk seg unna hver gang vi var på fotoavstand. Mange flotte opplevelser fra denne helgen og panorering ble et av målene. 600mm, 1/6sek, f/14, ISO 800.

..

Syngende Gulspurv. 41 poeng. © Helge Helland

Syngende Gulspurv. 41 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt en vårdag i Sirdalen. Fikk mange bilder av denne flotte hannen.  Nikon D200, 300mm/2.8, 1/400 sek, f/6,3, ISO 100, stativ og kamotelt.

..

Hjort i blå tåke. 40 poeng. © Bernt Østhus

Hjort i blå tåke. 40 poeng. © Bernt Østhus

Et av få hjortebilder jeg har tatt i sommer, men som jeg til gjengjeld ble godt fornøyd med. De to hjortene er på tur bort fra fotografen og inn i den gamle furuskogen bak. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm + 1,4x converter, f/8, 1/500 sek, ISO 1250.

..

Kongørn i snøbyge. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Kongørn i snøbyge. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Fra skjul. Tatt med Canon 7D, 300mm/2,8 + 1,4 conv., f/8 1/160 sek, ISO 400.

..

Stokkandspeiling. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Stokkandspeiling. 39 poeng. © Per Gätzschmann

 

I den kaldeste tiden på vinteren tar jeg meg ofte en tur til Nidelva. Her lå jeg på maven på  isen da et varmt kveldlys farvet både himmel og vann. En vanlig art som jeg synes fortjener en mulighet i fotojakta. Canon 1DX, EF 200-400 m/ 1,4 conv på 400mm  og f/5,6, 1/1000 sek, ISO 1000.

..

Smålomspeiling. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Smålomspeiling. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Fra et prosjekt i Mysenskogen over en lengre periode. Endelig klaffet det med morgenlyset. Denne smålommen var helt på nærgrensen til 600mm + 1.4x konverter. En herlig opplevelse å se denne arten på kort holdt. 840mm, 1/1250 sek, f/5,6, ISO 2000.

..

Kvinand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Kvinand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt ved Østensjøvannet i Oslo. Canon 1D Mark IV, 500mm/4 L IS, m/1.4x teleconverter, f/8, 1/2500 sek, ISO 800. Tatt med stativ.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!


Fotojaktåret 2015

$
0
0

Villmarklivs konkurranse NM i Naturfoto/Fotojakta ruller ufortrødent videre i 2015 – i sitt 39. år! Tilsammen 10 runder med innlevering av maks 5 bilder senest den 15. i hver måned er ildprøven fotografene som ønsker å bli Norgesmester i Naturfoto 2015 må gjennom. Første innlevering har frist 15. februar og deretter går det slag i slag til og med 15. november.  Med kun ett bilde (hver fotograf konkurrerer her med sitt beste gullbilde) er det mulig å sikre seg Årets Naturbilde 2015. Premiene er like i disse to klassene og de ti beste i hver klasse premieres.

Førstepremiene er endret fra i fjor. Atira eller Opplev Verden som de nå heter og som arrangerte turene til Alaska, vil nå ta førstepremievinnerne med på en spennende Fotoekspedisjon til AFRIKA.

Premien for Månedens bilde er også endret og her kan vinneren kose seg med 25 poser REAL Turmat fra Drytec AS.

Vi ønsker lykke til og velkommen i årets konkurranse!

Reglene for 2015 finnes nå som en link nederst under Regler og resultater.

NB! Opplastningssiden er nå http://80.232.77.35/jaktfoto/

Nattbilde fra Wildlife Safaris Finlands sted Sjøen, juli 2014. © Asle Hjellbrekke/NN

Nattbilde fra Wildlife Safaris Finlands sted Sjøen, juli 2014. © Asle Hjellbrekke/NN


Premieendringer 2015

$
0
0

Førstepremiene er endret fra i fjor. Atira eller Opplev Verden som de nå heter og som arrangerte turene til Alaska, vil nå ta førstepremievinnerne med på en spennende Fotoekspedisjon til AFRIKA.

Premien for Månedens bilde er også endret. Her kan vinneren nå kose seg med 25 poser REAL Turmat fra Drytec AS.

Vi håper og tror de nye premiene vil falle i smak.



Pangstart på NM i Naturfoto/Fotojakta 2015

$
0
0

Månedens bilde: Flaggspettkamp

Flaggspettkamp. Gull. © Trond-Arild Andersen

Flaggspettkamp. Gull. © Trond-Arild Andersen

Jurymedlemmene skvatt en tanke i kinoen til Egmont Publishing da det aller første bildet i det aller første jurymøtet i 2015 kom opp på den store skjermen. Et bilde av en vanlig og mye fotografert art, men med en sjelden snert i en sjelden situasjon i et tett på actionbilde. Trond-Arild Andersen forteller at det er tatt hos Jostein Hellevik i Dalen i Telemark. Første dagen satt han i kongeørnskjulet, mens han på dag 2 og dag 3 satt i Lykkeland for å fotografere spetter, ekorn og andre småfugler. Det ble mye trening på å fotografere flaggspetten i flukt. Det er også en del krangling på flaggspettene i Dalen. Å treffe flaggspetten i flukt og i krangling samtidig var utrulig vanskelig. Men til slutt satt bildet han hadde håpet på.  Juryen gratulerer med Månedens bilde som belønnes med 25 poser REAL Turmat fra Drytec AS.

Nikon D4s, Nikon 600mm VR II, f/6,3, 1/2500sek, +0,3EV, ISO 1250, AF-C.

…..

Trond-Arild Andersen setter dermed standarden for årets første runde med sitt eneste innleverte og jurymøtets aller først bedømte bilde, Flaggspettkamp,  som stikker av med Månedens bilde tittelen samt ett av rundens 5 gull. Mestvinnende fotograf er veteranen Rolf Selvik med 2 gull- og 3 sølvbilder som er tilbake i konkurransen etter en pause. Han oppnår sine gull for bilder av Mår og Hjort. Ebba Jenssen og Trond Westby står for de to siste gullene av henholdsvis Elg og Myrhauk. Ellers sørger 40 fotografer også for hele 42 sølv- og 104 bronsebilder – noe som gir et runderesultat på linje med førsterunden i fjor. En god del av de store kanonene fra konkurransen i fjor deltar som vanlig ikke i år. Men som alltid vender andre tilbake og nye dyktige «fjes» gjør sitt inntog. Alle fotografer både veteraner og ferskinger samt alle leserne ønskes velkommen til et nytt og spennende konkurranseår i NM i Naturfoto/Fotojakta!

…..

Kjære deltaker: Vi oppfordrer deg til å legge ved en mest mulig fyldig info om hvert bilde til konkurransen i følgeskrivet. Reglene for konkurransen beskriver et minimum som må være med. Men ta gjerne med litt av bakgrunnen og selv hendelsen rundt det at dette bildet ble tatt. Lag gjerne følgeskrivet i en tekstbehandler hvor all informasjon legges inn i ett og samme samme dokument. Filen fra følgeskrivet lastes så opp på samme måte som en bildefil. Dermed treger ikke tekstrubrikken på opplastningssiden brukes i det hele tatt.

…..

Andre gullbilder:

Hjortebrunst i høyfjellet. Gull.  © Rolf Selvik

Hjortebrunst i høyfjellet. Gull. © Rolf Selvik

Bildet er tatt sist høst i et område der hjortebrunsten foregår i et høyfjellspreget område. Canon EOS 1D X, 700mm, f/11, 1/1250 sek, ISO 800.

Mår i snøvær. Gull.  © Rolf Selvik

Mår i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Jeg ventet på spetter, men plutselig var Måren der og ville ha spettematen. Canon EOS 1D mk IV, 186mm, f/3,5, 1/100 sek, ISO 800.

Myrhauk i mot. Gull. © Trond Westby

Myrhauk i mot. Gull. © Trond Westby

Tatt på Jæren fra kamuflasje nå i vinter. Nikon D7100, 400mm/2.8, f/2,8, 1/1200 sek, ISO 400.

Godt kamuflert elg. Gull.  © Ebba Jenssen

Godt kamuflert elg. Gull. © Ebba Jenssen

Bodø, 7.2.2015. Det var ikke lett å få øye på denne elgen. Den står stille i stormen Ole.
Nikon D600, Nikon 70-200 2,8, 1/1000 sek, 2,8, Iso 1000.

Sølvbilder 43 – 38 poeng:

Hubro. 43 poeng.  © Rolf Selvik

Hubro. 43 poeng. © Rolf Selvik

Bildet er tatt en lys sommernatt der farger fra solnedgangen farger terreng og fugl. Canon EOS 1D X, 300mm, f/2,8, 1/800 sek, ISO 1600.

..

Tre muskuterer (tjeld). 42 poeng.  © Duy Ahn Pham

Tre muskuterer (tjeld). 42 poeng. © Duy Ahn Pham

Lirype i midtnattssol på Sommerøya var målet, men kunne ikke la være når de tre musketererne stilte som modeller. Nikon D3s, 500mm, f/11, 1/500 sek, ISO 200.

..

Sidensvans. 41 poeng.  © Egil Skredemellom

Sidensvans. 41 poeng. © Egil Skredemellom

Sidensvansen er alltid et hyggelig bekjentskap. I romjulen dukket de opp i noen små flokker i hagen, der gamle rognebær stod på menyen. Canon EOS 7D, Sigma 50-500 1:4-6,3 APO GG HSM på 417mm og f/6,3, 1/250 sek, ISO 800.

..

Grønnfinker. 41 poeng. © Steinar Sirevåg

Grønnfinker. 41 poeng. © Steinar Sirevåg

Bildet er tatt i hagen, fjørå Valldal. Vakre farger med grønnfinken i eit nypetre. Canon 6D, Canon 400mm, f/7,1, 1/500 sek, ISO 640. Stativ.

..

Moon. 40 poeng.  © Arne Løkken

Moon. 40 poeng. © Arne Løkken

Nikon D800, Nikon 14-24mm/2,8, på f/9 og 18mm, 68 sek, ISO 100.

..

Kamp om matrestene (kongeørn og havørn). 40 poeng.  © Magnar Lien

Kamp om matrestene (kongeørn og havørn). 40 poeng. © Magnar Lien

Dette bildet av de to ørnene (en ung kongeørn og en eldre havørn) som kjemper om matrestene er tatt på min faste åteplass for ørn. Canon EOS 1 DX, EF400/2,8 L IS, 1/800 sek, bl 2,8, ISO 800.

..

Kongeørn angriper Havørnpar. 40 poeng.  © Rolf Selvik

Kongeørn angriper Havørnpar. 40 poeng. © Rolf Selvik

Bildet er tatt ved en plass der jeg forer rovfugl om vintrene, her er det det et Havørnpar som jeg har fulgt i mange år som blir angrepet av en voksen kongeørn. Canon EOS 1D X, 70 mm, f/4,5, 1/1600 sek, ISO 1600.

..

Fullmånelys. 40 poeng.  © Martin Røsand

Fullmånelys. 40 poeng. © Martin Røsand

 28mm, f/4, 3 sek, ISO 1000.

..

Tornskateblikk. 40 poeng.  © Duy Ahn Pham

Tornskateblikk. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Hovedmotivet var rådyrene rundt Strømstad. Men oppdaget flere tornskater som jaktet mat til sine unger. Det kreves konsentrasjon av jegeren for å klare å fø sine små. Canon 1Dx, 600mm, 1/1250 sek, f/5,6, ISO 800 (juli 2014).

..

Høstmoskus. 40 poeng.  © Tom Thodesen

Høstmoskus. 40 poeng. © Tom Thodesen

Bilde tatt på Hjerkinn. Nikon D4, 500mm/4 VR, f/4, 1/1000 sek, ISO 800.

..

Luftens majestet (Havørn). 39 poeng.  © Ebba Jenssen

Luftens majestet (Havørn). 39 poeng. © Ebba Jenssen

Vesterålen 22.11.2014. Havørner er litt av et syn. Spesielt når de er omkranset av et vakkert lys og flott natur. Nikon D600, Nikon 70-200mm/2,8, 1/1000 sek, f/2,8, ISO 1000.

..

Isbjørn på vandring. 39 poeng.  © Magnar Lien

Isbjørn på vandring. 39 poeng. © Magnar Lien

 

Dette bildet er tatt i Kongsfjorden på Svalbard i juni sist sommer fra båt. Canon EOS 1 DX, EF 400mm/2,8 L IS + 1,4 konverter, 1/3200 sek, f/, ISO 800.

..

Sibirnøttekråke. 39 poeng.  © Jørn Konradsen

Sibirnøttekråke. 39 poeng. © Jørn Konradsen

I Trøndelag er det en bestand nøttekråker som har etablert seg i sammenheng med bruk av cembrafuru i hager og parkanlegg. Her er en av de fotografert ved parkeringsplassen til kjøpesenteret Hellsenteret i Stjørdal.

..

Syngende Trostesanger. 39 poeng.  © Steffen Johnsen

Syngende Trostesanger. 39 poeng. © Steffen Johnsen

I det tette sivet satt denne Trostesangeren og sang ved et vann i Rogaland. I mange timer satt jeg og ventet mens jeg hørte lyden av den nede i sivet før den endelig kom opp og viste seg såpass at jeg fikk satt fokus på den. Nikon D600, 400mm+2x konverter@800mm, f/9, 1/800 sek, ISO 200.

..

Vinterjakt, Troms. 39 poeng.  © Ida Smith-Hald

Vinterjakt, Troms. 39 poeng. © Ida Smith-Hald

Ingen info vedlagt.

..

Røy i vinterskog. 38 poeng.  © Magnar Lien

Røy i vinterskog. 38 poeng. © Magnar Lien

Bildet av røya er tatt ved en tiurleik. I løpet av natta kom det et kraftig snøfall. Denne røya sitter i ei furu og beiter. Canon EOS 7 D, EF 70-200mm/2,8 L IS, 1/1250 sek, f/3,2, ISO 400.

..

Spurvehauken angriper. 38 poeng.  © Asle Bårdli

Spurvehauken angriper. 38 poeng. © Asle Bårdli

Tatt i Dalen, Telemark i slutten av september 2014. Spurvehauken, som har sittet i et tre i nærheten, går til angrep på nøtteskrikene i vannkanten. Canon 1D X, 300mm/4, f/5,6, 1/2000 sek, ISO 1000.

..

Myrhaukhann på næringssøk i vierkratt. 38 poeng.  © Cato Elvik

Myrhaukhann på næringssøk i vierkratt. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/1600 sek, ISO 4500.

..

Startrails med Venusrefleksjon. 38 poeng.  © Torleif Hansen

Startrails med Venusrefleksjon. 38 poeng. © Torleif Hansen

Etter noen timer med venting på utbrudd som aldri ble til noe, prøvde jeg å utnytte
fargene til et rolig og dempet bilde. Refleksjonen i isen mener jeg er Venus.
Canon 1DX, Canon EF-16-35mm på 16mm og f/2,8, 781 sek, ISO 160.

..

Kråke. 38 poeng.  © Nils J. Tollefsen

Kråke. 38 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, 70-200mm, f/6,3, 1/1600 sek.

..

Tre på rad (Fjæreplytt). 38 poeng.  © Trond Westby

Tre på rad (Myrsniper). 38 poeng. © Trond Westby

Tatt på Jæren i fjord under høsttrekket. Var heldig å komme over tre myrsniper som stilte seg pent og pyntelig opp for fotografen. Nikon D7100, Sigma 300mm/2,8 med 1,4x konverter, 420mm, f/5,6, 1/400 sek, ISO 1600.

..

Takk for besøket og på gjensyn!

.:.


Trollelgen

$
0
0
Nattens Konge. Gull. © Laila Fredhjem

Nattens konge. Gull. © Laila Fredhjem

Månedens bilde:  Nattens konge
Laila Fredhjem drar oss med inn i en trolsk og mystisk verden med sin versjon av «Trollelgen» – en versjon som vi tror Mikkjel Fønhus også hadde hatt sansen for. Dette forteller hun om bildet som ble belønnet med gull:

Det var en sen junikveld og fotolyset hadde for lengst takket for seg. Jeg hadde vært ute og lett etter fotomotiver i mange timer og hadde bestemt meg for å vende snuten hjemover. Da bremser det opp en bil ved siden av meg og en mann stakk ut hodet fra sidevindu og fortalte med ivrig stemme at det gikk en kjempesvær elgokse oppe i et berg like ved. Ja, ja, tenkte jeg. Klokken nærmet seg 23 og det lå også dis i skogbunnen. Så jeg hadde ingen store forventninger til å ta bra bilder av elg i dette lyset. Men jeg fikk da se etter om denne store oksen virkelig var der. Det var den, og jeg forsøkte å ta noen bilder før dette majestetiske dyret forsvant inn i sommernatta. Kan bare si at det ble noen magiske minutter med denne flotte oksen. Bildet ble tatt i Klaråsen like over grensa til Sverige i 2013 og har ligget i bildearkivet til for noen dager siden. Begynte å slette bilder og fant ut at dette var da ikke så ille, så det fikk lov til å være med videre.
Nikon D300s, 300mm/2,8, f/5,6, 1/8 sek, ISO 3200.

Mestvinnende fotograf i runde 2 er Rolf Selvik som han var det i årets første runde. Nok engang oppnår han 2 gull- og 3 sølvbilder og har dermed festet et solid grep på førsteplassen på Sammenlagtlisten. Han er en fotograf som for det aller meste fotograferer i sine hjemmetrakter, og oppnår sine gull for lokale bilder av Hvitryggspett og Ekorn. Magnar Lien tar det fjerde og siste gullet i denne runden med et bilde av Tiur i snøvær. Også han stikker av med 3 sølvbilder og inntar dermed andreplassen på Sammenlagtlisten. 33 fotografer sender tilsammen inn 148 bilder som resulterer i 4 gull-, 28 sølv- og 104 bronsebilder – noe som er en liten nedgang fra første runde.

…..

Kjære deltaker: Husk at artsnavn skal være med i bildetittel (se Reglene for hvordan filnavnet til bildene skal være) alle steder hvor dette gir mening. Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås beste resultatet på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Hvitryggspett i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Hvitryggspett i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Jeg var rask å finne frem kameraet da det kom noen snøbyger en sen vårdag, syns det gjorde seg med snøvær mot de grønne rognebærbladene i bakgrunnen.  Canon EOS 1D mark IV, Sigma 120-300mm/2,8 OS på 161mm og f/5,6, 1/200 sek, ISO 800.

Tiur i snøvær. Gull. © Magnar Lien

Tiur i snøvær. Gull. © Magnar Lien

Dette bildet er tatt på en tiurleik etter at det hadde snødd om natta. Etter hvert som det ble mildere utover morgenen begynte snøen å drysse ned fra trærne og over tiuren uten at det la noen demper på tiurspillet. Canon EOS 7 D, 70-200/2,8, 1/640 sek, f/4, ISO 400.

Ekorn i farten. Gull. © Rolf Selvik

Ekorn i farten. Gull. © Rolf Selvik

Når jeg har fast besøk av flere Ekorn på foringsplassen min så er det artig å prøve å få til noen actionbilder, her er et av dem. Canon EOS 1DX, Canon EF 70-200mm/2,8 IS på 128mm og f/3,2, 1/5000 sek, ISO 1600.

