Hele 59 fotografer prøvde lykken i runde 4 av de i alt 10 gjennom året. Til sammen 188 bilder ble funnet verdige en plass på resultatlista – for øvrig ny rekord både i antall fotografer og bilder. Av disse oppnådde 13 bilder 40 poeng eller mer og 5 stakk av med edleste valør – gull. Som vanlig dominerer fuglebildene, men fotografene skal ha all ære for mange kreative og spennende bilder og uvanlig god bredde i motivene.
Kai Edvard Rønning blir eier av en fin Opticron Explorer 8×42 BGA kikkert fra Kikkertspesialisten etter å ha kapret ”Månedens bilde” og gull for en svale som svever like over vannet på jakt etter insekt. Hans plan og idé om å fotografere nesten rett ovenifra ble uten tvil kronet med hell. Anders Selland viser på ny sin kreative evne i et gullbilde av et havhestpar bak is og rennende vann. I tillegg blir det sølv for en hegre i kveldslys. Terje Sylte blir månedens mestvinnende fotograf med gull for bokfink og spettmeis i kamp i lufta samt 4 sølv for ekorn og mår, panorert ulv, smålom og fjellrev. Bernt Østhus har vært på orreleik og fått besøk av reven og belønnes med gull for det. Han innkasserer også sølv for hegre med frosk. Rundens siste gull tilfaller Ketil Olsen for å være tett på en angripende fjellvåk. Ellers blir det 3 sølv for varierte og høyst ulike bilder av rype. Andy Trowbridge og Knut Egil Nes henger også godt med og begge honoreres med 3 sølv.
Bilder til konkurransen. Nå er det mulig å levere større bilder til konkurransen enn tidligere. Det gjøres enklest ved å lage bilder med en høyde på (maksimalt) 1080 piksler (og så blir bredden hva den blir). Fortsatt er det mulig å levere bilder etter den tidligere størrelsen på 1024 i bredden, men vi anbefaler alle etter hvert å sende inn bilder til Fotojakta med en høyde på 1080 piksler.
…..
Månedens bilde:
Bilde er tatt 13. mai i år fra en avsats/skråning ca. 6 meter over utløpet ved den nederste fossen i Aaelva/Soli/Sarpsborg kommune. Fototanken var en plan om å få bilder ovenifra av svaler som jakter insekter i overflaten. Juryen: Fotografen har lykkes godt med sin plan om å få annerledes bilder. Spennende linjer og krusninger i vannet danner en fin ramme om fuglen som har stø kurs mot insektet like foran. Edleste valør for et uvanlig og flott bilde. Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM på 200mm, 1/2000 sek, f/5, ISO 400.
….
Gullbilder:
Juryen: Her demonsteres Sellands evne til å skape et spennende og uvanlige bilde av heller vanlige arter. Med et forheng av vann og is er det blitt et sjeldent miljøbilde av disse to stormfuglene. Canon EOS 1Ds mk III, 135mm, f/14, 1/4 sek, ISO 200.
….
Bilde er tatt fra samme skjul der jeg tok bilde av mår og ekorn. Forer med solsikker på ett lite fuglebrett og har avslått autofokus med forhåndsinnstilt fokus mens jeg knipser fuglene til og fra fuglebrettet. Artige situasjoner kan oppstå, men det blir mest bomskudd. Juryen: Solid gjennomført bilde hvor to ulike arter møtes nebb mot nebb i en kortvarig dyst i lufta. Flotte positurer på fuglene mot en velvalgt bakgrunn i et teknisk frapperende bilde. Nikon D3s, Nikkor 400mm/2,8, f/4, 1/2500 sek, ISO 3200.
….
Orrene hadde full kontroll på reven, som ikke fant det verdt gjøre ytterligere anstrengelser. Juryen: Under krevende lysforhold og kontraster har fotografen gjort en solid jobb og også fanget reven i rett øyeblikk sammen med orrhanene. Canon EOS D5, EF 500mm/4, m/1,4x converter, f/5.6, 1/160sek, ISO 400.
….
Tatt utafor Stavanger i slutten av januar 2012. Juryen: En flott fjellvåk er inne i siste fase av angrepet. Et spennende og uvanlig bilde hvor fotografen er tett på fuglen i et vinterlig landskap med utrolig matchende fargetoner. Nikon D3s, Nikon 200-400/4 på 400mm og f/5,6, 1/2000 sek, Iso 2000.
….