Sølvbilder

Et hav av tid. 44 poeng. © Ebba Jenssen

Et hav av tid. 44 poeng. © Ebba Jenssen

Dyrøy i Troms 17.01.2015. En lys dag i mørketiden med utsikt mot øya Senja. Et tynt islag gjør det lille ekstra. Nikon D600, Sigma 10-20mm, f/29, 6 sek, ISO 50.

..

Solnedgang på fjellet. 44 poeng. © Simen Haughom

Solnedgang på fjellet. 44 poeng. © Simen Haughom

Canon EOS 60D, 15-85mm, f/11, 1/320 sek, ISO 100.

..

Myrhaukhann i Jærsk vintervær. 44 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhann i Jærsk vintervær. 44 poeng. © Cato Elvik

Som så mange ganger før, har vinteren på Jæren også i år bestått av regn, sludd og vind. Det er alltid en utfordring med vekslende lys, vind og regn. Her er Myrhaukhannen fotografert under nevnte forhold. Nikon D4, 400mm/2,8 + Nikon TC-14 E III 1.4x teleforlenger = 550mm, f/4, 1/1600sek, ISO 2500.

..

Hønsehauk i flukt. 44 poeng. © Rolf Selvik

Hønsehauk i flukt. 44 poeng. © Rolf Selvik

Bildet er tatt på egen foringsplass for rovfugl. Hønsehauken er en utrolig rask fugl som er vanskelig å fange når den kommer i stor fart, men med kameraet innstilt på følgefokus og med alle fokuspunkter aktive så var det flere bilder i serien som hadde grei skarphet.
Canon EOS 1DX, Canon EF 70-200mm/2,8 IS på 200mm og f/4, 1/5000 sek, ISO 800.

..

Haukugle på musejakt. 44 poeng. © Steffen Johnsen

Haukugle på musejakt. 44 poeng. © Steffen Johnsen

Var heldig og fant en haukugle som etter mye tid ble veldig tillitsfull til meg. Her har jeg kastet en død mus 3-4 meter foran meg og haukuglen som satt ca 100 meter fra, kom susende mot musen. Jeg la meg ned på magen og fikk tatt dette bildet like etter den tok musen 3-4 meter fra meg. Et skikkelig kick for fotografen! Nikon D600, 50mm, f/5.6, 1/3200 sek, ISO 2000.

..

Stormfugler. 434 poeng. © Ebba Jenssen

Stormfugler. 43 poeng. © Ebba Jenssen

Bodø 07.02.2015. Da stormen Ole herjet som verst måtte man ut på tur med fotoapparatet. Sterke krefter. Utfordrende både for fugl og fotografer. Nikon D600, Nikon 70-200mm/2,8, ISO 1000.

..

Svarttrost spiser rognebær. 43 poeng. © Asle Bårdli

Svarttrost spiser rognebær. 43 poeng. © Asle Bårdli

Er tatt i januar i år ved min foringsplass i Rygge. Svarttrosten kommer innom en gang i blant, og setter stor pris på rognebærene. Canon 5D mkIII, 200mm/2,8 på f/2,8, 1/3200 sek, ISO 1250 og blits.

..

Lappugleflukt. 41 poeng. © Magnar Lien

Lappugleflukt. 41 poeng. © Magnar Lien

 

Lappugla er fotografert i Jämtland, Sverige. Det var en stor opplevelse å få jobbe med den tillitsfulle ugla der den på lydløse vinger kom seilende gjennom skogen. Canon EOS 1 DX, 70-200mm/2,8, 1/2500 sek, f/2,8, ISO 1600.

..

Myrhauk i flukt. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Myrhauk i flukt. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Bildet er tatt fra skjul på Jæren. Nikon D600, 400mm, f/5, 1/500 sek, ISO 2500.

..

Hønsehauk inn for landing. 40 poeng. © Trond Westby

Hønsehauk inn for landing. 40 poeng. © Trond Westby

Satt og håpet på fugl mens haggelet dundret i kamoflasjeskuret. Da dukket denne hønsehauken opp! Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8, f/2.8,1/2000 sek, ISO 800.

..

Regnbuemoskus. 39 poeng. © Sølve Fredheim

Regnbuemoskus. 39 poeng. © Sølve Fredheim

På en workshop med Roger Brendhagen en høstdag på Dovrefjell i nærheten av Kolla og fylkesgrensa Oppland/Sør-Trøndelag. Vi kom da over en moskusflokk som vi fulgte etter. Et væromslag gjorde at en kraftig regnbue oppstod i det sola tittet frem i duskregnet denne septembersøndagen. Lykkeligvis sto flokken plassert slik at de havnet rett i enden av regnbuen. Canon EOS 7D, 100mm/2.8 Macro, 1/400s, f/11, ISO 200. Øverste delen av bildet er justert med en avtonet gråfilter (- 0.5 blendersteg) i Lightroom for å fremheve hovedmotivet.

..

Myrhaukhunnen angriper. 39 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhunnen angriper. 39 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhunnen angrep stadig hannen og jaget denne fra sin sitteplass. Etter flere bomskudd, valgte jeg å fokusere på hannen og håpet at hunnen ville angripe fra høyre. Bildet er tatt fra fotoskjul på Jæren.  Nikon D4, 400mm + Nikon TC-14 E III 1.4x teleforlenger =550mm, f/4, 1/1250 sek, ISO 560.

..

Haukugle i landskap. 39 poeng. © Rolf Selvik

Haukugle i landskap. 39 poeng. © Rolf Selvik

Denne Haukuglen flyttet seg rundt fra topp til topp og speidet etter mus. Syns det var fine kulisser der den satte seg i et typisk vestlandsmiljø fra mine kanter. Canon EOS 1DX, Sigma 120-300mm/f2,8 OS på 120mm og f/11, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Brushanen. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Brushanen. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Litt av en spesiell opplevelse med brushaneleik kontra leiker med orrhaner, tiur eller dobbeltbekkasin. Fotografert i Sør- Varanger. Nikon D3s, 1/250 sek, f/6.7, ISO 800.

..

Myrhauk i sludd og regn. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Myrhauk i sludd og regn. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

420 mm, 1/1000 sek, f/4, ISO 1600.

..

Haukemor. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Haukemor. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

1/2000 sek, f/5,6, 300 mm, ISO 1250.

..

Orrhanekamp. 38 poeng. © Asle Bårdli

Orrhanekamp. 38 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i april 2014 på en orrleik i Indre Østfold. Høneuka er i gang og intensiteten i spillet og temperaturen på slosskampene er på topp. Canon 1DX, 500/4,0, f/4, 1/1200 sek, ISO 800.

..

Mandarinand. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Mandarinand. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Dette bildet er tatt ved et vann i nærheten av Sandnes. Fulgte mandarinanden på kloss hold og her er den på tur ut i vannet. Nikon D600, 400 mm, f/3.5, 1/640, ISO 100.

..

Kongeørn. 38 poeng. © Magnar Lien

Kongeørn. 38 poeng. © Magnar Lien

Bildet er tatt fra ei kamuflasjehytte ved en foringsplass. Været var skiftende med litt sol innimellom snøbygene. Akkurat i det sola brøt gjennom ei glipe i skylaget, kom ei kongeørn og sette seg i ei furu samtidig som ei mørk byge nærmet seg i bakgrunnen. Canon EOS 1 DX, 400 /2,8, 1/1250 sek, f/5,6, ISO 400.

..

Fullfart - rådyr. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Full fart – rådyr. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Denne råbukken var kun opptatt av rågeita. Slapp ikke dama si langt unna før den tok opp kampen og måtte gjøre en brå sving. Nikon D3s, 500 mm, 1/1000 sek, f/5, ISO 1600.

..

Brunstrein. 37 poeng. © Duy Ahn Pham

Brunstrein. 37 poeng. © Duy Ahn Pham

Dro til Eggerdal med to fotovenner. En del reinsdyr var i området, men de var lite samarbeidsvillige og trakk seg unna hver gang det ble bra fotoavstand. Denne holdt tett på simlen sin, så plutselig dekket den brikka. Mange flotte opplevelser fra denne helgen. Canon 1Dx, 600 mm, 1/2000 sek, f/5, ISO 800.

..

Kråke i snøvær. 37 poeng. © Anita Vigdal

Kråke i snøvær. 37 poeng. © Anita Vigdal

Mens jeg ventet på at været skulle bli litt bedre, kom det noen kråker som ikke brydde seg om hvordan været var. Kunne ikke la den sjansen gå ifra meg. Canon 550D, Sigma 150-500 mm på f/6.3 og 229 mm, 1/500 sek, ISO 200, EV +0,7.

..

Når alle sover. 36 poeng. © Kolbein Svensson

Når alle sover. 36 poeng. © Kolbein Svensson

Nikon D7000, 11 mm, f/2,8, 30 sek, ISO 1600.

..

Engel - Kvinandhunn. 36 poeng. © Trond Westby

Engel – Kvinandhunn. 36 poeng. © Trond Westby

Her ligger jeg og fotograferer ender i det jeg ser en kvinandhunn pusser fjærne. Da sitter jeg klar og venter på det lille bykse med vingene som er en vanlig del av stellerutinen. Nikon D7100, Sigma 300mm/2.8, f/4, 1/3200 sek, ISO 640.

..

Fjellrevspeiling. 36 poeng. © Magnar Lien

Fjellrevspeiling. 36 poeng. © Magnar Lien

Bildet av den unge fjellreven som speiler seg i en liten vasspytt er tatt på Dovre. Canon EOS 1 DX, 400/2,8, 1/250 sek, bl 8, ISO 400.

..

Elg i soloppgang. 35 poeng. © Torleif Hansen

Elg i soloppgang. 35 poeng. © Torleif Hansen

Satt egentlig og ventet på rådyr i soloppgangen, da elgkua kom på toppen. Hun
var veldig tålmodig og lot meg prøve mange varianter over en halv time. Dette
er det jeg er mest fornøyd med. Canon 1DX, 300mm/2.8 + 1,4x  = 420 mm, f/16, 1/640 sek, ISO 100.

..

Havørn i flukt. 35 poeng. © Rolf Selvik

Havørn i flukt. 35 poeng. © Rolf Selvik

Et mektig syn når en Havørn med over 2 meter vingespenn kommer i mot og lander på under 10 meters hold. Bilde fra egen foringsplass. Canon EOS 1DX, Sigma 120-300mm/ 2,8 OS på 206 mm, f/3,2, 1/2000 sek, ISO 800.

..

Høstblad. 35 poeng. © Nils J. Tollefsen

Høstblad. 35 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, Nikon 70-200mm, 1/160 sek , f/11, ISO 360.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Kreative opptaksmåter er lov

$
0
0

I reglene for 2015 for NM i Naturfoto/Fotojakta ble regel nr. 8 endret helt i begynnelsen av mars. Slik er den nå:

8. Medfølgende info. Foruten navn, adresse, telefonnummer og E-postadresse, skal det for hvert bilde også finnes interessante og/eller viktige opplysninger samt detaljerte tekniske spesifikasjoner. Her skal det også redegjøres for all bruk av «manipulerende teknikker» i den elektroniske bearbeidingen ut over grunnleggende justeringer. Juryen hegner generelt om et naturbildes ekthet og dets anseelse. Å legge til elementer eller å fjerne elementer av noe størrelse eller som innehar en viss grad av vesentlig informasjon i det tatte bildet, vil føre til at bildet ikke blir bedømt. Kreative opptaksmåter er lov, f.eks bevegelse av kamera eller zooming under opptak, dobbeleksponering i kameraet fra samme standpunkt og på samme tidspunkt samt sammenstifting av flere bilder til et større (stitching), så lenge ikke et hovedelement gjentas. Juryen kan be om å få se originalfiler av bilder.

Endringen fra tidligere år er markert med rødt og innebærer en formalisering av den praksis som har vært i juryeringen de aller siste årene.

Som regelen sier –  juryen hegner generelt om et naturbildes ekthet og dets anseelse. Det legges derfor sterke restriksjoner på hva som kan gjøres av bearbeidelse etter at et bilde er tatt. Stort sett dreier dette seg kun om grunnleggende elektroniske justeringer. Alt annet skal redegjøres for i følgebrevet, og så blir det opp til juryen å vurdere om det som eventuelt er gjort kan aksepteres.

Når det gjelder måten et bilde tas på har fotografen mye større frihet. Var det mulig å gjøre dette med et kamera for film er det stort sett lov ta bildet på samme måte nå. Med en trend i tiden mot mer kreative bilder er det derfor tatt med i reglene at kreative opptaksmåter er lov samt en del eksempler på dette. Men det ligger begrensninger på hvordan dobbelteksponeringer skal utføres og til godtatt bildeinnhold i sammenstiftinger av bilder.

Juryen ønsker kreativt tatte bilder velkommen i konkurransen. Så tenkt kreativt før et bilde tas, ikke etterpå – da er det for sent i Fotojaktsammenheng.

 

 

 


Gyllen fuglerunde

$
0
0
Laksand. Gull. © Ketil Knudsen

Laksand.  Gull og Månedens bilde.  © Ketil Knudsen

Månedens bilde er et ferskt bilde fra den garvede og meget erfarne fotografen Ketil Knutsens kamera. Det er tatt i Oslo 30. mars i år og ble belønnet med gull. En laksandhunn flykter fra måker og andre laksender med sitt bytte, en abbor. Hun klarer så vidt å holde på abboren i den øvre fremre finnen. Rett etter fikk hun full kontroll og abboren var fortært på sekunder.

Han forteller også at det er forsøkt benyttet en bevisst lav kameraposisjon for å få en gunstig kameravinkel. Brennvidden på 1350 mm er noe krevende og det var nødvendig med stativ. Stabilisator var satt på fordi det er benyttet relativ lang lukkertid, da dette gir mer bevegelse i bildet, ikke minst i vanndråpene.

Laksendene går gjerne fra sovende stilling og over i fiskemodus. Da er det en fordel å følge med. Det er gunstig å vite litt om fugleartens opptreden, og passe på når den dykker. Det bedrer sjansen til å få denne type actionbilder.  Maks blenderåpning er benyttet for å blure
ut bakgrunnen mest mulig.

En vakker fugl som laksand er ellers ikke så mye benyttet som fotoobjekt meg bekjent, i motsetning til for eksempel toppdykker. Det kan kanskje skyldes at laksand ofte oppleves som mer sky og vanskeligere å fotografere når de fisker enn toppdykkerne?

Nikon D810, Nikon VR 800mm/5,6 + 1,7x konverter = 1350mm, f/9,5, 1/320 sek, ISO 180. Bildet er kroppet.

…..

Runde 3 er årets beste runde så langt med 7 gull, 48 sølv og 101 bronser levert av 39 fotografer. Ikke mindre enn 110 av disse bildene er fuglebilder hvor 6 av de ble honorert med gull og 33 med sølv. Uten tvil en gyllen fuglerunde!

Mestvinnende fotograf i runde 3 er Rolf Selvik med 2 gull- og 3 sølvbilder – for tredje gang på rad. Dermed topper han Sammenlagtlisten relativt suverent med sine kortreiste bilder, hvor det ble gull for Hønsehauk og Brølende kronhjort. Magnar Lien befester sin posisjon som nest beste fotograf også i denne runden – og på Sammenlagtlisten – med 2 gull- og 2 sølvbilder. Han fikk gull for Ørnekrangel og Havørn i mot. Steffen Johnsen og Cato Elvik  tar de to siste gullene for hhv. Sint Mandarinand og Yogahauk.

….

Kjære deltaker: Minner på nytt om at artsnavn skal være med i bildetittel (se Reglene for hvordan filnavnet til bildene skal være) alle steder hvor dette gir mening. Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Yogahauk.  Gull.  © Cato Elvik

Yogahauk. Gull. © Cato Elvik

Myrhaukhannen har morgengymnastikk.
Nikon D4, 400mm + 1,4 konverter (550mm),  f/4, 1/2000 sek,  ISO 1100.

Brølende Kronhjort.  Gull.  © Rolf Selvik

Brølende Kronhjort. Gull. © Rolf Selvik

Denne Kronhjorten passerte brølende forbi meg først, så jeg prøvde meg med noen lokkebrøl. Det gjorde at den snudde og kom imot meg. Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 500mm/4 IS, f/4, 1/200 sek, ISO 3200.

Hønsehauk angriper Hubro.  Gull.  © Rolf Selvik

Hønsehauk angriper Hubro. Gull. © Rolf Selvik

Hadde ikke Hønsehauk i tanken når jeg en sommernatt skulle fotografere Hubro. Jeg så på Hubroen at noe var i gjære da den blåste seg opp og gjorde seg stor, trodde først det var en rev som kom mot den, men det viste seg å være en Hønsehaukhann. Skulle gjerne hatt øyekontakt med Hubroen også, men jeg var kjempefornøyd med å få festet en slik situasjon på bildebrikken. Canon EOS 1Dx, Sigma 120-300mm/2,8 OS på 153mm, f/2,8, 1/1600 sek, ISO 1600.

Ørnekrangel.  Gull.  © Magnar Lien

Ørnekrangel. Gull. © Magnar Lien

Bildet er fra min faste åteplass. Det var ingen snø på bakken til tross for at dette bildet er tatt en av de første dagene i januar. Canon EOS 1 DX, EF 400/2,8 L IS, 1/800 sek, bl 2,8, ISO 2000.

Havørn i mot.  Gull.  © Magnar Lien

Havørn i mot. Gull. © Magnar Lien

Også tatt fra min faste åteplass. Fine lysforhold krydret med lett snø i lufta skapte flotte fotoforhold denne dagen. Canon EOS 1 DX, EF 400/2,8 L IS, 1/1000 sek, bl 5, ISO 400..

Sint Mandarinand.  Gull.  © Steffen Johnsen

Sint Mandarinand. Gull. © Steffen Johnsen

Bildet er tatt i et vann ved Ålgård. Satt og tok bilder av mandarinanda en dag den var småhissig på stokkendene som var i nærheten. Her er den i fullfart mot en stokkand for å jage den bort. Nikon D600, 400mm, f/4.5, 1/1600 sek, ISO 200.

 Sølvbilder, 44 – 39 poeng + noen tilfeldig utvalgte på 38 poeng:

Dansende Nordlys.  44 poeng.  © Kolbein Svensson

Dansende Nordlys. 44 poeng. © Kolbein Svensson

En fantastisk natt 17. mars 2015. Nikon D7000, 11 mm, f/2,8, 8 sek, ISO 1250.

..

Panorert Hare.  43 poeng.  © Thorleif Hansen

Panorert Hare. 43 poeng. © Torleif Hansen

Tre harer jeg jobbet en del med i fjor sommer, hvor kveldslyset kommer lavt inn.
Denne kvelden var den ene veldig på farten og løp frem og tilbake flere ganger foran
meg der jeg lå, satt på huk, eller en snodig kombinasjon. Dette ble det beste fra denne
kvelden utenom noen flotte portretter.  Canon EOS 1DX, Canon 300mm/2,8 + 1,4x III, 1/15 sek på frihånd, F/9, ISO 100.

..

Corona.  42 poeng.  © Kolbein Svensson

Corona. 42 poeng. © Kolbein Svensson

Et annet nordlysbilde fra den fantastisk natten 17. mars 2015. Nikon D7000, 11 mm, f/2,8, 3 sek, ISO 1250.

..

Under Mjøsisen.  41 poeng.  © Tone Bøe

Under Mjøsisen. 41 poeng. © Tone Bøe

Isen går i Mjøsa. Det knaker og det smeller, det tiner og det fryser på igjen. På grunna dannes den fineste kunst når vannet lager skjøre is-celler over steinene.
Canon 5D Mark III, Canon 70-200mm/2.8, 1/13 sek, ISO 200.

..

Tiurleik.  41 poeng.  © Rolf Selvik

Tiurleik. 41 poeng. © Rolf Selvik

Det er ikke alltid så lett å få både Røy og Tiur skarp med lang brennvidde, men her stilte de seg opp i det de første solstrålene kom i gjennom skogen. Canon EOS 1D mark IV, Sigma 120-300mm/2,8 OS + 2x converter  – brukt brennvidde 600mm, f/6,3, 1/320 sek, ISO 400.

..

Isbjørn og breen.  41 poeng.  © Duy Ahn Pham

Isbjørn og breen. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Denne isbjørnen vandret langs denne store breen før den fant sin vei til et hvalkadaver. Fra Svalbard med Wildphoto. Canon 1Dx, 600mm/4, 1/1250 sek, f/8 ISO 400.

..

Ekornhopp.  40 poeng.  © Asle Bårdli

Ekornhopp. 40 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i desember 2014 på min foringsplass i Rygge. Litt snøvær legger ingen demper på ekornets aktivitetsnivå når den leter etter mat. Canon 5D mkIII, 300mm/2,8, f/3,5, 1/4000 sek, ISO 1000 og blits.

..

Myrhaukhann.  40 poeng.  © Trond Westby

Myrhaukhann. 40 poeng. © Trond Westby

Et utrolig hyggelig møte med den flotte myrhaukhannen i det den skal til å sette klørne i middagen. Tatt fra kamuflasje på Jæren. Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8, f/3,2, 1/3200 sek, ISO 640.

..

Stiv_kuling_på_Kurlarinden.  40 poeng.  © Per Kåre Sky

Stiv kuling på Kurlarinden. 40 poeng. © Per Kåre Sky

Stiv kurling på Kurlarinden utenfor Bergen 28. mars 2015. Nikon D800, AF-S Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED, F/6,3, 1/6400, 70 mm, ISO 640.

..

Granmeis i farten. 40 poeng. © Rolf Selvik

Granmeis i farten. 40 poeng. © Rolf Selvik

Litt mat på lur i snøen gjorde at meisene stupte ned og hentet seg en matbit. Satte ut kameraet og brukte fjernutløser når det var sjanse på å få noen bilder. Etter sletting av mange bilder så var det noen som jeg var fornøyd med. Canon EOS 1DX, Canon EF 70-200mm/2,8 IS på 110 mm og f/5,6, 1/8000 sek, ISO 800.

..

Hvalrossportrett. 40 poeng. © Sølve Fredheim

Hvalrossportrett. 40 poeng. © Sølve Fredheim

Vi tok oss i land på Moffen, en liten øy på Nordsiden av Spitsbergen. Øya er helt flat og
er derfor lett tilgjengelig for hvalross som det finnes en større koloni av. Mens vi lå og
fotograferte på behørig avstand kom det en nysgjerrig hvalross og tok oss nærmere i
øyesyn fra sjøen. Den kom nesten nærmere enn nærgrensen på objektivet, men viste
ikke tegn til aggresjon selv om bildet kanskje skulle tyde på det. Canon EOS 7D, 500mm/ 4, 1/640s, f/4.5, ISO400.

..

Målrettet. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Målrettet hønsehauk. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Sesongen var på hell. Bilde tatt fra skjulet til Arnt Ove Gjøsang på Jæren hvor det var kun unge hønsehauker som herjet. Canon 1Dx, 200-400mm/4 på 325mm og f/4,5, 1/1250 sek, ISO 200.

..

Rådyr og Gåskaos. 39 poeng. © Thorleif Hansen

Rådyr og Gåsekaos. 39 poeng. © Torleif Hansen

Var på et av mine faste krysningspunkter for å jobbe med rådyr og vann. Så gåsene der og snek meg ned til elva og fikk på et vis plassert stativet. Mens jeg holdt på med
stativet hørte jeg kakkel og ser opp, der er rådyret kommet ut i elva og gåsa lettet i et
vannkaos i motlyset med rådyret og meg som tilskuere. Satte fokus så godt jeg kunne
i motlyset og satt igjen med en fin serie og et smil om munnen. Canon EOS 1DX, Canon 300mm/2,8 + 2x konverter, 1/5000 sek, f/5.6, ISO 2000.

..

Badeelgen. 39 poeng. © Thorleif Hansen

Badeelgen. 39 poeng. © Torleif Hansen

Hadde et prosjekt over et par uker med kveldsfotografering ved dette vannet.
Mangfold, var det egentlige prosjektet, og vannet var fullt av ender, en og annen
hegre og grågås i tillegg til elg og rådyr. Da lyset begynte å nærme seg som ønsket,
kom det to havørner på kveldspatrulje og panikken begynte å bre seg.  Først gikk
grågåsene på vingene, etterfulgt av hegre og ender. Et voldsomt spetakkel, som også
satte en fluktreaksjon i elgene. Den ene av de fire løp rett nedi et hull i en kaskade av
vann (som egentlig ble for voldsomt fotomessig), men når den kom seg opp med
vannet rennende i motlyset, smilte jeg godt mens jeg trykket på knappen.
Canon EOS 5D Mark IV, Canon 300mm f2,8 + 2x konverter, 1/500 sek, F/5.6, ISO 800,

..

Isbjørn tar sats. 39 poeng. © Sølve Fredheim

Isbjørn tar sats. 39 poeng. © Sølve Fredheim

På en ekspedisjon med Ole Jørgen Liodden i WildPhoto Travel rundt Svalbard kom vi
over denne isbjørnen som vandret mellom isflakene i Hinlopenstredet mellom
Spitsbergen og Nordaustlandet. Tatt en julikveld mens solen ennå stod et stykke oppe
på himmelen. Canon EOS 7D, 500mm f/4, 1/3200 sek, f/4, ISO 200.

..

Hubromorgen. 38 poeng. © Cato Elvik

Hubromorgen. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm f/2.8, 1/400 sek, Iso 1600 + Nikon SB 910 satt til -2EV.

..

Gråhegre på fisketur. 38 poeng. © Asle Bårdl

Gråhegre på fisketur. 38 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i august 2014 ved Jeløya i Oslofjorden. På kveldingen kommer gråhegrene til denne grunne bukta for å fiske. Lenge står de dørgende stille for plutselig å skyte nebbet ned i vannet etter fisk. Canon 1DX, 500mm/4, f/4, 1/640 sek, ISO 400.

..

Rypesteggen tar av. 38 poeng. © Asle Bårdli

Rypesteggen tar av. 38 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Finnmark i slutten av mai i 2013. Steggene er våryre og farter mye frem og tilbake. Her tar den av i full fart når nabosteggen gir lyd fra seg. Canon 1DX, 500mm/4, f/4,5, 1/2000 sek, ISO 400.

..

Myrhauk i hagl. 38 poeng. © Trond Westby

Myrhauk i haggel. 38 poeng. © Trond Westby

Tatt fra kamuflasje på Jæren. Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8, f2.8, 1/1250s ISO 1600.

..

Fossekall. 38 poeng. © Egil Skredemellom

Fossekall. 38 poeng. © Egil Skredemellom

Fossekallen er bare så trivelig å jobbe med særlig i disse vårmånedene vi nå er inne i. Denne fanget jeg til brikka i det den lettet fra utkikssteinen sin i elvekanten.Canon EOS 450D, Sigma 50-500mm/4-6,3  APO GG HSM på 500mm og f/6,3, 1/500 sek, ISO 800.

..

Hønsehauk i skogsmiljø. 38 poeng. © Rolf Selvik

Hønsehauk i skogsmiljø. 38 poeng. © Rolf Selvik

Her har Hønsehauken tatt bilde av seg selv. Isolert og kamuflert kamera satt opp rundt 2,5 meter fra der jeg håpte hauken ville sette seg og tilkoblet bevegelsessensor. Dermed fikk jeg dette bildet. Canon EOS 40D, Canon EFS 17-85mm F4-5,6 IS på 41 mm og f/8, 1/25 sek, ISO 800.

..

Blikket - rype. 38 poeng. © Ketil Olsen

Blikket – rype. 38 poeng. © Ketil Olsen

Denne lirypesteggen er fotografert på Tromsøya i mars 2015. Stakk hodet opp av dokk en tidlig morgen like etter at jeg hadde startet på skituren over øya. Nikon D3s, Nikon 300mm/2.8, f/5, 1/2000 sek, ISO 1000.

..

Mandarinand. 38 poeng. © Tom Andre Michael

Mandarinand. 38 poeng. © Tom Andre Michael

Canon 5D mark lll, 300mm f/2.8 m/1.4x converter, 1/320sek, f/5, ISO 640

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Elg i solnedgang

$
0
0
Månedens bilde: Elg og bjørk i kveldssol. Gull. © Torleif Hansen

Månedens bilde: Elg og bjørk i kveldssol. Gull. © Torleif Hansen

Månedens bilde er tatt av Torleif Hansen og gir en ny dimensjon til motivet «Elg i solnedgang» – noe som har vært et kjært motiv for mange siden tidenes naturfotomorgen. Her er bilen brukt som kamuflasje, og det er det nok mange som også har gjort før han. Med en blodrød kveldshimmel var han på vei for om mulig å få til noen rådyrsilhouetter. Underveis så han da denne «damen» i bjørkekrattet. Fant dessverre ingen rådyr mot kveldshimmelen, men tenkte at nå var lyset riktig der elgen var. Og heldigvis var hun der da han kom tilbake. Hun lot seg godsnakke litt til og gav han god tid med kameraet gjennom bilvinduet.
Canon 7D markII, Canon 300mm/2,8 + 1,4 konverter = 420mm, 1/60 sek, f/4, ISO 3200.

…..

Runde 4 er omtrent på høyde med tilsvarende runde i jubelåret 2014. 5 gull, 35 sølv og 124 bronser er tatt av 43 fotografer hvorav 10 deltar i konkurransen for første gang. Våren er fugletiden fremfor noen, og fugl er motivet i 128 av de totalt 177 bildene som ble levert inn til denne runden. Dette er ikke så veldig overraskende ny fuglerekord for året!

Mestvinnende fotograf i runde 4 er Steffen Johnsen med 1 gull- og 4 sølvbilder og klatrer dermed opp på 2. plassen på sammenlagtlisten så langt. Han er noen rundepoeng foran Rolf Selvik som oppnår de samme valører, og som fortsatt troner øverst på samme listen. Både Trond Westby og Torleif Hansen tar hjem 1 gull og 3 sølv hver og er nå på hhv.  5. og 7. plass på listen. Magnar Lien datt ned en plass og er nå på 3. plass og med Cato Elvik like bak på 4. plass.

….

Kjære deltaker: Minner på nytt om at artsnavn skal være med i bildetittel. Se ellers i Reglene for konkurransen om hvordan filnavnet til bildene skal være! Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Hønsehauk kamp. Gull. © Steffen Johnsen

Hønsehauk kamp. Gull. © Steffen Johnsen

Hadde flere unge hønsehauker rundt skjulet denne dagen og det førte til noen kamper innimellom. Tatt fra skjul på Jæren. Bildet er etterbehandlet i LR. I tillegg til småjusteringer og litt beskjæring har jeg selektivt skarpet opp og økt kontrasten noe på begge haukene. Nikon D600, 400mm, f/4.5, 1/1250 sek, ISO 1250

Hoggorm i miljø. Gull. © Rolf Selvik

Hoggorm i miljø. Gull. © Rolf Selvik

Hadde jobbet med nærbilder av denne Hoggormen en stund da den ble lei av meg og ville stikke av. Benyttet da anledningen til å få noen bilder av den i landskapet før den forsvant. Canon EOS 5D Mark III, EF 24-105/4 IS på 45mm og f/16, 1/80 sek, ISO 800.

Morgenlys. Gull. © Nils J. Tollefsen

Morgenlys. Gull. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, 70-200/4, 1/125 sek, f/8.

Love is in the air - Toppdykker. Gull. © Trond Westby

Love is in the air – Toppdykker. Gull. © Trond Westby

Måtte 4 dager til før jeg fikk kurtiserende toppdykkere nære nok i fint morgenlys. En magisk opplevelse å skue dette på nært hold. Virkelig smak av vår for min del. Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8 med 1,4x konverter = 550mm, f/5, 1/1600s, ISO 640.

Sølvbilder, 44 – 37 poeng:

Orrleik. 44 poeng, © Steffen Johnsen

Orrleik. 44 poeng, © Steffen Johnsen

Bildet er tatt på en orrfuglleik i Hedmark i år. Hadde en liten periode med litt snø som jeg syntes krydret stemningen på leiken. Nikon D600, 400mm, f/3.2, 1/1000 sek, ISO 800.

..

Padde i natten. 44 poeng. © Jørn Konradsen

Padde i natten. 44 poeng. © Jørn Konradsen

Et bilde fra denne vårens nattlige paddevandring fra overvintringsområdne, over E14 mot gyteområdene i en gammel kroksjø av Stjørdalselva. Jeg er opptatt av å skildre møter mellom menneske og natur og dette er ett av temaene jeg vender tilbake til om våren. Gatelys og frontlysene på en møtende bil utgjør lyskildene i bakgrunnen. Padden er belyst av en hodelykt foran, ca 450 til venstre.
Fotograferingen førte for øvrig til en pussig situasjon, da en bilist stoppet og lurte på om jeg hadde det bra der jeg lå paddeflat med kamera i grøfta. Det kan jo for uinnvidde virke litt pussig å ligge slik nattestid. Jeg grep anledningen og forklarte hva jeg drev med og viste fram bilder på kamera og padder rundt oss der vi stod og forklarte at «Jo da, jeg har det bra!» Canon EOS 5D mk3, Sigma 35mm/1,4 Art, f/1,8, 1/40 sek, ISO 400.

..

Myrhatt. 43 poeng. © Torleif Hansen

Myrhatt. 43 poeng. © Torleif Hansen

Sen kveld ved vannet og liten aktivitet på dyrefronten, gjorde at jeg la meg ned med macroen og utforsket motlysverdenen i de sene lysstrålene i vannet bak plantene. Dette ble jeg veldig fornøyd med. Canon EOS 7D, Sigma 150mm macro, 1/5000 sek, f/2,8, ISO 100.

..

Ukonsentrert ung Hønsehauk. 43 poeng. © Cato Elvik

Ukonsentrert ung Hønsehauk. 43 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm + 2x konverter = 800mm, f/5.6, 1/2000 sek, ISO 450.

..

Ringdueparring. 42 poeng. © Steffen Johnsen

Ringdueparring. 42 poeng. © Steffen Johnsen

Var egentlig på tur ut for å ta bilder av ender og hadde akkurat kommet ut av bilen da jeg la merke til noen duer som drev og flørtet. Klarte å komme ganske nærme og sikret meg dette bildet av parringen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/2500 sek, ISO 400.

..

Myrhaukhunnen. 42 poeng. © Cato Elvik  Tett på

Tett på Myrhaukhunnen. 42 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm + 2x konverter = 800mm, f/5.6, 1/2000 sek, ISO 1600.

..

Tiurleik med nysnø. 42 poeng. © Magnar Lien

Tiurleik med nysnø. 42 poeng. © Magnar Lien

Ett bilde fra en tiurleik jeg har fulgt med i en årrekke. I løpet av den kalde vårnatta kom det noen kraftige snøbyger. Da jeg våknet opp i grålysninga var det rene eventyrstemninga med spillende tiur og røy i den snødekte gammelskogen. Canon EOS 7 D, EF 70-200/2,8 L IS, 1/160 sek, f/7,1, ISO 400.

..

Tiur i solnedgang. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Tiur i solnedgang. 41 poeng. © Steffen Johnsen

På en myr i Vest-Agder sikkert jeg meg dette bildet av en spillegal tiur i de siste solstrålene for dagen. En morsom, men utfordrende opplevelse.  Nikon D600, 400mm, f/4.5, 1/1000 sek, ISO 640.

..

Tiurlanding. 40 poeng. © Asle Bårdli

Tiurlanding. 40 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i april i år på en tiurleik i indre Østfold. Her lander selveste sjefstiuren på kulen rett foran fotografen etter et flaksehopp. Solen har akkurat stått opp og sender sine første stråler innover spillplassen. Canon 1DX, 300mm/2,8, f/2,8, 1/2000 sek, ISO 125.

..

Fight - Hønsehaukkamp. 40 poeng. © Svein R. Johannessen

Fight – Hønsehaukkamp. 40 poeng. © Svein R. Johannessen

Bildet er tatt ved fotoskjul på Jæren av 2 unghauker som slåss om maten. 420mm, 1/1000 sek, f/4, ISO 500.

..

Hyrdestund på tiurleiken. 40 poeng. © Rolf Selvik

Hyrdestund på tiurleiken. 40 poeng. © Rolf Selvik

Et av høydepunktene på tiurleiken er når Tiuren parer Røyene. Canon EOS 1D Mark IV, Sigma 120-300mm/2,8 OS + 1,4 converter  på 420mm oog f/4, 1/250 sek, ISO 800.

..

Blikk bak vingeslag. 39 poeng. © Cato Elvik

Blikk bak vingeslag – Myrhaukhann. 39 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 2000.

..

Tiur i motlys. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Tiur i motlys. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Fikk tips av en fotovenn om at denne spillegale tiuren holdt seg ved Evje. Fløy ned til Sola og satt i køen et par timer kvelden før 1.mai. Rakk akkurat noe bilder i kveldslyset sammen med en fotovenn. Canon 1Dx, 1/1000 sek, f/4, 280mm, ISO 1600.

..

Myrhaukhunn i flukt. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Myrhaukhunn i flukt. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Bildet er tatt fra skjul på Jæren. Nikon D600, 400mm, f/5, 1/500 sek, ISO 2500.

..

Sangsvane tek av. 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Sangsvane tek av. 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Canon EOS 7D, 300mm, f/5,6, 1/2500 sek, ISO 320.

..

Hvalross på snøen. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Hvalross på snøen. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Svalbard tur med Wildfoto. Fant en samlet flokk med en nydelig isbre som bakgrunn. Vanskelig med kun en modell for seg selv. Så kom denne fra sjøen. Artig å se at den ålet seg fram. Canon 1Dx, 600mm, f/5, 1/2500 sek, ISO 800.

..

Nattens Prins. 38 poeng. © Laila Fredhjem

Nattens Prins. 38 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert en halv time før jeg fotograferte nattens Konge. Ikke samme elgen. Er også fotografert i et annet berg. Tallåsberget i Klaråsen. Ca kl 22.30 en sommernatt. Tåke og dårlig fotolys preger hele bilde.

..