Sølvbilder:
South Island, New Zealand. Catch and release is widely practiced in New Zealand in most of our remote back country streams and rivers. This is because these river contain very low numbers of large resident fish that if killed would take many years to be replaced and a whole river could be fished out in a matter of just a few years. Juryen: Ikke ofte man ser denne situasjonen avbildet. Her er det høy originalitet, god komposisjon og fine farger. Ordet gull ble nevnt, men bildet endte nærmest inntil. Canon EOS Mark IV, 17-40 mm f/4L, 1/200 sec, f/11, ISO 400. Underwater housing. Handheld.
…
Bilde ble tatt i fjor høst når Villmarksliv arrangerte rovdyrworkshop i de finske skoger. En uforglemmelig uke med bilder av bjørn, ulv og jerv. En ulveflokk på 6 dyr kom løpende mens de siste solstrålene forsvinner bak en åsrygg. Lang lukkertid og forholdsvis høy iso med panoreringsteknikk. Juryen: Et fartsfyllt, panorert bilde av ulv hvor vannet spruter. Solid gjennomført, men komposisjonsmessig kunne det vært en tanke mer “luft” foran ulven. Nikon D3s, Nikkor 600mm/4, f/4, 1/30 sek, ISO 3200.
…
Her følger mitt første bilde til konkurransen. Hornøya må være en av Norges beste plasser for fuglefotografering. Jaktfalken er i jaktmodus hele dagen, og plutselig slår den til. Denne gangen var jeg utrolig heldig, og fikk oppleve at den slo en Lundefugl rett utenfor klippa der jeg sto. Det hele skjedd i en utrolig fart, og når jeg i ettertid gikk gjennom bildene kan en se at det er kamp mellom liv og død der Lunden henger i jaktfalkens nådeløse klør. Juryen: Naturens gang er tatt på kornet i dette spennende og sjeldne motivet. Med litt større nærhet til hendelsen hadde det vært gull – nå ble det plassen inntil. Nikon D3s, Nikkor 200-400/4 på 400 mm, 1/2500 sek, f/6,3, ISO 1000.
…
På en vårtur i Nordmarka begynte plutselig snøen å lave ned i store mengder. Jeg fikk øye på et tranepar som sto ute på en øy i vannet “Ølja”. De følte seg nok litt utilfredse med værforholdene, for ikke lenge etter fløy de til mer snøfrie områder lenger ned i terrenget. Jeg ønsket å få med mye av miljøet på bildet, så jeg valgte en kortere tele til jobben. Juryen: Igjen et annerledes bilde hvor det monokrome miljøet med de “små” tranene absolutt falt i smak. Canon EOS 7D, Canon 24-70mm/2.8 L USM, 1/125 sek, f/14, ISO 200.
…
Bandhavgarh National Park, India. An environmental image of a Red-vented Bulbul, taken during a two week trip to photograph tigers. Goes to show that you don’t need to fill the frame to make a successful image, something that I have to consistently remind myself. Juryen: Fotografen er sikkert ikke den eneste som må minne seg selv på dette! Gjennomført linjeføring i form av strå, en nøytral bakgrunn i fine farger samt en flott fugl med fin positur resulterer i et tiltalende bilde. Canon 1D MarkIII, 500 mm/4L w/1.4x teleconverter, 1/640 sec, f/5.6, ISO 800. Monopod.
…
Juryen: En herlig sommeridyll hvor blomsten med sine nydelige pastellfarger danner en fin ramme og kontrast til humla. Et gjennomført og godt teknisk bilde. Nikon D300, Tamron 90 mm macro, f/11, 1/125 sek, Iso 640.
…
Bildet er tatt på ei øy rett utafor Tromsø i April 2012. Juryen: Fotografen har et sjeldent godt tak på ryper og rypebilder . Som dette – som kunne vært tatt ut av et hvilket som helst vintereventyr – med en flott stegg som begynner å forberede seg til våren. Nikon D3s, Nikon 200-400/4 på 400mm, f/5,6, 1/1250 sek, Iso 3200.
…
En stor drøm gikk i oppfyllelse, da en lappugle dukket opp i Trøndelag, våren 2012. En enestående og karismatisk fugl, som er en av fotografens favoritter. Juryen: Er nok mange som har denne fuglen som en av sine favoritter – også i våre naboland i øst hvor den er lettere å fotografere. Pluss for en passe diffus for- og bakgrunn med farger som står til fuglen. Canon EOS 50D, Canon EF 500mm/4, f/4, 1/400 sek, ISO 400.