Rådyr portrett. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Rådyr portrett. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Postering ved jordkanten i Østfold en kveld hvor jeg ventet på bukken. Ingen bukk viste seg, men denne rågeiten kom fra ingensteds rett foran objektivet på 600 mm. Den var innenfor nærgrensen. Fikk noe portretter før den forsvant i åkeren. Canon 1Dx, 600mm, f/4, 1/125 sek, ISO 1600.

..

Råbukkspeil. 38 poeng. © Torleif Hansen

Råbukkspeil. 38 poeng. © Torleif Hansen

Satt og ventet på bukken oppover elva i flott motlys, da han brått kom ned på kanten i motsatt retning. Dette ble et av resultatene. Canon 1DX, Canon 300mm/2,8 + 1,4x konverter = 420mm, f/5,6, 1/2000 sek, ISO 800.

..

Havørn. 38 poeng. © Stein Watten

Havørn. 38 poeng. © Stein Watten

Var på fisketur en ettermiddag, i Kristiansund, og ble oppmerksom på at det var 2-3 ørner i området, som var nysgjerrige på båten og at jeg kastet ut mat til måkene. Sirklet rundt meg i lav høyde. Fikk noen bilder, men lyset ble for dårlig. Dagen etter hadde jeg heldigvis fri, dro tilbake til samme sted tidlig på morgenen, og de samme ørnene var i området. Fisket noen småsei og gjorde meg klar. Straks jeg kastet en småsei på sjøen, lettet den ene ørna fra land, og kom i min retning. Jeg hadde lenge ønsket meg et litt annerledes ørnebilde, fremfor «ørn som griper byttet», som jeg finner noe oppbrukt. Gjorde meg klar for at ørna skulle «slå ned» mot fisken. Hadde den i fokus, og med en gang jeg så den gjorde en bevegelse, så var det bare å låse fokuset, «kjøre på», balansere i båten som gjorde at jeg hadde ørna i fokus hele veien (ikke lett i liten åpen båt)  i håp om å få ønsket situasjon. Etter at seansen var over, og ørna hadde fått sin fisk, var det bare å be til høyere makter om at bildene skulle bli skarpe, noe jeg føler at de ble. Regner ikke med å få tilsvarende situasjon om igjen. Fikk 5 greie bilder i serien, og her er det jeg synes ble mest kraftfullt av de 5. Sony A77, Sony G70-400 SSMII, f/4,5, 1/1600 sek, ISO 100 på 160mm.

..

Kjøttmeis i flukt. 37 poeng. © Rolf Selvik

Kjøttmeis i flukt. 37 poeng. © Rolf Selvik

Med utplassert kamera og fjernutløsing ved hjelp av pocket wiszard ble det noen bilder når meisen var til og fra foringsplassen min. Canon EOS 1DX, Canon EF 70-200mm/2,8 IS, på 70 mm og f/5, 1/5000 sek, ISO 1600.

..

Mår i krokfuru. 37 poeng. © Magnar Lien

Mår i krokfuru. 37 poeng. © Magnar Lien

Bildet av måren er fra ett mårprosjekt jeg har hatt i noen år. Canon EOS 1 DX, EF 400mm/2,8 L IS, 1/200 sek, f/2,8, ISO 1600.

..

Tiur. 37 poeng. © Stein Watten

Tiur. 37 poeng. © Stein Watten

En tiur med et betydelig snev av spillegalskap på Frei. Sto tidlig opp en søndag i kraftige regnbyger, for å høre om den var i samme området som den var observert i tidligere. Kom langs en grusvei, og kunne høre ham sette i gang med sitt spill, sikkert i håp om å skremme «konkurenten» som kom langs grusveien i skogen. Nærmet meg svært forsiktig, for å se om den forble oppi furua den satt i. Så der ble den sittende, «spilte som en gal», og gjorde seg så barsk den kunne. Etter å ha fått mine bilder, dro jeg ned, men kunne fremdeles høre den spille. Sony A77, Sony G70-300, f/7,1, 1/300 sek, ISO 1000 på 300mm.

..

Måkeprat. 37 poeng. © Laila Fredhjem

Måkeprat. 37 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert på Hornøya.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Toppdykkerromanse

$
0
0
Månedens bilde.  Toppdykkerromanse. Gull. © Trond Westby

Månedens bilde:  Toppdykkerromanse. Gull. © Trond Westby

Månedens bilde av kurtiserende toppdykkere tatt av Trond Westby står som eksponenten for alle de flotte vår- og forsommerbildene av fugl som ble sendt inn til runde 5 av NM i Naturfoto/Fotojakta. De vitner om et voldsomt engasjement fra fotografenes side i hva som skjer i naturen på denne tiden – og i å formidle dette på en fremragende måte.

Trond Westby forteller at han lenge har drømt om å fange den grasiøse kurtisen til toppdykkeren. Han ønsket også å få litt av den mystiske stemningen med morgendis over vannet. Det ble en god del turer før det klaffet med å få dem nærme nok, men etter fire turer lyktes han endelig. Og med et slikt bilderesultat var det vel verdt å ligge i kamuflasje langflat på ei grastue i mange timer med stiv nakke og vond rygg!

Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8 med 1,4x konverter = 550mm, f/5, 1/500 sek, ISO 800.…..

NBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNB

ENDRET  INNLEVERINGSFRIST FOR RUNDE 6

På grunn av ferieavvikling i Emont Publishing/Villmarksliv skyves inn-leveringsfristen for runde 6 frem til fredag 10. juli kl. 12.00.

Dersom noen ikke ser dette, eller ikke får det med seg på annen måte og leverer inn bilder i perioden etter den nye fristen og frem til den vanlige fristen som var onsdag 15. juli kl. 23.59, så vil disse bildene bli bedømt sammen med bildene fra runde 7.

________________________________________________________

Med bedømmelsen av runde 5 unnagjort er konkurransen akkurat halvveis, og 66 fotografer har så langt sendt inn 28 gull- 188 sølv- og 553 bronsebilder. Som det har vært   tidligere, preges også denne omgangen av et stort antall fuglebilder. 116 slike er med på resultatlista som teller i alt 162 bilder – noe som utgjør litt i overkant av 70%. Til tross for mange flotte bilder kunne nok juryen tenke seg en litt større variasjon i motivvalget!

Mestvinnende fotograf i runde 5 er Trond Westby med 2 gull- og 2 sølvbilder og han avanserer til 4. plassen på sammenlagtlisten så langt. Magnar Lien gjør en god innsats og stikker av med 2 gull og 1 sølv og beholder dermed sin 3. plass sammenlagt. Rolf Selvik oppnår 1 gull og 4 sølv og leder fortsatt sammenlagt etter halvgått løp. Duy Ahn Pham oppnår de samme valørene, og han går opp en plass til 5. på listen. Steffen Johnsen tar det syvende gullet samt to sølv og har dermed fortsatt 2. plassen sammenlagt.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Traneparaden. Gull. © Duy Ahn Pham

Traneparaden. Gull. © Duy Ahn Pham

Årlig tradisjon ble gjennomført sammen med Torbjørn Pehrsen til Hornborgasjøen. Vi hadde ikke en lang helg som de andre gangene, så kun en kort tur, og med vekslende værforhold endte det med annerledes  bilder til samlingen. Canon 1Dx, 280mm, f/5,6, 1/1250 sek, ISO 1600.

Steffen Johnsen

Lappugleflukt. Gull. © Steffen Johnsen

Bildet er tatt i Elverumskogen en morgen der lappugla drev og jaktet mye rundt på hogstflaten hvor jeg satt og ventet på den. Nikon D600, 400mm, f/2.8, 1/800 sek, ISO 800.

Hjort i regnvær. Gull. © Rolf Selvik

Hjort i regnvær. Gull. © Rolf Selvik

Her har jeg vært ute en tidlig morgning ved en myr der hjorten ofte dukker opp. Etter hvert så ble det et heftig regnvær noe som jeg syns løftet bildet. Canon EOS 1DX, EF 500 mm/4 IS, f/5,6, 1/250 sek, ISO 1600.

Orreleik i snøvær. Gull. ©  Magnar Lien

Orreleik i snøvær. Gull. © Magnar Lien

Bildet av orrhanen ble tatt 3. mai i år. I løpet av natta og morgenen begynte det å snø uten at det la noen demper på leikaktiviteten. Orrhanene spilte for fullt mens snøen lavet ned over leikområdet. Canon 1 DX, EF 300mm/2,8 L IS, 1/125 sek, f/8, ISO 400.

Orrfuglparring. Gull. © Magnar Lien

Orrfuglparring. Gull. © Magnar Lien

Bildet er fra den samme orreleiken som vist ovenfor. Et par orrhøner dukket også opp denne gangen.  Og med ei parring like foran kamuflasjen var det en glad og fornøyd fotograf som vendte hjem denne morgenen med mange flotte minner festet til minnebrikka. Canon EOS 1 DX, EF 300mm/2,8 L IS, 1/400 sek, f/2,8, ISO 2000.

Aurorasommerfugl. Gull. © Trond Westby

Aurorasommerfugl. Gull. © Trond Westby

Rett etter et kraftig regnskyll er det noe lettere å jobbe med en av vårens vakreste sommerfugler. De er mer ”sløve” og lettere å komme innpå. Nikon D7100, Sigma 105mm/ 2.8, f/4, 1/2000 sek, ISO 1000.

Sølvbilder, 44 – 38 poeng:

Tiur i snøvær. 44 poeng. © Steffen Johnsen

Tiur i snøvær. 44 poeng. © Steffen Johnsen

Fra en tidlig morgen der jeg møte en spillgal tiur i Vest-Agder. Var heldig og fikk litt snø på morgenen og fikk dermed sikret meg dette bilde. Det er kun beskåret og småjustert i LR i etterbehandlingen. Nikon D600, 400mm, f/3.2, 1/400 sek, ISO 1600

..

Tyvjo. 43 poeng. ©   Magnar Lien

Tyvjo. 43 poeng. © Magnar Lien

Bildet av tyvjoen er tatt på Svalbard. De diagonale stripene i bakgrunnen er snøleier i ei fjellside. Canon EOS 1 DX, EF 400/2,8 L IS, 1/2500 sek, bl 5,6, ISO 800.

..

Rype i midnattssol. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Rype i midnattssol. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Min gode venn Ketil Olsen terget meg med de nydelige midnattssolrypene sine. Været var meldt elendig til den planlagte helgen. Brått bestemte jeg meg, og på under 2 timer ble jeg plukket opp av Ketil Olsen og Robin Jensen ved Langnes og kursen satt mot Kvaløya. Vi fant mange ryper, men det holdt for oss med en samarbeidsvillig. Fikk mange gode minner fra denne turen. Canon 1Dx, 320mm, f/22, 1/640 sek, ISO 400.

..

Under en sopp. 41 poeng. © Kolbein Svensson

Under en sopp. 41 poeng. © Kolbein Svensson

Nikon D7000, 105mm, f/4, 1\160 sek, ISO 1600.

..

Ringvi. 41 poeng. © Roy Håkon Friskilæ

Ringvi. 41 poeng. © Roy Håkon Friskilæ

Var på Hornøya i Vardø en tur. Hadde en fantastisk tur. Har vanskelig for å velge motiv, men fant fram denne situasjonen når en ringvi satte seg på klippekanten. Jeg bruke Tamron 150-600 og valgte å bruke gress som forgrunn. Plasserte gresstusser foran ringvien, og sjø i bakgrunnen. Med kun ISO 100 blir det mørke fargetoner. Og jeg synes jeg traff godt på helhetlig inntrykk. 600mm, f/8, 1/80 sek.

..

Grønnsisiker i kamp. 40 poeng. © Trond Westby

Grønnsisiker i kamp. 40 poeng. © Trond Westby

En flokk grønnsisik holdt seg en liten periode på foringsplassen. De kan være veldig hissige og gå til angrep på hverandre. Dette går utrolig fort og det er krevende å fange det rette øyeblikket på brikka. Nikon D7100, Nikon 300mm/2.8, f/4, 1/2500 sek, ISO 2000.

..

Orreleik. 40 poeng. © Laila Fredhjem

Orreleik. 40 poeng. © Laila Fredhjem

Fra en orreleik i Søre Trysil. Fotografert første gang jeg var på leik denne våren.

..

Orrhøne. 40 poeng. © Asle Bårdli

Orrhøne. 40 poeng. © Asle Bårdli

Bilde tatt i mai 2013 i nærheten av Kongsvinger. Orrhøna besøker leiken og sitter og betrakter hanene som gjør sitt beste for å imponere. Canon 1DX, 500mm/4, f/4, 1/1250 sek, ISO 2000.

..

Horndykker. 40 poeng. © Anita Vigdal

Horndykker. 40 poeng. © Anita Vigdal

På en kjøretur fikk vi øye på disse to. Vannet var stille, og jeg synes det ble et fint bilde av horndykkerne med flotte farger som lyser godt opp. 500mm, f/6.3, 1/400 sek, ISO 125.

..

Myrhauk. 39 poeng. © Trond Westby

Myrhauk. 39 poeng. © Trond Westby

En dag var jeg heldig og fikk myrhauken i flott vintersol. Klarte også å fange den i det flotte lyset i det den kastet seg ut på vingene. Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8, f/2.8, 1/3200s, ISO 1250.

..

Tegekjærlighet. 39 poeng. © Egil Skredemellom

Tegekjærlighet. 39 poeng. © Egil Skredemellom

Da jeg kom over disse to spurte jeg meg selv om det går an å gjøre det mer romantisk. To elskovssyke tett sammen på en forglemmegei. Dette er kjærlighet på det beste. Canon EOS 7D, Tamron AF 28-300mm/3,5-6,3 IF Macro , 300mm, f/8, 1/80 sek, ISO 1000.

..

Storspove. 39 poeng. © Torleif Hansen

Storspove. 39 poeng. © Torleif Hansen

Tilbrakte kvelden ved et tjern hvor det var et yrende fugleliv. Spovene kom noen ganger og hadde ofte samme ruta. Valgte meg ut et sted hvor busken bak fikk passe avstand til fuglen og siktet meg inn, og til slutt satt det. Canon EOS 7D markII, Canon 300mm/f2,8 + 1,4x konverter, 1/30 sek, f/11, ISO 100.

..

Havhestkrangel. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Havhestkrangel. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

I løpet av en båttur med Wildphoto fikk vi alle se mange havhester som følger båten. Her var vi også heldig at det fantes mange som svømte, vasket, kranglet…. foran isbreen. Canon 5D MarkIII, 70mm, f/14, 1/500 sek, ISO 500.

..

Perfekt landing - Myrhaukhunn. 38 poeng. © Cato Elvik

Perfekt landing – Myrhaukhunn. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm/2,8 + 1,4 konverter = 550mm,  f/4, 1/1250 sek ISO 450.

..

Brunbjørn og mygg. 38 poeng. © Kjell Heggelund

Brunbjørn og mygg. 38 poeng. © Kjell Heggelund

Info mangler.

..

Rypehøne. 38 poeng. © Asle Bårdli

Rypehøne. 38 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Finnmark i begynnelsen av juni i 2013. Rypehøna beiter fredelig blant multeblomster mens midnattssola er på sitt laveste. Canon 1DX, 500mm/4, f/4, 1/640 sek, ISO 640.

..

Grønnstjertvinge. 38 poeng. © Jørn Konradsen

Grønnstjertvinge. 38 poeng. © Jørn Konradsen

Kom over en liten koloni av denne arten sommerfugler og ville fotografere den i motlys i lyngen. Jeg liker godt bilder med det perspektivet som er lavt standpunkt gir, og gjerne en uklar for- og bakgrunn som dels faller over og rammer inn hovedmotivet. Fokus kan være en utfordring, spesielt med mye vegetasjon i forgrunnen, så jeg pleier ofte å fokusere manuelt. En annen interessant ting med denne sommerfuglen er at den regulerer kroppstemperaturen ved å «tilte» vingene i vinkel mot solen. De lever i spredte bestander i store deler av landet, helt nord til Troms.  Larvene holder til på bladene av forskjellige bærplanter, som blåbær og tyttebær. Canon 7D Mk2, EF100mm/2.8L macro, f/2,8, 1/800 sek, ISO 100.

..

Nattravn. 38 poeng. © Laila Fredhjem

Nattravn. 38 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert i Ottenby på Øland Sverige. En » fågelskådare» tipset meg om hvor denne sjeldne fuglen oppholdt seg.

..

Sothønekamp.  38 poeng. © Roy Greger

Sothønekamp. 38 poeng. © Roy Greger

Bildet er tatt ved Østensjøvannet i Oslo. Canon EOS 5D mk III, Tamron 150-600mm på 600mm, f/6,3, 1/1250 sek, ISO 500, +0,3EV.

..

Storspove. 38 poeng. © Trond Arild Andersen

Storspove. 38 poeng. © Trond Arild Andersen

Bildet er fotografert på Øya Vega på Helgelandskysten 14. juni. Kjørte rundt på øya uten noen spesielle mål da jeg såg denne Storspova rett ved veien. Var bare hodet på storspova som stakk opp over mosen og lyngen. Var tydelig at den hadde reir i nærheten. Bildet er tatt fra bilen. Nikon D4s, Nikon 600mm/4 + Nikon 1,4x telekonverter = 850mm, f/5,6, 1/250 sek, ISO 200.

..

Rådyr. 38 poeng. © Stein Watten

Rådyr. 38 poeng. © Stein Watten

Yngre rådyrbukk, beitende ute på enga tidlig en morgen i noe flatt lys. Først startet den med kjefting på meg, men etterhvert fant den åpenbart ut at jeg antakelig ikke var så skummel likevel, så den fortsatte med litt pelsstell, antakelig for å få unna siste rest av vinterpelsen. 5 bilder i en serie, hvor jeg fant at dette var ett av de bedre i serien. Sony A77, Sony 70-400 SSMII, f/5,6, 360mm, 1/160 sek, ISO 1600, croppet.

..

Bjørkfink lander. 38 poeng. © Rolf Selvik

Bjørkfink lander. 38 poeng. © Rolf Selvik

Bildet er tatt med utplassert kamera utløst med Pocket Wizard fjernutløser ved en foringsplass jeg har for småfugler. Canon EOS 1DX, Sigma 120-300/2,8 OS på 269 mm og f/4, 1/3200 sek, ISO 1250.

..

Ekornhopp. 38 poeng. © Rolf Selvik

Ekornhopp. 38 poeng. © Rolf Selvik

Jeg hadde et prosjekt med Ekorn der jeg skulle fange de i hoppet i forskjellige miljøer og positurer ved hjelp av nøtter, tålmodighet og bruk av forskjellige brennvidder. Til slutt ble det noen bilder som ble slik jeg ville ha de. Det er brukt fjernstyrt kamera utløst med Pocket Wizard utløsere her. Canon EOS 1DX, Canon EF 70-200/2,8 på 78mm og f/6,3, 1/5000 sek, ISO 800.

..

Svarthvit fluesnapper. 38 poeng. © Roger Eide

Svarthvit fluesnapper. 38 poeng. © Roger Eide

Info mangler.

..

Orreleik i fjellandskap. 38 poeng. © Rolf Selvik

Orreleik i fjellandskap. 38 poeng. © Rolf Selvik

I år har det vært mye snø i orreleikområdene på mine kanter. Denne leiken er en som ligger i høyere strøk, og jeg vil tro at jeg har slått opp kamuflasjeteltet på minst 2 meter med snø her. Canon EOS 1DX, Sigma 120-300mm/2,8 OS på 193 mm og f/8, 1/250 sek, ISO 1600.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Ny innleveringsfrist runde 6

$
0
0

NBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNBNB

ENDRET  INNLEVERINGSFRIST FOR RUNDE 6

På grunn av ferieavvikling i Emont Publishing/Villmarksliv skyves inn-leveringsfristen for runde 6 frem til fredag 10. juli kl. 12.00.

Dersom noen ikke ser dette, eller ikke får det med seg på annen måte og leverer inn bilder i perioden etter den nye fristen og frem til den vanlige fristen som var onsdag 15. juli kl. 23.59, så vil disse bildene bli bedømt sammen med bildene fra runde 7.



Meiser

$
0
0
Månedens bilde:   Granmeiser. Gull. © Rolf Selvik

Månedens bilde: Granmeiser. Gull. © Rolf Selvik

Månedens bilde er en sjelden juvel av et bilde med tre granmeiser i en nydelig og vinterlig setting. Rolf Selvik viser her at det ikke er nødvendig å oppsøke sjeldne arter langt hjemmefra for å ta spektakulære bilder – det går minst like bra med vanlige arter i hjemtraktene. Han forteller at bildet er tatt ved familiens hytte som ligger i fjellfuruskogen på Sør-Vestlandet i Suldal kommune. På vinterens mørkeste måneder januar og februar har han et flott lys hvis værgudene er med. Spetter og meiser mates med fett og nøtter, og det er moro å bruke litt tid med fuglene og kameraet når lyset er på sitt beste.

Ved å ha en skyggelagt åsrygg i bakgrunnen får han en fin blåtone der mens solen er på vei ned. Slik oppnår han en flott stemning på stedet hvor fuglene lander på sin veg til og fra foringsplassen. For dette bildet har han satt opp kameraet på stativ med et ferdig komponert bilde. Det fjernutløses med en trådløs PocketWizard utløser mens han sitter åpent bare noen få meter bak kameraet og følger med. Det blir ofte en del bombilder, forteller han, men inn i mellom sitter det noen som her da tre granmeiser stilte seg pent opp.

Canon EOS 5D mark III, Canon EF 100-400mm/4-5,6 IS på 285mm og f/7,1, 1/2500s, ISO 800.

…..

På grunn av ferieavvikling i Egmont Publishing/Villmarksliv måtte klargjøring av bildene for juryering av runde 6 fremskyndes noe. Derfor omfattes denne bedømmelsen av alle bilder som var opplastet frem til fredag 10. juli kl. 12.00.

Bilder som er opplastet i perioden fredag 10. juli etter 12.00 frem til onsdag 15. juli kl. 23.59 antas å tilhøre runde 6 og fotografer som ikke visste om dette. Disse bildene vil derfor bli bedømt sammen med bildene for runde 7.

________________________________________________________

Runde 6 er bedømt og tallenes tale er klar for julirunden som nok preges noe av ferietiden. Flotte 7 gullbilder, 40 sølvbilder og 82 bronsebilder ble tatt hjem av 29 fotografer. Antall fotografer er noe lavt og kan skyldes ferieavviklingen i Villmarksliv som gjorde det nødvendig å korte litt ned på innsendingsperioden. Dette blir dog rettet opp ved bedømmingen av runde 7, hvor resterende bilder fra runde 6 tas med. Så langt er ingenting avgjort i årets konkurranse. Med 4 gjenstående runder er det mange som fortsatt har muligheten til å kapre en av turene til Afrika.

Rolf Selvik leder an i kampen om de gjæve 1. premiene. Han topper fortsatt sammenlagt og har 70 poeng ned til andremann på listen. Rolfs gullbilde Granmeiser blir også kåret til Månedens bilde. Han innkasserer 2 gull, 1 sølv og 2 bronser på 34 poeng hver i denne runden. Poengmessig må han se seg slått av Torleif Hansen som oppnår 1 gull og 4 sølv – noe som gir tilsammen 200 poeng – 5 poeng mer enn Selviks 195. Torleif klatrer dermed opp på 6. plassen sammenlagt. Magnar Lien har en god runde med 1 gull, 3 sølv og en bronse på 34 poeng. Med dette erobrer han tilbake 2. plassen på sammenlagtlisten ett fattig poeng foran Steffen Johnsen på 3. plassen.  Ellers oppnår Asle Bårdli, Duy Ahn Pham og Paal A. Lund ett gull hver samt diverse andre valører.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Låvesvale plukker døgnflue. Gull. © Asle Bårdli

Låvesvale plukker døgnflue. Gull. © Asle Bårdli

Tatt i juni i år i Nord-Trøndelag. Jeg satt i kammoteltet ved kanten av et lite tjern da låvesvalene begynte å plukke døgnfluer på overflata. Satte fokus på flua og lot kameraet gå da svalen kom stupende. Canon 1DX, 500mm/4, f/5,6, 1/3200s, ISO 1250.

Soloppgang og rype. Gull. © Duy Ahn Pham

Soloppgang og rype. Gull. © Duy Ahn Pham

Midnattssola i Nord-Norge er meget vakker og trekker til seg mange utenlandske og norske turister hvert år. Enda flottere for oss naturfotografer er å kunne forevige bilder av liryper i midnattssol. Vi fant mange ryper, men denne var overhodet ikke samarbeidsvillig. Canon 1Dx, 560mm, 1/2500s, f/5.6, ISO 100.

Ekorn med unge. Gull. © Magnar Lien

Ekorn med unge. Gull. © Magnar Lien

En varm sommerdag i midten av juni oppdaget vi et ekorn som drev og flyttet ungene sine fra ei stærkasse til et bol oppe i ei gran. Noen dager tidligere observerte vi det samme ekornet som da drev og flyttet ungene sine til denne stærkassa like ved huset vårt. Men etter som ungene vokste seg større ble det vel for trangt for ungene i den lille stærkassa. Canon EOS 1 DX, EF 70-300mm/4-5,6, 1/640 sek, f/8, ISO 1600.

Seljakt. Gull. © Paal A Lund

Seljakt. Gull. © Paal A Lund

Canon EOS 1D mk IV, 800mm, f/16, 1/640sek, ISO 640.

Toppmeis i solnedgang. Gull. © Rolf Selvik

Toppmeis i solnedgang. Gull. © Rolf Selvik

På en foringsplass der solen gikk sent ned bak trærne fanget jeg denne Toppmeisen i de siste solstrålene. Canon EOS 20D, Sigma 120-300/2,8 på 274mm og f/4,5, 1/500 sek, ISO 400.

Tjeld i kveldslys. Gull. © Torleif Hansen

Tjeld i kveldslys. Gull. © Torleif Hansen

En av de få godværskveldene skapte magisk lys på et av mine favorittsteder.
Sjøen var akkurat så lav at noe stein var kommet fram. Macroobjektivet måtte
fram. Jeg liker det uttrykket man får på sånne motiver med dette objektivet.
Canon EOS 1DX, Sigma 150mm macro, 1/800sek, f/11, ISO 2500.

Sølvbilder, 44 – 38 poeng:

Knølhval på vei ned i dypet. 43 poeng. © Karl Jensen

Knølhval på vei ned i dypet. 43 poeng. © Karl Jensen

Fra Vengsøyforden, Tromsø, desember 2013. Bildet er tatt fra en RIB hvor jeg henger over siden med kameraet så nærme vannoverflaten som jeg våget. Det er mørketid på denne tiden av året med solen så vidt under horisonten noe som medfører en flott himmel.
Canon EOS 5D mark 3, EF 70-200mm/2,8 IS II, på 200mm og f/2,8, 1/2000sek, ISO 3200.

..

Hjort og rådyr. 43 poeng. © Stein Watten

Hjort og rådyr. 43 poeng. © Stein Watten

Lekent rådyr. Var ute i et myrområde med mye myrgress, for å forsøke å ta bilder av hjort i kveldssol. Fikk se hjort som sto litt langt unna, så måtte snike meg innpå. Imidlertid tok dette sin tid, og kveldssola var forsvunnet da jeg kom i posisjon til 2 hjortebukker. Den ene gikk vekk fra meg og la seg ned utenfor min rekkevidde. Den andre kom i min retning.
Etter å ha ventet en stund, ble jeg oppmerksom på 2 rådyr ikke langt unna hjorten, som etterhvert skulle vise seg å være veldig så «sommer-yre». Det ene kjeet begynte å løpe i ring, hoppe og danse, og i håp om å forevige dette opptrinnet måtte jeg stille om kameraet brennkvikt og fokusere på en «øyeblikksopplevelse». Aldri sett noe slikt før, men håper naturen gir meg en «dacapo» en gang. Bilde tatt på frihånd. Sony A77 M2, Sony G70-400 SSM II, 330mm, 1/125 sek, f/5,6, ISO 3200, croppet.

..

Bjørnekos på myra. 42 poeng. © Karl Jensen

Bjørnekos på myra. 42 poeng. © Karl Jensen

Bjørn på myr med myrull blir sjelden feil. Denne dagen var det fire unge bjørner der hvor tre av de viste stor interesse for fjerdemann som nok var en binne. En av de tok motet til seg, hoppet på og bet seg fast. Om han lyktes eller ikke vil tiden vise, men en uansett en flott opplevelse. Canon EOS 1Dx, EF 400mm/2,8 IS II, f/5,6, 1/400sek, ISO 800.

..

Råbukk ved elvebredden. 42 poeng. © Torleif Hansen

Råbukk ved elvebredden. 42 poeng. © Torleif Hansen

Et sted jeg sitter ofte, her kan det dukke opp så mangt, alt fra linerle til elg og
oter. I kveld kom en liten bukk, og etter en halvtimes rusling og beiting stilte
han seg akkurat der jeg hadde sett for meg. Canon EOS 7D mark II, 300mm+1,4 konverter, 1/15 sek, f/7,1, ISO 100.

..

Oppdaget - Rådyrbukk.  40 poeng. © Duy Ahn Pham

Oppdaget – Rådyrbukk. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Sverige har blitt min favorittplass for rådyrfotografering. Denne returbukken har
jeg observert mange ganger over fire sesonger. Jeg dro over med en jaktvenn,
og oppe i høyden fra hans bil oppdaget jeg rask denne bukken som solte seg sammen med en rågeit. Jeg sneik meg sakte og sikkert mot dette paret. Plutselig ble jeg avslørte av jaktbikkja til kompisen. De reiste seg rask og kastet blikket mot bjeffingen. Da fyrte jeg av med noe bilder før de satt kursen rett mot skogen. Canon 1Dx, 560mm, f/8, 1/2000 sek, ISO 800.

..

Grevling i solnedgang. 40 poeng. © Karl Jensen

Grevling i solnedgang. 40 poeng. © Karl Jensen

Grevlingbilde fra Bjørkelangen. Vi var tre fotografer som la oss godt til rette med ønske om at grevlingen skulle ta en tur ut av hiet slik at vi fikk den på brikken. Solen var på vei ned, de siste stålene traff akkurat i forkant av hiet da grevlingen gjorde sin entre. Det ble med en kort opptreden før den forsvant, men mine første grevlingbilder var sikret. Canon EOS 1Dx, EF 400mm/2,8 IS II, f/2,8, 1/80sek, ISO 1600.

..

Dueflørt. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Dueflørt. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Kom over disse duene som satt å flørtet og virkelig så ut til å ha funnet tonen med hverandre. Syntes det ble et koselig bilde av «turtelduene». Nikon D600, 400mm, f/4, 1/2500 sek, ISO 400.

..

Vannymfe. 40 poeng. © Trond Westby

Vannymfe. 40 poeng. © Trond Westby

Den ”kalde” sommeren gjør det heller ikke lett for vannymfene. Normalt når jeg vandrer i området de holder seg i, flyr de gjerne opp for så å sette seg på en ny plass. Denne gang var det så pass kaldt at de bare var i ro og prøvde å gjemme seg. Det tar litt tid å finne de da. Nikon D7100, Sigma 105mm/2.8, f/5, 1/320 sek, ISO 1600.

..

Fjellrype II. 39 poeng. © Andy Trowbridge  –

Fjellrype II. 39 poeng. © Andy Trowbridge –

Bildet er tatt på Orkelsjøen, Oppland. Canon 5D Mark III, 500mm/4L IS, f/5,6, 1/1250 sek, ISO 400. Håndholdt.

..

Låvesvaleflukt. 39 poeng. © Asle Bårdli

Låvesvaleflukt. 39 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Nord-Trøndelag i juni i år. Låvesvalene flyr lavt over et lite tjern på jakt etter mat. Relativt uforutsigbar fluktbane på disse små og raske flygerne, så fokus er en stor utfordring. Canon 1DX, 500mm/4, f/4,0, 1/1000 sek, ISO 800.

..

 Orrhøne. 39 poeng. ©  Magnar Lien

Orrhøne. 39 poeng. © Magnar Lien

Bildet av orrhøna ble tatt ved en orreleik 1. mai i år. Denne orrhøna satte seg lagelig til i ei furu i utkanten av leikområdet akkurat i det de første strålene fra morgensola sveipet over området. Canon EOS 1 DX, EF 300/2,8 + 2x konverter, 1/200 sek, bl 8, ISO 800.

..

Familieidyll i engsoleie-eng - Hjort . 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Familieidyll i engsoleie-eng – Hjort.  39 poeng. © Svein Hjelmeset

Canon EOS 7D Mark 2, 400mm, f/5,6, 1/80 sek, ISO 1250.

..

Libellens kamp. 39 poeng. © Torleif Hansen

Libellens kamp. 39 poeng. © Torleif Hansen

Den andre godværsdagen i sommer hastet jeg avgårde til et lite tjern hvor jeg ofte
jobber med libeller. Har vært så kaldt at jeg ikke har sett mer enn en tidligere i
sommer. Da jeg kom frem så jeg flere som lå delvis i vannet og delvis på strå.
Denne ene sto godt til for en bra komposisjon. Bildet er speilvendt og gjort om til s/h.
Canon EOS 1DX, Sigma 150mm macro,1/1000sek, f/5,6, ISO 400.

..

Lappugle. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Lappugle. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet av en hunnlappugle i flukt er tatt i Hedmark. Canon 1DX, 500mm/4 L IS + 1.4x teleconverter, f/6,3, 1/1600 sek, ISO 800. Tatt med stativ.

..

Dobbeltbekkasin. 38 poeng. © Asle Bårdli

Dobbeltbekkasin. 38 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Nord-Trøndelag i juni i år. Dobbeltbekkasinhannene har samlet seg på sin faste spillplass og viser opp en spektakulær og trolsk forestilling gjennom natta. Mot slutten av spillsekvensen slår bekkasinen med vingene. Canon 1DX, 500mm/4, f/5,0, 1/250 sek, ISO 2000 og blits.

..

Beitende Svalbardrein. 38 poeng. © Cato Elvik

Beitende Svalbardrein. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm/2.8 + 1,4x konverter = 550mm, f/4, 1/800 sek, ISO 1600.

..

Duften av rapsåkeren - Rådyr. 38 poeng. © Duy Ahn  Pham

Duften av rapsåkeren – Rådyr. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Rapsåkeren er en god og trygg gjemmeplass for rådyrene.  Er man heldig kan man se to ører som speider etter lyder. Her valgte jeg å sitte ved en veikant. Etter en kort stund så jeg to antenner. Med to kontakt lyder kom den nysgjerrige rågeita til meg. Nikon D3s, 500mm, 1/250s, f/4, ISO 400.

..

Lirype i nysnø. 38 poeng. © Jan Stokstad

Lirype i nysnø. 38 poeng. © Jan Stokstad

Bilde tatt 1. juni 2015. Nikon D800, 80-200 på 200mm og f/5, 1/800 sek, ISO 200, +2 EV.

..

Lappugleflukt. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Lappugleflukt. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Med kræsj i smågnagerbestanden så ble det dårlig med lappugler i år. Så da måtte jeg bla i arkivet fra i fjor hvor jeg hadde en flott morgen med denne lappuglen i Elverumsskogen. Her kom den seilende forbi på utkikk etter mus. Nikon D600, 400mm, f/4,5, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Heipip i blomsterbukett. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Heipip i blomsterbukett. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Har brukt camo, stativ og lyd for å få Heipipen nærme nok og der jeg ville den skulle sette seg. 1/250 sek, f/16, 420mm, ISO 800.

..

Silandmor med sine små. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Silandmor med sine små. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Var ute med båten da jeg oppdaget denne anda som hadde parkert seg selv og ungene på land i solen. Lot båten drive mot land mens jeg lå i baugen og tok bilder. 1/1000 sek, f/8, 420 mm, ISO 250.

..

Svarthalespove i flukt. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Svarthalespove i flukt. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Fluktbilde av svarthalespoven tatt på vei ned mot Malaneset på Jæren en grå sommersdag. 1/1250 sek, f/5,6, 420mm, ISO 800.

..

 Fossekall. 38 poeng. © Torleif Hansen

Fossekall. 38 poeng. © Torleif Hansen

En gråværsdag med mine faste fossekaller fristet meg til å dra lukkertiden ned
for å få bilderne sånn jeg ville. Canon EOS 7D mark II, 300mm+1,4 konverter, 1/13 sek, f/14, ISO 125.

..

Supermann-ekorn. 38 poeng. © Trond Westby

Supermann-ekorn. 38 poeng. © Trond Westby

Har hatt ekornprosjekt i noen år nå. Og har har en god stund hatt ønsker om å fange ekorne i lufta med teleobjektiv. På vinters tid når jeg har foret tidligere, har jeg ikke fått nok lys inn til å få lukkertiden som trengs for å fryse dette lynraske hoppet. Men for første gang foret jeg inn i sommeren og da endret det plutselig seg og gav mulighet for lukkertiden som trengtes. Det ble noen turer før jeg fikk bilde jeg var fornøyd med. Nikon D7100, Nikon 300mm/2.8, 1/3200 sek, ISO 2000.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Rådyrkos

$
0
0
Månedens bilde: Rådyrkos. Gull. © Steffen Johnsen

Månedens bilde: Rådyrkos. Gull. © Steffen Johnsen


Gode bilder av rådyr er ingen sjeldenhet i konkurransen – snarere tvert i mot. Men en samlet jury falt pladask for denne superkoselige situasjonen hvor rådyrmora viser stor omsorg for ungen sin. At både kje og geit er innrammet av vakre rosafargede strå gjør jo ikke bildet og situasjonen noe dårligere. Dermed oppnår fotografen Steffen Johnsen at dette idylliske bildet hans blir Månedens bilde i runde 7.

Han forteller at i sommer har han jobbet mye med rådyr i håp om å få noen gode adferdsbilder. Slike bilder er noe som han setter høyt i og med at fotografen må være uoppdaget og dyrene uforstyrret for at man faktisk skal få slike situasjoner med på brikka. Det var først på en liten ferietur på Hitra i sommer at han følte han lyktes med det. En tidlig morgen var han ute for å se etter rådyr og hjort da han fikk se ei geit med et kje som gikk og beitet på ei myr 300 meter unna. Etter å ha krøpet sakte men sikkert fremover fikk han endelig muligheten han hadde ventet på – og det i et flott miljø. Det ble en fin økt med dyra, og dette var det bilde han syntes ble koseligst og som viser morskjærlighet på sitt beste.