…
Bilde er tatt fra kamuflasjetelt ved et lite skogtjern der jeg bodde tidligere. De siste lystrålene fra sola gir speilinger fra et flott baklys. Juryen: Et vakkert bilde med en pen fugl i diffuse og fargerike omgivelser. Dog er fuglen blitt en tanke for blå. Nikon D300s, Nikkor 600mm/4, 1/320 sek, f/4, ISO 1000.
…
Fotografert natt til 13. mai på foringsplassen her på vestsiden av Karmøy. Denne natten ble meget spesiell med aktivitet i autofokustid. Som oftest har hubroen forsvunnet i det lyset kommer sigende, men denne morgenen ble hubroen litt lenger. Fantastisk! Juryen: Skjønner godt entusiasmen for hubro er en vanskelig art å få gode bilder av. Blåtimetonene kler dette gode bildet av arten, men det ble mumlet noe om at den svarte “kladden” til venstre i bildet stjal litt interesse. Nikon D300s, Nikkor AF-S 300mm/2,8, blitz sb910, 0,6 sek, f/3,2, ISO 2000, stativ.
…
Jeg har brukt ene hånden min for å lage refleksjon i boblene som jeg fant i strandkanten. Juryen: En enkel og genial måte å forvandle innholdsløse bobler til visuelt sterke interessepunkter. Et kreativt og vellykket bilde. Nikon D300, Tamron 90 mm macro, f/14, 1/320 sek, Iso 500.
…
Fotografert innenfor Haugesund. Dette var en morgen på orreleik, 1. mai 2012. Ble lite bilder av orrfuglen, den bestemte seg for å avslutte tidlig på morgenen og heller spille litt lenger ifra oss. Men morgentåken og lyset innover terrenget var fantastisk. Juryen: For en tåkemorgen - et velkomponert landskapsbilde - hvor juryen ellers skriver under på fotografens egen betraktning. Nikon D3s, Nikkor AF-S 300mm/2,8, 1/200 sek, f/4, Iso 3200, stativ.
…
Bilde er tatt på Svalbard for 2 år siden mens en kompisgjeng var på fototur. I sentrum av Longyearbyen var det ingen bombe å treffe på rever før det ble påvist rabies. Tillitsfulle rever som rusler gatelangs er artige fotoobjekter som en naturfotograf benytter seg av. Juryen: Vær forberedt er viktig for alle fotografer og passer uten tvil på denne. Her er det sterk øyekontakt i et skarpt, velpanorert og velkomponert bilde. Nikon D3s, Nikkor 70-200/2,8, Panoreringsteknikk med blender 9 og lukkertid 1/30 sek mens reven kommer rett imot. ISO 400.
…
Tidlig opp en morgen i april 2012 for å gjøre et forsøk på utnyttelse av lyset. Synes selv stemningen ble magisk. Bildet er tatt på Tromsøya i det sola kommer over åskammen og lyser opp bakgrunnen. Juryen: Joda, magisk ble det, både lyset og ikke minst den vesle detaljen hvor snøen drysser fra nebbet - i det store og hele et gjennomført bra bilde. Nikon D3s, Nikon 200-400/4 på 300mm og f/5,6, 1/3200 sek, Iso 3200.
…
Sweden. Taken in lovely early morning light. This adult had just returned with food for its young (note the blood on beak) and then took up watch nearby while the other adult went off hunting. Juryen: Ugler er fotogene skapninger, og ikke minst lappugla som noen ganger er relativt lite sky også. Andy har kommet nære fuglen godt hjulpet av 700mm med objektiv og laget et flott portrett av den i tiltalende lys. Canon 1Ds Mark II, 500 mm f/4L w/ 1.4x teleconverter, 1/60 sec @ f/5.6, ISO 400, tripod.
…
Situasjon på orrhaneleik, mars 2012. Juryen: Toverud er i godt selskap blant alle fotografene som har vært på leik i våres. I flatt lys har han på en overbevisende måte fanget dramatikken orrene i mellom. Pluss for det solide grepet i nakkefjærene! Canon 7D, Canon EF 300mm f/2,8 IS på f/3,5, 1/2500 s, ISO 320. Overeksponert 2/3 trinn.