Nikon D600, 400mm, f/4, 1/200, ISO 800

…..

På grunn av ferieavvikling i Egmont Publishing/Villmarksliv måtte klargjøring av bildene for juryering av runde 6 fremskyndes noe. Bilder som er opplastet i perioden fredag 10. juli etter 12.00 frem til onsdag 15. juli kl. 23.59 antas å tilhøre runde 6 og fotografer som ikke visste om dette. Disse bildene er derfor blitt bedømt sammen med bildene fra denne runden.

________________________________________________________

Sommeren er på hell, og kun 3 runder gjenstår før kampen om gjeve titler og premier er over. I runde 7 ble det som forventet en god del flere bilder på resultatlista enn i den forrige runden. 6 gullbilder, 46 sølvbilder og 131 bronser er tilsammen 55 flere bilder enn i runde 6. I alt deltok 45 fotografer i denne runden som inkluderer et pent antall som deltar for første gang.  Så langt er ingenting avgjort i årets konkurranse. Med 3 runder igjen er det mange som fortsatt har muligheten til å kapre en av de 2 førstepremiene som er en safaritur til Afrika.

Steffen Johnsen har sin beste runde noensinne og blir også beste fotograf med 3 gull (for Hønsehauk, Rådyrkos og Svømmende Hubro) og 2 sølv på 41 og 39 poeng (for Løpende Tiur og Haukugle på musejakt).  Dessuten blir han den lykkelig eier av 25 poser frysetørret mat fra Real turmat (levert av Drytech AS) som innehaver av Månedens bilde. Med denne flotte innsatsen tar ha tilbake 2. plassen på Sammenlagtlista så langt i år.

Rolf Selvik ligger fortsatt på toppen av den samme lista med 57 poeng ned til nestemann etter å ha fått 1 Gull (for en Hjort som krysser flomstor elv), 3 Sølv og en Bronse på 34 poeng fra juryen. Duy Ahn Pham gjør en ny flott runde med 1 Gull (for Rype i midnattssol) og 4 sølv. Han er dermed på 4. plassen på Sammenlagtlista bak Magnar Lien som detter ned til 3. plassen. Odd Christian Knudsen tar det sjette og siste gullet med sitt ene innleverte bilde så langt i år (av Rådyr i kamp).

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Midnattssola. Gull. © Duy Ahn Pham

Midnattssola. Gull. © Duy Ahn Pham

Midtnattssola i Nord-Norge er skjønn og kan nytes godt når det er vindstille. Den tiltrekker mange utenlandske og norske turister hvert år. Enda flottere for oss naturfotografer å kunne forevige bilder av liryper i midnattsol. Vi fant mange ryper som overhodet ikke var samarbeidsvillige. Denne var perfekt modell for oss. Fotografert i Tromsø med Canon 1Dx, 200mm, 1/200sek, f/13, ISO 400.

 Rådyr. Gull. © Odd Chr. Knutsen

Rådyr. Gull. © Odd Chr. Knutsen

Sender inn et «juli»-bilde til august-runden. Bildet «Rådyr» kom til etter flere morgener med spaning i Østfolds kulturlandskap. Da jeg tre morgener på rad hadde observert mor og barn beite gjennom et bestemt område, plasserte jeg meg på post i lunden grytidlig den fjerde morgenen. Natten hadde vært regntung og når dyra kom som bestilt, mellom to bjørketrær og med litt slør i forgrunnen, var de halv-våte i pelsen og nokså fotogene. Lyset var ikke all verden, der middels høy ISO kun ga 1/30s lukkertid, og jeg var slett ikke sikker på at bildene ville være skarpe der både jeg og «monopod´n» skalv en smule. Canon EOS 5Dmk3, EF200-400mm f/4L IS USM m/Ext 1.4x på 560mm, 1/30s, f/6.3, ISO 1600.

Hjort krysser flomstor elv. Gull. © Rolf Selvik

Hjort krysser flomstor elv. Gull. © Rolf Selvik

Her er det brukt en hjemmesnekret trådløs bevegelsessensor som løser ut kameraet når hjortene krysser elva. Syns dette bilde ble litt dramatisk når Hjorten blir hengende på fossekanten før den kom seg trygt over. Canon EOS 7D, Canon EF 16-35mm f2,8 IS på 20mm og f/5, 1/125 sek, ISO 800.

Hønsehauklanding. Gull. © Steffen Johnsen

Hønsehauklanding. Gull. © Steffen Johnsen

Tatt fra skjul på Jæren. Nikon D600, 400mm, f/4,5, 1/1000s, ISO 800.

Svømmende hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Svømmende hubro. Gull. © Steffen Johnsen

En dag jeg var oppe ved hubroskjulet for å ordne litt rundt skjulet fikk jeg plutselig høre masse kråker som begynte å mobbe et stykke unna. Jeg får se en hubro som kommer glidende ut av skogen med masse kråker etter seg. Etter en stund ser jeg plutselig at hubroen lander ute på et lite vann 400-500m fra meg. Jeg kastet meg etter kamera og sprintet ned til vannet og fikk sikret meg noen bilder av hendelsen før den kom i land og fløy opp i skogen igjen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/800s, ISO 800

Sølvbilder, 44 – 40  poeng:

Bukkekamp. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Bukkekamp. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Et lite område i Sverige hvor jeg har observert flere flotte råbukker.  Brunstsesongen er akkurat startet. Usedvanlig at disse to bukkene fortsatt slås om reviret.  Fotografert i Sverige med Canon 1Dx  280mm, 1/3200sek, f/5.6, ISO 3200.

..

Lovund i kveldsmagi. 44 poeng. © Ebba Jenssen

Lovund i kveldsmagi. 44 poeng. © Ebba Jenssen

Med solen som lyssetter viser fjellet Lovund på Helgeland seg fram 24. mai 2015.
Nikon D600, Nikon 70-200mm/2,8 på 70 mm og f/22, 1/250 sek, ISO 800. Panorama satt sammen av 3 bilder.

..

Ute ved kysten. 44 poeng. © Ketil Olsen

Ute ved kysten. 44 poeng. © Ketil Olsen

Lirypestegg som patruljerer sitt territorium for å jage andre vårkåte konkurrenter dit peppern gror. Bildet er tatt på Hillesøya i vår – 1 times biltur utafor Tromsø.
Nikon D3s, Nikon 300mm/2.8, f/5, 1/2500sek, ISO 640.

..

Ung perleugle i miljø. 44 poeng. © Ketil Olsen

Ung perleugle i miljø. 44 poeng. © Ketil Olsen

Perleugla hadde 5-6 faste steder hvor den satte seg. Da var det bare å rigge opp vidvinkel – 50mm eller hva en ønsket og fyre løs når den kom. Nikon D3s, Nikon 50mm/1.4 f/6,3 Iso 320, 1/200 sek, selvutløser.

..

Nysgjerrig ekorn. 44 poeng. © Magnar Lien

Nysgjerrig ekorn. 44 poeng. © Magnar Lien

Ekornet er fotografert i skogen ved huset mitt. Ekornet er en nysgjerrig skapning som gjerne utforsker hule trestammer med hakkespetthull eller fuglekasser. I dette tilfelle er det plassert ut litt lokkemat i og ved den hule trestammen. Canon EOS 1 DX, 400mm/2,8, 1/250 sek, f/8, ISO 800.

..

Kråke angriper Hubro. 44 poeng. © Rolf Selvik

Kråke angriper Hubro. 44 poeng. © Rolf Selvik

En kveld og natt jeg var ute etter Hubroene så var jeg så heldig at Hubroen dukket opp veldig tidlig i forhold til normalen, det var så lyst at Kråkene enda var aktive og som kjent er Hubroen Kråkene sin verste fiende og når det er lyst som her så mobber kråkene Hubroen. Canon EOS 1D X, Sigma 120-300mm/f2,8 OS på 235mm, f/2,8, 1/1250sek, ISO 1600.

..

Snøspurv. 44 poeng. © Torleif Hansen

Snøspurv. 44 poeng. © Torleif Hansen

Våren for to år siden hadde vi i to dager besøk av en flokk snøspurv med flere hundre individer. Deres synkrone flygemåte bare skrek etter litt lange lukkertider. Var en fantastisk opplevelse å få sitte sammen med disse i to kvelder. Canon 7D, 300mm m/1.4x = 420mm, f/5,6, 1/40 sek, ISO 640.

..

Myrhaukblikk. 44 poeng. © Trond Westby

Myrhaukblikk. 44 poeng. © Trond Westby

Ikke lett med fluktbilder når den kommer så nærme. Men greide denne ene gangen å fange den i flukt med det intense haukeblikket i fokus. Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8, f/2.8,  1/1200sek, ISO 1600.

..

Diende bjørnunger. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Diende bjørnunger. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Etter to bomdager med ulvefoto hos Niko, bestemte vi oss å ta siste dag hos Martinselkonen. Vi hadde hatt to regntungt dager tidligere. Tredje dagen startet med mye nedbør, men det ga seg. Flere bjørner kom fram på myra. De fleste forsynte seg med godsaker, men to bjørneunger måtte ha morsmelk til middag. Fotografert i Finland med Canon 1Dx, 560mm, 1/25sek, f/6.3, ISO1000 .

..

Smålomlanding. 42 poeng. © Asle Bårdli

Smålomlanding. 42 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i juli i indre Østfold i år. Smålommen lander i et lite tjern idet sola titter opp over åskammen i bakgrunnen. Småfisk er som vanlig medbrakt til kyllingen som ligger utålmodig og venter på frokost. Canon 1DX, 500mm/4, f/4, 1/2000s, ISO 800.

..

Elg i kløvereng. 41 poeng. © Asle Bårdli

Elg i kløvereng. 41 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i begynnelsen av august i år. Den unge elgoksen kommer ut for å beite idet sola sender sine siste stråler over kløverenga. Den dampende pusten og armadaen med fluer blir godt synlig i motlyset. Canon 5D mkIII, 500mm/4, f/4,5, 1/1000s, ISO 1000.

..

Myrhaukhann i morgentåke. 41 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhann i morgentåke. 41 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm f/2.8 + 1.4x konverter = 550mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 1000.

..

 Trane. 41 poeng. © Laila Fredhjem

Trane. 41 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert på et jorde med høyt gress, ca en km fra mitt hjem i Trysil. Nikon D300S, 1/500sek, f/4,5, 500mm.

..

Hjort i vinterskog. 41 poeng. © Rolf Selvik

Hjort i vinterskog. 41 poeng. © Rolf Selvik

Det var en grå kveld med tåke og snøbyger da denne Hjorten kom gående mot meg der jeg postet. Jeg satt med et zoomobjektiv og valgte å ta med en del av miljøet for å fange stemningen. Canon EOS 1D X, Sigma 120-300mm/f2,8 OS på 139mm og f/2,8, 1/40 sek, ISO 1600.

..

Løpende tiur. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Løpende tiur. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Møtte på denne spillegale tiuren som var opptatt med å forsvare sitt territorium. Telelinsa ble byttet ut med vidvinkelen og dette var det bilde jeg ble mest fornøyd med. Nikon D600, 24-70@ 26mm og f/7.1, 1/4000 sek, ISO 500.

..

Rådyrbukk i solnedgang og motlys. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

Rådyrbukk i solnedgang og motlys. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

En flott bukk fra Kalvøya i Rogaland tatt i di siste stråler fra kveldsola.
Canon 5D mark3, 300mm/2,8 m/1.4x = 420 mm, 1/1250 sek, f/8, ISO 800.

..

Rådyrparing. 40 poeng. © Asle Bårdli

Rådyrparing. 40 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i juli 2013. Etter utallige timer i skogkanten lyktes det endelig å oppleve rådyrparing. Bukken har lenge fulgt tett etter geita i duggvåt vegetasjon, og er både våt og klar da hun endelig står i ro. Canon 1DX, 500mm/4, f4, 1/800s, ISO 1000.

..

Myrhaukhunn. 40 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhunn. 40 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm f/2.8 + 1.4 konverter = 550mm, f4, 1/1600 sek, ISO 450.

..

Kjernebiter. 40 poeng. © Ragnar Lødøen

Kjernebiter. 40 poeng. © Ragnar Lødøen

Nikon D800e, 500mm/4, f/5,6, 1/1600 sek, ISO 400.

..

Bjørnunge i spranget III. 40 poeng. © Roy Greger

Bjørnunge i spranget III. 40 poeng. © Roy Greger

Bildet er tatt på fotosafari i Nord-Finland. Canon 5D mk 3, Sigma 300mm, f/5,6, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Drømmebukken. 40 poeng. © Svein R Johannessen

Drømmebukken. 40 poeng. © Svein R Johannessen

En kveldstund med lokk på rådyr kom denne som ett skudd rett imot etter å ha sprunget en km over ett grønt jorde – en flott sekstagger. Canon 5D mark3, 300mm/2,8 m/2x = 600mm, 1/1000 sek, f5,6, ISO 4000.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Isbjørn

$
0
0
Månedens bilde: Tryggheit hjå isbjørnmor. Gull. © Øyvind Dyrdal

Månedens bilde: Tryggheit hjå isbjørnmor. Gull. © Øyvind Dyrdal


Svalbard er etter hvert blitt et populært reisemål for naturfotografer og andre, og mange flotte bilder av isbjørn fra dette området er å finne i media. La oss håpe den generelt økte interessen for dette området også fører til økt fokus på konsekvensene av den stadige reduksjonen av ismassene som bl.a. truer isbjørnens videre eksistens.

Vossingen Øyvind Dyrdals isbjørnbilde derfra er annerledes enn de fleste av bildene juryen har sett fra før både i komposisjon og innhold. Dermed ble det en klar favoritt til tittelen Månedens bilde i runde 8.

Han forteller dette om bildet sitt: «Bildet blei tatt på Svalbard no i sommar. Binna låg lenge ute mot iskanten og venta på at det skulle komme eit potensielt bytte. Det var god aktivitet av sel på isen. Forskjellige individ låg lenge i ro oppe på isen, men stadig vekk var hovudet oppe for å sjå etter farer. Bjørnungen låg heilt stille ca 30 meter lenger inne på isen og venta på mor. Det virker heilt utruleg oppe i eit meneskehode, at ein liten bjørneunge på nokon få månader kan oppdragast til slik lydigheit. Bjørneungen gjespa kraftig fleire gonger, og tilsynelatende såg det ut som han kjeda seg. Om sider gav bjørnemor opp, og reiste seg. Då kom bjørnungen med ein gong småspringende ut til mor, og søkte kontakt og skjul der. Det er uansett kjekkast og tryggast å være nær bjørnemor. Først litt omsorg og så går turen videre til neste plass der isbjørnmor trur at det kan dukke opp litt mat».

Canon EOS 5D mark III, 500mm/4 L IS USM m/1,4x teleconverter, 1/2000 sek, f/6,3, ISO 320.

…..

Tross i høstfargenes tilstedeværelse både høyt og lavt ble runde 8 – septemberrunden – en av årets aller beste når det gjelder de edleste valørene. De oppnådde 10 gullbildene er ny runderekord for året og sammen med 41 sølvbilder blir dette årets 3. beste runde så langt. Så her gis det tydeligvis ikke ved dørene i kampen om de to safariturene til Afrika som deles ut etter finalerunden i november.

Duy Ahn Pham gjør en veldig bra runde med en samling varierte bilder som belønnes med 2 gull, 2 sølv og en bronse på 34 poeng. Dermed avanserer han en plass opp til 3. plassen på sammenlagtlisten så langt. Steffen Johnsen og Asle Bårdli kaprer begge 1 gull og 4 sølv. Johnsen beholder dermed 2. plassen sammenlagt, mens Bårdli avanserer en plass til 7. plass. Torleif Hansen og Svein R. Johannessen er en tanke mer beskjedne og ender opp på 1 gull og 3 sølv. Detter gir hhv. 5. og 9. plass på sammenlagtlisten. Rolf Selvik oppnår 1 gull og 2 sølv og troner med det fortsatt øverst sammenlagt med 50 poeng ned til andreplassen. Magnar Lien med 2 sølv ramler ned en plass til 4. plassen. Ellers oppnår Kolbein SvenssonVegard Lødøen og Øyvind Dyrdal ett gull hver. Ellers er det fortsatt relativt tett blant de beste på sammenlagtlista så årets to siste runder ligger an til å bli et skikkelig rotteres.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Opplæringstur for bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Opplæringstur for bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Etter to lange dager uten en eneste ulv bestemte vi oss å ta siste dag annetsteds. Det regnet «heavy» da jeg gikk inn i skjulet. Heldigvis ga det seg etter en kort stund. Flere bjørner kom fram på myra. En meget flott situasjon å observere to forskjellige
oppførsel på to bjørnunger. En er så livlig og den andre mye mer forsiktig og holdt seg
tett ved sin mor. Fotografert i Finland. Canon 1Dx, 200-400mm på 274mm og f/5,6,
1/640s, ISO 1000.

Livet i sivet. Gull. © Torleif Hansen

Livet i sivet. Gull. © Torleif Hansen

16.08.15. Bildet sier vel mer enn jeg kan prøve å skrive. Ble mye forskjellige vinkler før jeg fant den rette. Canon 1DX, Sigma 150mm, F/5,6, 1/2500 sek, ISO 400, håndholdt.

Nordlyskuppel. Gull. © Kolbein Svensson

Nordlyskuppel. Gull. © Kolbein Svensson

Et panorama satt sammen av 5 vertikale bilder. Dette var ganske tidlig på kvelden den 12.09.15. Nordlyset hadde ikke satt i gang ordentlig enda, men jeg la merke til at det var en svak bue over horisonten. Tok flere serier, denne følte jeg ble best. Trondheim og Orkanger er nok synderen for de to oransje områdene, men illustrerer også godt hvilke problemer man har når man tar bilder om natta. Selv om man står milevis unna så vil dis\skyer ta farge fra gatelys o.l. Nikon D750, 14mm, f/2,8, 15 sek, ISO 1600

 Jaktfalk etter rødstilk. Gull. © Svein Raymond Johannessen

Jaktfalk etter rødstilk. Gull. © Svein Raymond Johannessen

Bildet er tatt på Revtangen, Jæren i Rogaland, hvor jeg i august og frem til nå i september har tilbrakt  8-9 dager og utallige timer med trekkfuglene/vadere for å prøve å få noen fluktbilder av rovfugler i dette miljøet på jakt. Synes jeg har lykkes rimelig bra med det. Canon 5D mkIII, Canon 300mm/2,8 og 1,4x converter, 1/1600 sek, f/8, ISO 640.

Dvergflaggermus. Gull. © Vegard Lødøen

Dvergflaggermus. Gull. © Vegard Lødøen

Dverflaggermus i fjell og tåkelandskap. Jeg har benyttet ir-sensor for å trigge kameraet på rette tidspunktet. Kun en eksponering. Nikon D800, 70-200mm/2.8 med blitz SB-900,
92 mm,  f/8, 10 sek, ISO 250.

Tåkehavet - rådyr. Gull. © Duy Ahn Pham

Tåkehavet – rådyr. Gull. © Duy Ahn Pham

Mange rågeiter har jeg sett i dette området. Så jeg tenkte at en bukk må vel være i
området hvor han kan velge akkurat damen han ønsker seg. Brunsten var i full gang.
Kontaktlyd og hetslyd kom det jevnlig fra meg. To rågeiter kom litt på siden, mens
denne bukken holdt utsikt fra vaktplassen sin. Jeg var så heldig at lyset brøyt gjennom
tåkelaget. Noe nysgjerrig kom bukken ut fra fjellknausen. Den stirret lenge på meg før den
fortsatte inn i skogen. Fotografert i Fredrikstad. Canon 1Dx, 600mm, f/5, 1/800sek, ISO 1600.

Vannymfe på Soldugg. Gull. © Rolf Selvik

Vannymfe på Soldugg. Gull. © Rolf Selvik

Alltid spennende å lete etter motiver med macrobjektiv. Canon EOS 1D mark II, Canon EF 100mm/2,8 Macro, f/9, 1/6 sek, ISO 100.

Svarttrost plukker rognebær. Gull. © Asle Bårdli

Svarttrost plukker rognebær. Gull. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge sent på høsten 2014. Svarttrosten setter pris på rognebær, og utviser stor flygekunst der den hendig plukker ett og ett. Canon 5D mkIII, 300mm/2,8, f/3,2, 1/6400 sek, ISO 800, blits.

Hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Tatt fra eget skjul i Rogaland. Nikon D600, 400mm, f/9, 0.8 sek, ISO 200, 2 blitser.

Sølvbilder, 44 – 39 poeng: 

Uglestemning. 44 poeng. © Ketil Olsen

Uglestemning. 44 poeng. © Ketil Olsen

Perleugleunge Troms  i juli 2015. Dette treet var en av plassene denne ungen satte seg flere ganger. Satte opp stativ og rigget opp kamera med Pocket W. Da var det bare å vente til den kom. At den ikke satte seg nøyaktig på samme sted hver gang var noe utfordrende, men til slutt valgte den greina jeg håpet på. Nikon D3s, Nikon 16-35mm på 24 mm og f/11, 1/640 sek, ISO 640. Pocket Wizard.

..

Hegrer i nordavind før soloppgang. 43 poeng. © Torleif Hansen

Hegrer i nordavind før soloppgang. 43 poeng. © Torleif Hansen

06.09.15. Tidlig morgen for å få med meg morgenstemningen, noe jeg får gjort for sjelden. Hegrene satt der de bruker og jeg begynte å prøve meg frem. Ble mange forsøk før jeg endte opp med dette resultatet. Canon EOS 7D Mark II, Canon 200-400mm på 200mm, F/8, 4sek, ISO100, håndholdt.

..

Hjorter i høyfjell. 42 poeng. © Rolf Selvik

Hjorter i høyfjell. 42 poeng. © Rolf Selvik

Jeg satt og postet ved en plass der jeg håpet at Hjorten ville komme forbi en kveld da jeg ble oppmerksom på en flokk med Hjort på andre siden av dalen. Tåken i fjellet bak laget en fin stemning i høyfjellslandskapet. Canon EOS 1D X, Canon EF 500mm/4 IS, f/7,1, 1/1000 sek, ISO 1600.

..

Rev. 42 poeng. © Line Nygård

Rev. 42 poeng. © Line Nygård

400mm, f/6.3, ISO 800.

..

Bamsespeiling. 42 poeng. © Kåre Hansen

Bamsespeiling. 42 poeng. © Kåre Hansen

Bildet er tatt på tur med Asle Hjellbrekke i Finland i sommer. Canon EOS 5D mk III, 400mm, f/3,5, 1/500sek, ISO 3200.

..

Aurora Borealis. 42 poeng. © Roy Håkon Friskilæ

Aurora Borealis. 42 poeng. © Roy Håkon Friskilæ

Bildet er tatt i Bjørnevatn i Finnmark. Med kun ti minutters gange fra huset vårt begynte nordlyset å bli så heftig at måtte forevige situasjonen. Helt fantastisk corona viste seg. Fikk tatt en stor serie med bilder av situasjonen, har valgt ut ett. Redigert så naturlig som mulig. Justert hvitbalanse til 3905 og korrigert etter histogram. Canon 6D, 14mm Samyang, F/2,8, 10 sek, ISO 3200.

..

Regnbuestemning - lirype. 42 poeng. © Ketil Olsen

Regnbuestemning – lirype. 42 poeng. © Ketil Olsen

Med midnattsola i ryggen og uværet i front var stemninga satt. Når regnbuen i tillegg dukket opp bak lirypa var det bare å knipse i vei. Bildet er tatt på Hillesøya 1 times biltur fra Tromsø. Nikon D3s, Nikon 70-200mm/2.8 på 200mm og f/10, 1/100sek, Iso 640, blits SB910.

..

Spurvehauk på jakt. 42 poeng. © Duy Ahn Pham

Spurvehauk på jakt. 42 poeng. © Duy Ahn Pham

Dalens Villmarkssenter byr på mye «wildlife» bl.a fiskeørn, kongeørn, haukugler, tårnfalk
m.m. Spurvehauken er i full fart i september måned. De voksne lærer sine ny-kommende å jakte. Her kan de øve seg på nøtteskriker som er fristet av nøtter og mat mot den kalde høsten. Fotografert i Tokke. Nikon D3s, 200-400mm på 400mm og f/4, 1/1600 sek, ISO 1600.

..

Spillende Fasan. 41 poeng. © Laila Fredhjem

Spillende Fasan. 41 poeng. © Laila Fredhjem

En maikveld (i 2015) fant jeg denne spillende fasanen i et kratt. En spesiell opplevelse når en kommer fra Trysil hvor det er tiur og orreleker. Er tatt et stort utsnitt fra bildet. Nikon D800, 200mm , 1/4000 sek, f/2.8.

..

 Orrhøne. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Orrhøne. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Denne orrhøna var nesten like ivrig som hanene denne morgenen. Den gjorde seg til for hanene og jagde bort alle hønene som kom i nærheten. Og når det i tillegg kom litt snø fikk jeg sikret meg dette bilde fra orreleiken i Hedmark. Nikon D600, 400mm, f/3,5, 1/400 sek, ISO 1600.

..

Hjort i solnedgang. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Hjort i solnedgang. 40 poeng. © Steffen Johnsen

I sommer var jeg en tur på Hitra for å jobbe med hjort og rådyr. Etter lange timer på post uten særlig med utbytte bestemte jeg meg for å gå tilbake til bilen. Akkurat i det jeg setter meg inn i bilen får jeg se noen hjorter et stykke unna som er på tur opp mot en topp. Med en nydelig solnedgang bak toppen var det bare å håpe på at en av hjortene kom å stilte seg opp i silhuett. Og etter litt venting kom denne hinnen og stilte seg opp der jeg håpet den skulle komme. Nikon D600, 400mm, f/5.6, 1/500, ISO 250.

..

Sjefen - lirype. 40 poeng. © Ketil Olsen

Sjefen – lirype. 40 poeng. © Ketil Olsen

Denne lirypesteggen var utvilsomt sjefen i dette territoriumet. Her fotografert i høyt motlys. Bildet er tatt på Hillesøya i Troms i mai 2015. Nikon D7100, Nikon 70-200mm/ 2.8 på 185 mm of f/5, 1/160sel, ISO 800.

..

Rådyr. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Rådyr. 39 poeng. © Steffen Johnsen

En tidlig morgen satt jeg og ventet på rådyrene da jeg etter hvert fikk høre den typiske lyden geita lager under «hekksering» (når bukken jager geita i brunsten). I full fart kom geita ut av skogen med bukken like bak og tok noen runder på flaten jeg posterte på, og jeg fikk sikret meg dette bilde før de løp inn i skogen igjen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 2500.

..

Bjørn i motlys. 39 poeng. © Sunniva Roumimper

Bjørn i motlys. 39 poeng. © Sunniva Roumimper

Bildet er tatt i Finland. Canon 5D mkII, 150-500mm, f/6.3, 1/2000 sek, ISO 500.

..

Vandrefalken ser deg. 39 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Vandrefalken ser deg. 39 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Bildet er tatt på Revtangen, Jæren i Rogaland, hvor jeg i august og frem til nå i september har tilbrakt 8-9 dager og utallige timer med trekkfuglene/vadere for å prøve å få noen fluktbilder av rovfugler i dette miljøet på jakt. Synes jeg har lykkes rimelig bra med det. Canon 5D mkIII, Canon 300mm/2,8 og 1,4x converter, 420mm, 1/2000sek, f8, ISO 500.

..

Kvitryggspett. 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Kvitryggspett. 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Canon EOS 7 D, 400mm, f/5,6, 1/160 sec, ISO 800.

..

Strået. 39 poeng. © Torleif Hansen

Strået. 39 poeng. © Torleif Hansen

15,08.15. Nok et senkveldbilde, er glad i det lyset jeg gitt. Var kuling og hadde ingen illusjon om noe skarpt glansbilde, men ville ha med det vakre hjem på minnebrikken uansett. Canon 7D, Petzval 85mm med blenderplate 2,2 satt inn, 1/1000sek, ISO 100, håndholdt.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Kronhjortbrøl i gammelskogen

$
0
0
MÅNEDENS BILDE: Kronhjortbrøl i gammelskogen. Gull. © Magnar Lien

MÅNEDENS BILDE: Kronhjortbrøl i gammelskogen. Gull. © Magnar Lien

Brølende kronhjort er for mange naturfotografer sjølve drømmemotivet. Magnar Lien har gjort drømmen til virkelighet i dette fantastiske bildet. En flott gammelskog som matcher geviret til punkt og prikke, fullendt komposisjon med god nærhet til et brølende dyr som er perfekt plassert i både bildet og skogen samt en ypperlig teknisk kvalitet.

Magnar forteller at han har jobba ein del med dette motivet dei siste åra. Men det er mange ting som må klaffe for å få gode bilder av den skye hjorten. Etter som det pågår jakt i brunsttida er det ofte vanskeleg å finne gode brunstområde der hjorten ikkje blir jakta på. Alt for mange storbukkar blir dessverre også skotne under brunsten noko som har ført til at det har blitt langt mellom dei skikkelige storbukkane.

På hans heimtrakter der dette bildet vart tatt, foregår brunsten i skogsterreng. Mange plasser på Vestlandet har han inntrykk av at brunsten ofte foregår i litt meir ope fjellterreng. På natta trekker den gjerne inn på innmark, men så snart det lysner trekker den tilbake til sine dagplasser. Taktikken blir å finne gode plasser å postere, gjerne i kanten på ei lita myr. Vindretninga er også avgjerande når ein skal velge posteringsplass.

Bildet av denne hjorten vart tatt i begynnelsen av oktober i år. Han var på plass på ein av sine favorittplasser grytidleg om morgonen (etter overnatting ute).  Det var ein vakker oktobermorgon like før soloppgang, rosa morgonskyer sendte eit mjukt lys over skogen. Han høyrde den brølande hjorten nede i lia ei god stund før den dukka opp akkurat der han rekna med at den ville komme. Lyset var svakt, så han skrudde opp ISO-en til 6400 for å få korte nok lukkartider. «Denne morgonen var eg på rett plass til rett tid» avsluttar han med – noe juryen er udelt enig i.

Canon EOS 1DX, EF 400/2,8 L IS, 1/125 sek, bl 2,8, ISO 6400.

…..

Runde 9 blir en ny solid runde helt på høyde med den åttende. 49 flotte gull- og sølvbiler fra 35 fotografer hvorav 8 deltar for første gang, vitner om det. Ingen tvil om at innspurten er i gang i konkurransen – for i det ikke altfor fjerne vanker det flotte turer til Afrika ut på nyåret en gang.

Duy Ahn Pham blir rundens beste fotograf med 3 gull og 2 sølv for hhv. bjørnunger, isbjørn, nøtteskriker i flukt, elg i solnedgang og hvalrosser. På Sammenlagtlista etter 9 runder avanserer han dermed til andreplassen bak Rolf Selvik som nå leder med 54 poeng og oppnår 1 gull og 3 sølv i denne runden. Steffen Johnsen med sine 3 sølv og 2 bilder på 34 poeng detter dermed ned på tredjeplassen. Magnar Lien har en sterk runde med 2 gull og 3 sølv og beholder dermed 4. plassen på lista 107 poeng bak ledende Selvik.  Ellers er det kun små endringer fra femteplassen til Torleif Hansen og et godt stykke nedover på lista.  Andre fotografer som honoreres med Gull er Cato Elvik for bilde av Myrhaukhann og Andy Trowbridge for Fjellrev i vinterlig miljø.

Ellers er det fortsatt relativt tett blant de beste på sammenlagtlista så årets siste og 10. runde – finalerunden – som juryeres 16. november blir en skikkelig spennende affære.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Artsnavn skal være med i bildetittel så sant det er mulig. Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Fjellrev. Gull. © Andy Trowbridge

Fjellrev. Gull. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Dovre, september, 2013. Canon 5D Mark III, 24-70 mm f/2.8L @ 64mm, f/8, 1/640 sek, ISO 800. Håndholdt.

Myrhaukhann i morgensol. Gull. © Cato Elvik

Myrhaukhann i morgensol. Gull. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/1000 sek, ISO 500.

Isbjørnstell. Gull. © Duy Ahn Pham

Isbjørnstell. Gull. © Duy Ahn Pham

Fra en tur med Wildphoto Travel til Svalbard. Etter to dager på sjøen med masse motiver kom vi til drivisen. Tre isbjørner kranglet om matfatet. Den største var tydelig sjefen i området og jaget vekk de to andre. Utrolig hyggelig å se at disse isbjørnene var i sine beste form. Når de hadde lagret energien for dagen, stelte de godt med pelsen sin. Canon 1Dx, 200-400mm på 340mm, 1/2000s, f/5.6  ISO 2000.

Fra lek til alvor - bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Fra lek til alvor – bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Å bestemme seg hvor det skal fotograferes etter to ”lange” bomdager i Finland var ingen
lett avgjørelse.  Vi ble enig, og satset alt hos Martinselkonen. Her var flere flotte bjørner
var ute og spiste sitt ettermiddagsmåltid. Noen små bjørnunger lekte, men det
startet med lek til det endte med heftig kamp og knurring. Canon 1Dx, 200-400mm på 467mm, 1/1250s, f/5.6, ISO 2000.

Kongeørn lander. Gull. © Magnar Lien

Kongeørn lander. Gull. © Magnar Lien

Kongeørna er fotografert ved min faste åteplass for ørn. Denne dagen var det skiftende vær med noen snøbyger og litt sol innimellom. Sola var i ferd med å bryte igjennom samtidig som ei snøbyge nærmet seg i bakgrunnen akkurat da ei ung kongeørn kom inn for landing i ei krokfuru i området.  Canon EOS 1 DX, 400mm/2,8, 1/1600 sek, bl 5,6, ISO 400.

Hønsehauk lander. Gull. © Rolf Selvik

Hønsehauk lander. Gull. © Rolf Selvik

Bildet er tatt ved min foringsplass for rovfugl. Denne Hønsehauken har jeg hatt besøk av i flere år og er titt og ofte innom når ikke ørnene er der. Canon EOS 1DX, Canon EF 200mm/2,8 IS, f/4, 1/6400 sek, ISO 800.

Mat krangel - nøtteskriker. Gull. © Duy Ahn Pham

Matkrangel – nøtteskriker. Gull. © Duy Ahn Pham

Mens spurvehaukene tok seg en pause var faren knapt over. Disse nøtteskrikene
kranglet om maten, men de visste ikke at de lett kunne bli spurvehaukmiddag.
Fotografert i Tokke. Nikon D3s, 200-400mm på 400mm, 1/1600s, f/4, ISO 1600.

Sølvbilder (44 – 39 + noen på 38 poeng):

Tåkesol. 44 poeng. © Torleif Hansen

Tåkesol. 44 poeng. © Torleif Hansen

En kveld ved lomtjønna mi uten videre lomaktivitet, kom tåka sigende inn i
solnedgangen. Den klarte akkurat å skinne gjennom teppet og skapte en magisk
stemning i mine øyne. Canon EOS-1DX, Canon 300mm/2.8, +1,4x konverter, ISO200, F4, 1/640sek.

..

Revekamp. 43 poeng. © Laila Fredhjem

Revekamp. 43 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert en kveld i august på den svenske siden av riksgrensen. Det ble en liten krangel mellom revesøsken. Nikon D300s, 300mm, 1/1600 sek, f /2,8, ISO 1000.

..

Siste solvarmen - elg. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Siste solvarmen – elg. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Fjerde gangen til favorittplassen i Nordland med store elgokser, hvor været var
strålende.  Vi traff flere flotte elgokser i fint ettermiddagslys. Sola forsvant mer
og mer under horisonten og den nydelig fargetonen ble bedre og bedre. Endelig
kom fire elgokser på en topp hvor vi ønsket den. Sola rett bak buskene og silhuettene
av elgokser foran, nesten som det var tatt i fra studio. Canon 1Dx, 24-70mm på 50mm,   1/1000s, f/7.1 ISO 1600.

..

Dompaper i vinterskog. 43 poeng. © Rolf Selvik

Dompaper i vinterskog. 43 poeng. © Rolf Selvik

Ved foringsplassen min like uten for stuedøra samler det seg hver vinter en flokk med Dompaper, her er noen av de samlet i ei furu etter et kraftig snøfall.
Canon EOS 5D mark III, Sigma 120-300mm/2,8 OS på 173mm, f/8, 1/250 sek, ISO 800.

..

 Rådyrbukk. 43 poeng. © Trond Westby

Rådyrbukk. 43 poeng. © Trond Westby

Tidligere i vår kom jeg over en bukk som koste seg med friske skudd. Fikk komme på skuddhold i motlys. Synes at det ble spennende i S/H. Nikon D750, Nikon 300mm/2.8, 2.8, 1/200sek, ISO 1600.

..

Unghauken lander. 42 poeng. © Svein R. Johannessen

Unghauken lander. 42 poeng. © Svein R. Johannessen

Bildet er tatt på Revtangen, Jæren hvor jeg har tilbrakt utallige timer i august og september med alle vadefuglene som koser seg der i den råtnende tangen som blir skyllet i land av bølgene. Og med masse vadefugler kommer det også endel angrep av rovfugler som jeg gjerne vil feste til brikka. 1/1250 sek, f3,5, 300mm, ISO 500

..

Ekornlanding. 41 poeng. © Asle Bårdli

Ekornlanding. 41 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i desember 2014. Ekornet er i gang med å hamstre mat for vinteren, og går ikke av veien for et par luftige hopp for å komme til maten, til stor glede for fotografen. Canon 5D mkIII, 300mm/2,8, f 3,2, 1/6400s, ISO 800, blits.

..

Mor, datter og frieren. 40 poeng © Torleif Hansen

Mor, datter og frieren. 40 poeng © Torleif Hansen

En kveld full av brunstaktivitet hvor en av mine faste bukker masa fælt på både mor
og datter, hvem av de han endte opp med denne kvelden vet jeg ikke. Det var en
halvtime med hektisk aktivitet innenfor 40 meter rundt meg nede ved stranda. Et minne
for livet. Canon EOS 7D markII, Canon 300mmf2.8+1,4konverter,  F/5.6, 1/200sek, ISO1250.