…
Bildet er tatt på ei øy utafor Tromsø 1. mai 2012. Juryen: Utsøkt skarphet på rypa i dette helhetlige fluktbildet med avstemte farger og en komposisjon som lar betrakteren ane bakken. Nikon D3s, 70-200/2,8 +1,4x teleforlenger = 280mm, f/5, 1/4000sek, Iso 200.
…
Bildet viser bobler som ligger under isen . Små bølger fikk boblene til å bevegelse, og etter mye eksperimentering med lukkertider fikk jeg frem bevegelsen jeg ønsket i bildet. Juryen: Enda et spennende bilde fra en naturens mange detaljer hvor både bevegelse og resten av bildet falt i smak. Canon 7D, Sigma 150mm f/2.8 macro, 1/10 sek, f/11, ISo 100.
…
Juryen: For Rustand er ingen motiver for utfordrende. Med supervidvinkel har han forent bekkblom og reflekser i vannet av høye trær i omgivelsene i et kompakt bilde – og som vanlig er det hele velgjort! Canon EOS 7D, 10mm, f/14, 1/50s, ISO 800.
…
Juryen: Er ikke det minste misunnelig på Bårdlis sommereng og tilhørende rådyr . En flott sommeridyll med pluss for situasjonen med et beitende dyr med åpen munn. Canon EOS 40D, 300mm/4, 1/2000 sek, f/5, ISO 500.
…
Bildet er tatt i Bamble i Telemark. Juryen: Resultatet etter strandpromenaden er bl.a. blitt et fargerikt skjell omgitt av myke nyanser fra vann og reflekser. En fin komposisjon bidrar også til alle de vannblanke poengene. Canon 7D, 60mm, f/5, 1/250 sek, ISO 320.
…
Bilde er tatt på Jæren i vinter – ucroppet bilde. Juryen: Ja, med et øye der er det greit å holde oversikt bakover . Et godt fluktbilde – og uten beskjæring er det sannelig ikke lett å få alt til å stemme like bra som her. Nikon D7000, Nikkor 200-400mm/4 på 290mm, f/4, 1/640 sek, ISO 1600.
…
Juryen: Et sprekt og velkomponert ekornbilde med pluss for de høye øretustene. Canon EOS 450D, 266mm, f/6,3, 1/320 sek, ISO 200.
…
Juryen: Hegre i oppflukt og varmt kveldslys bidrar til en søt liten hendelse greit formidlet av fotografen. Canon EOS-1D Mark IV, 600mm/4, f/6,3, 1/2000 sek, ISO 640.
…
Bilde er tatt fra mitt mårskjul. Jeg og kompisen min Tom Elton satt og fotograferte mår da det plutselig dukket opp ett ekorn 50 cm fra måren. Jeg har aldri opplevd lignende situasjon. Jeg hadde et zoom objektiv og fikk med hele situasjonen mens kompisen min med fast brennvidde fikk enten bilder av ekorn eller mår.Etter 3 bilder dro ekornet av gårde opp i nærmeste trekrone med måren 5 cm bak. Det gikk rundt og rundt trestammen, men ekornet berget livet. Ett par minutter senere var måren tilbake for å spise nøtter. Juryen: Et modig ekorn som kanskje ble like overrasket som fotografene. Men den sjeldne situasjonen er dokumentert selv om det hadde vært ønskelig med større dybdeskarphet. Nikon D300, Sigma 100-300mm/4 på 100mm, f/5,6, 1/200 sek, ISO 400.
…
Hegren fanget mange frosker i løpet av dagen, og de ble fortært på stedet. Med denne tok den imidlertid en sveip over imponerte kvinender. Juryen: Ikke bare endene ble imponerte – juryen også likeså til en viss grad. Fin situasjon, men bildet kunne faktisk ha vært beskåret en tanke til helt øverst. Canon EOS D5 mark II, EF 500mm/4 m/1,4 x converter, ISO 320, f/9, 1/2000 sek.
…
Fotografert slutten av april 2012. Jeg har nå hubroen fast på åteplassen. Denne natten var aktiviteten god og ca 02.30-03.00 satte den seg på hvilesteinen som er på siden av foringsplassen. Var en liten regnbyge også, og dråpene er synlig på hodet til hubroen. Juryen: Staselig bilde av en staselig fugl. Vellykket kombinasjon av blitz og lang eksponeringstid som tilkjennegir landskapet rundt. Nikon D3s, Nikkor AF-S 300mm/2,8, blitz sb910, 13 sek, f/5, Iso 2500, stativ.
.:.