..

Hvalrossfekting. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Hvalrossfekting. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Fra det ene høydepunktet til det andre. Mange tusen bilder av rødnebbterne og
det mest attraktive motiver av isbjørn lagret på harddisken.  På Moffen traff vi flotte
hvalrosser som fektet med sine lange tenner ved soloppgang. Canon 1Dx, 200-400mm, 560mm (m/1,4x), 1/1250s,  f5.6,  ISO 1600.

..

Perleugle. 40 poeng. © Ruben Johnsen

Perleugle. 40 poeng. © Ruben Johnsen

Ung perleugle fotografert i Juni et lite stykke utenfor Tromsø. Nikon D3s, 300mm/2,8,
F/4, 1/3200sek, ISO 800.

..

Drikkende ekorn. 40 poeng. © Trond Westby

Drikkende ekorn. 40 poeng. © Trond Westby

Etter en del planlegging fikk jeg sammen med en kamerat endelig gang på basseng til ekornet. Det gikk ikke lenge før ekornet ble vandt til bassenget og likte godt at det fikk servert vann til maten som ble lagt ut. Nikon D7100, 300mm/2,8,  f/2,8, 1/500sek, ISO 1600.

..

Stokkand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Stokkand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Østensjøvannet i Oslo. Stokkender (Anas platyrhynchos) søker næring på begrenset plass vinterstid. Relativt lang lukkertid er brukt for å få frem bevegelsesuskarphet. Januar. Canon 1D Mark VI, 70-200mm f/4L IS @ 70mm, f/11, 1/6 sek, ISO 400. Tatt med stativ.

..

Spurvehauk i flukt. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Spurvehauk i flukt. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Dette bildet tok jeg under en workshop hos Jostein i Dalen. Spurvehauken drev å jaktet på nøtteskriker veldig nærme skjulet så da var det bare å prøve å henge med i svingene noe som ikke var lett med 400mm. Etter noen forsøk fikk jeg både hauken i fokus og hele hauken i bilderammen. Nikon D600, 400mm, f/5,6, 1/2500, ISO 800

..

Uglenatt. 39 poeng. © Ketil Olsen

Uglenatt – perleugle. 39 poeng. © Ketil Olsen

Julinatt i Ullsfjorden. Overskyet vær gjorde ikke forholdene optimale. En liten lysstripe av sola langt bak i horisonten hjalp noe. Med hjelp av blitz var det likevel mulig og få tatt noen bilder av denne unge perleugleungen som nok var ute på en av sine aller første turer.
Nikon D3s, Nikon 300mm/2.8, f/7.1, 1/200sek, Iso 640, Blits SB 910.

..

Hjort i brunstgrop. 39 poeng. © Rolf Selvik

Hjort i brunstgrop. 39 poeng. © Rolf Selvik

En tidlig morgen satt jeg og ventet på rådyrene da jeg etter hvert fikk høre den typiske lyden geita lager under «hekksering» (når bukken jager geita i brunsten). I full fart kom geita ut av skogen med bukken like bak og tok noen runder på flaten jeg posterte på, og jeg fikk sikret meg dette bilde før de løp inn i skogen igjen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 2500.

..

Vatnebrynvaten II. 39 poeng. © Erling W. Stavdal

Vatnebrynvaten II. 39 poeng. © Erling W. Stavdal

Vatnebrynvatnet. Nikon D700, Nikor 70-200 på 70mm, f8, 1/250 sek, ISO 200.

..

Supermåne med fly. 39 poeng. © Nina Helen Herland

Supermåne med fly. 39 poeng. © Nina Helen Herland

Dette bilde ble tatt av supermånen på vei opp. Og da et fly kom forbi ble det prikken i månen. Bilde er tatt med Canon 7D og Sigma 150-600.

..

Haukugle. 38 poeng. © Magnar Lien

Haukugle. 38 poeng. © Magnar Lien

Denne haukugla ble fotografert på en tur til Jämtland i begynnelsen av juni i år.Canon 1DX, 400/2,8 + 1,4 konverter, 1/1250 sek, bl 5, ISO 800.

..

Rådyr søskenkjærlighet. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Rådyr og søskenkjærlighet. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Fikk øye på ei rådyrgeit med 2 kje som gikk og beitet på en flate. Etter en lengre smygeprosses kom jeg på fotohold. Hadde som mål å få noen bilder av familieidyll noe jeg syntes jeg lyktes godt med når kjeene viste søskenkjærlighet i et vakkert miljø. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/200 sek, ISO 1250.

..

Fjellvåk i takeoffposisjon. 38 poeng. © Cato Elvik

Fjellvåk i takeoffposisjon. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 1000.

..

Lappspovekamp med tilskuer. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Lappspovekamp med tilskuer. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Tatt på Revtangen, Jæren, hvor jeg har tilbrakt utallige timer i august og september med alle vadefuglene som koser seg der i den råtnende tangen som blir skyllet i land av bølgene. 1/1600, f/8, 420mm, ISO 640.

..

Teksle. 38 poeng. © Erling W. Stavdal

Teksle. 38 poeng. © Erling W. Stavdal

Nikon D3s, Nikor 70-200 på 70mm, f/8, 1/15 sek, ISO 200.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!


Vinnere 2015: Selvik og Dyrdal

$
0
0

Månedens bilde:

Månedens bilde: Hvitryggspett i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Månedens bilde: Hvitryggspett i snøvær. Gull, 52,4 poeng. © Rolf Selvik

Den noe sjeldne hvitryggspetten er forbilledlig satt inn i en enkel og særdeles tiltalende, vinterlig, spennende og harmonisk ramme. Norgesmesteren i Naturfoto 2015 viser nok en gang at han behersker til fulle motivene som han har i sine nærmeste omgivelser og at det ikke er nødvendig å reise langt for å ta gode bilder.

Han sier dette om bildet: «Det er tatt ved min foringsplass like ved her jeg bor. Jeg forer småfugler og spetter her igjennom hele året. Når en har en foringsplass så nær, så har jeg mulighet til å utnytte vær og lys som oppstår ganske raskt. Denne dagen var det intense snøbyger, og snøvær gir ofte spennende bilder. Disse spettene er ofte trofaste om vinteren og etter litt venting så hadde jeg en Hvitryggspett på plass der jeg ville ha den».

Canon EOS 1D mark IV, Sigma 120-300mm f2,8 OS på 300mm og f/4,5, 1/100 sek, ISO 800.

…..

NM i Naturfoto 2015 ble et spennende konkurranseår hvor ingenting var avgjort før runde 10 var ferdig bedømt. Det førte til en formidabel innsats fra fotografenes side i siste runde. Resultatet ble en topprunde i både kvalitet og kvantitet med utrolige 18 gullbilder, 42 sølvbilder og 109 bronsebilder – levert av 43 fotografer. Til sammen 104 fotografer var med i konkurransen i løpet av året, og det ble levert inn i alt 1622 bilder. Av disse endte 1548 på resultatlista.

Rolf Selvik holder unna sine argeste konkurrenter i siste runde med 3 gull og 2 sølv. Dermed kan vi gratulere han som Norgesmester i Naturfoto 2015 med 2100,6 poeng.

Duy Ahn Pham blir rundens beste fotograf med 4 gull og ett sølv på 44 poeng og tar 2. plassen bak Selvik med 2035,6 poeng.

Steffen Johnsen tar 3. plassen på Norgesmesterlista med 1991,2 poeng etter å ha blitt honorert med 2 gull og 3 gode sølv i omgang 10.

Øyvind Dyrdal satset alt på kun 2 bilder i år – og den strategien lykkes han med. Bildet «Tryggheit hjå isbjørnmor» oppnår 55,2 poeng i finalerunden og blir Årets Naturbilde 2015. Vi gratulerer!

Ketil Knudsens bilde «Laksand» på 2. plassen blir slått med minst mulig margin på 0,2 poeng.

Andy Trowbridges bilde  «Fjellrev» tar 3. plassen slått med samme margin.

….

Månedens bilde: Tryggheit hjå isbjørnmor. Gull. © Øyvind Dyrdal

Årets Naturbilde 2015:  Tryggheit hjå isbjørnmor  Gull, 55,2 poeng. © Øyvind Dyrdal

…..

Villmarksliv og juryen vil få takke alle deltakere og følgere gjennom 2015 og ønske på gjensyn i 2016 til et nytt og spennende år med mange flotte naturbilder.

….

Andre gullbilder i runde 10:

Hjortebukker i elv. Gull. © Rolf Selvik

Hjortebukker i elv. Gull, 53,8 poeng. © Rolf Selvik

Bildet kunne jo hatt tittelen «De tre bukkene bruse». Bildet er fra mitt prosjekt med å fange Hjortene når de krysser et vassdrag. Her er ikke elven så flomstor, siden jeg var ute etter å få Hjorter som stod i ro på lengre lukkertider og som får frem bevegelsene i vannmassene. Det er brukt en hjemmesnekret trådløs bevegelsesensor til opptaket.

Canon EOS 7D, Canon EF 16-35mm/2,8, f/2,8, 1/8 sek, ISO 800.

Høstlibelle. Gull. © Rolf Selvik

Høstlibelle. Gull, 50,6 poeng. © Rolf Selvik

En kald morgning nå i høst hadde jeg meg en tur ut for å se etter Øyenstikkere som ventet på at solen skulle varme de opp slik at de kunne fly. Fant noen høstfarger i bakgrunnen til å fylle opp ledig plass i bildet.  Canon EOS 5D mark III, Canon EF 100-400/4-5,6 IS på 349mm og f/8, 1/640 sek, ISO 400.

Mandarinand mot Stokkand. Gull. Steffen Johnsen

Mandarinand mot Stokkand. Gull, 50,2 poeng. Steffen Johnsen

Satt og tok bilder av en mandarinand i et vann ved Ålgård. Plutselig kastet den seg over en stokkand  og jeg fikk dette bildet. Nikon D600, 400mm, f/4.5, 1/1000 sek, ISO 200.

Spurvehauk på nøtteskrikejakt. Gull. © Steffen Johnsen

Spurvehauk på nøtteskrikejakt. Gull, 50,6. © Steffen Johnsen

En tidlig morgen i vannskjulet til Jostein kom spurvehauken og jaktet på nøtteskriker. Solen var akkurat i ferd med komme over fjelltoppen og 400mm ble byttet ut med 105mm for å prøve å få med noe av det nydelige miljøet og morgenstemningen ved vannet. Nikon D600, 105mm, f/2,8, 1/1250 sek, ISO 2500.

Orrhane letter. Gull. © Magnar Lien

Orrhane letter. Gull, 49,8 poeng. © Magnar Lien

Bildet av den flygende orrhanen er tatt ved en orreleik i mitt nærområde. I løpet av natta og morgentimene kom det en del snø i området. Dette er en orrhane som letter og forlater området etter at spillet var over. Canon EOS 1DX, 300mm/2,8, 1/640 sek, f/2,8, ISO 800.

Isbjørnvandring. Gull. © Duy Ahn Pham

Isbjørnvandring. Gull, 52,8 poeng. © Duy Ahn Pham

Fra en fantastisk tur med Wildphoto Travel.  Mange flotte motiver ble sikret på minnebrikka. Toppen fra denne turen var møtet med tre isbjørner som kranglet om maten i drivisen. Den dominant hanen voktet selen sin, men to andre forsøkte seg hele tiden. Sulten tok over, og den ene prøvde seg da sola siget ned mot horisonten. Fotografert på Svalbard. Canon 5D mkIII  70-200mm på 70mm, f/9,  ISO 640.

Isbjørnhopp. Gull. © Duy Ahn Pham

Isbjørnhopp. Gull, 49,6 poeng. © Duy Ahn Pham

To mindre isbjørner ga seg da sola forsvant under horisonten. Vi benyttet sjansen til å få oss en høneblund i den stille sjøen. Sola gikk så vidt under horisonten for så å sige sakte fram i det neste øyeblikket. De to sultne isbjørner motsto ikke sulten og forsøkte igjen. Etter mange ganger å bli jaget bort, fikk de seg en frokostbit i nesten fred og ro.  Canon 1Dx  200-400mm på 400mm, 1/1600s, f/5 ISO 1600.

Knølhval på jakt. Gull. © Duy Ahn Pham

Knølhval på jakt. Gull, 50,6 poeng. © Duy Ahn Pham

Jeg hadde vært så heldig å ha blitt invitert tidligere på hvalsafari av en god fotovenn, Espen Bergersen, og hvor det ikke passet for meg. Endelig hadde han friskift samt at sjøen og vinden var holdbar for en hvaltur. Vi dro ut på sjøen ganske tidlig. Lyset var helt topp. Vi fotografert en del spekkhoggere før vi oppdaget 6 knølhvaler som jaktet. Flere  hvalsafaribåter var også ute. Takkt være Espen som tenkte lys og bakgrunn mht plassering av zodiaken sin. Silda sprettet over vannflaten. Espen ropte nå skjer det. Wow! Tre giganter av noen knølhvaler kom over vannet og glefset til seg så mye sild de kunne. Fotografert i Tromsø, Canon 1Dx, 200-400mm på 200mm, f/7.1, 1/1600 sek, ISO 2000.

Rågeit på flørt. Gull. © Duy Ahn Pham

Rågeit på flørt. Gull, 50,8 poeng. © Duy Ahn Pham

Brunsten var i full gang og jeg så en bukk jeg hadde observert flere ganger. Bilen ble parkert rett ved en gård. Langsom og stille sneik jeg rundt hjørnet. Et par kontaktlyder kom fra buttolo.  Veteranbukken tuslet rolig bort til meg, mens det raslet  heftig gjennom kornåkeren noen hundre meter unna. Joda, da kom rågeita i full fart. Kort tid etter ble jeg avslørt og paret stakk til skogs. Fotografert i  Sverige, Canon 1Dx 600mm, 1/1000sek, f/5.6, ISO 800.

Midnattsrefleksjon. Gull. © Audun Rikardsen

Midnattsrefleksjon. Gull, 49,8 poeng. © Audun Rikardsen

Et enkelt rødnebbternepar hadde nok prøvd for andre gang da de fortsatt hadde egg så sent som i august midt blant flere måser på en øy i Steigen kommune. Mens den ene maken kjempet sin tapre kamp mot gjentatte angrep fra måsene, satte jeg opp et kabelstyrt kamera med blits og Lee-filter og ventet til terna var i rett posisjon etter solnedgang.
Canon 5DIII, Canon 11-24mm/4, Canon 600 blits, fjernstyring; 1/5 sek, f/14, ISO 200.

Nattsvermer under nordlys. Gull. © Audun Rikardsen

Nattsvermer under nordlys. Gull, 50,6 poeng. © Audun Rikardsen

I år har jeg utfordret meg selv litt på makro, og jobbet i høst med nattsvermere i mørket når temperaturen krøp under frysepunktet og nattsvermerne gikk i dvale for natta. På dette bildet har jeg stilt fokus under eksponeringen, brukt makroblits og penslet med lys i bakgrunnen for å få den effekten jeg ønsket.
Canon 5DIII, 15mm/2.8, makroblits, lommelykt; 71 sek, f22-2.8, ISO 2000.

Mørketidsdykk knølhval. Gull. © Audun Rikardsen

Mørketidsdykk knølhval. Gull, 51,2 poeng. © Audun Rikardsen

Å ta splittbilder hvor bildet er skarpt både over og under vann i svakt lys er en stor utfordring på grunn av flere optiske utfordringer. Jeg hadde lenge drømt om å få avbildet knølkval hvor den vises både over og under vann når den dykker ned i dypet, bygde derfor mitt eget system og undervannshus for å få dette til.
Canon 5DIII+Canon 16-35/2.8, selvlaget undervannshus; 1/160 sek, f/7.1, ISO 5000.

Dvergflaggermus_m_unge. Gull. © Vegard Lødøen

Dvergflaggermus_m_unge. Gull, 51,4 poeng. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt 19. juli 2015 i Fjørå i Norddal Kommune  kl 3-4 om natten. Dette er en Dvergflaggermus som har med seg ungen på tur etter insekter. På grunn av kald sommer var ungene fortsatt små. Normalt flyr disse ungene på den tiden av året som bildet ble tatt. Kolonien bor i en kasse på veggen til en låve og fly ofte forbi et hushjørne på vei til jaktområdet. Bildet er tatt ved hjelp av IR-sensor som raskere registrerer at en flaggermus kommer forbi hushjørnet. Bildet er tatt med Nikon D800e, 70-200/2.8, blitz på fremre lukkergardin, f/8, 1/10 sek, ISO 320 samt stativ.

Døden i tåkeskogen. Gull. © Egil Skredemellom

Døden i tåkeskogen. Gull, 48,8 poeng. © Egil Skredemellom

En tidlig tåkete høstmorgen langs en skogsvei fant jeg dette motivet. Et gufs av uhygge i en trolsk tåkeskog. Canon EOS 7D, Tamron 16-300mm/3,5 – 6,3 DiII VC PZD på 16mm og f/7,1, 1/25sek, ISO 320.

NordlysBonanza. Gull. © Kolbein Svensson

NordlysBonanza. Gull, 50 poeng. © Kolbein Svensson

En av de mest fantastiske nordlyskveldene jeg har opplevd. Ca 500 meter over havet ved ett fjellvann i Lierne. Ett bakteppe jeg har drømt om til nordlysbilder, men ikke trodd jeg skulle være så heldig å oppleve. Vi var på en ukestur i fjellheimen, første kveld, 7 oktober i år så var vi så heldige at nordlyset kom, og det var i tillegg helt stjerneklart. Det var første gangen jeg tok med meg ett skikkelig stativ på turen, og det angrer jeg ikke på. Kosa meg skikkelig på stranda under utbruddet. Nikon D750, 14mm, f/3,2, 4 sek, ISO 2000.

Gaupe. Gull. © Terje Sylte

Gaupe. Gull, 49,8 poeng. © Terje Sylte

Bilde er tatt på Nordmøre en vårkveld i april. Jeg og flere fotokompiser hadde fått tips om ett rådyr som var tatt av gaupe nede i en eplehage.  I fem dager fikk vi oppleve denne flotte flekkgaupa på nært hold. Denne kvelden gikk det ekstra lang tid før den viste seg og vi begynte å lure på om den i det hele tatt ville komme? Lyset var på hell og isoen ble skrudd opp. Jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte panorere for lukkertiden var 1/25 sek på 3200 iso. Gauper er ikke akkurat enkle å få til å panorere da de har så mange uventede bevegelser. Men til min store forundring var det eneste som var skarpt på dette bilde, var hode. De andre bildene jeg tok denne kvelden i bevegelse var alle uskarpe så jeg må ha hatt litt tur akkurat med denne eksponeringen:). Nikon D4, Nikon 600mm/4, f/4, 1/25s, ISO 3200.

Smålomkos. Gull. © Bernt Østhus

Smålomkos. Gull, 52 poeng. © Bernt Østhus

Den snart flyveklare smålomkyllingen tigger mat fra mor, akkurat i det sola kommer over åsen. En opplevelse å huske for fotografen! Canon EOS 5D markIII, EF 600mm + 1,4x converter, f/6.3, 1/800 sek, ISO 1250.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn i 2016!


Viewing all 112 articles
Browse latest View live