Månedens bilde:

Bloddråpe. Gull. © Kjartan Trana
Månedens bilde er tatt av Kjartan Trana. Det passer ypperlig inn i en sommerrunde da det viser en bloddråpesvermer som tas i vannoverflaten av en ørret – maken til bilde er det sjelden vi ser. Og han er ikke den eneste fotografen som har lagt ned mye tid i å ta slike bilder. Vidar Lunde har også noen nydelige bilder med tildels samme motivet i denne runden.
Kjartan forteller dette om bildet:
«14 dager av ferien ble også i år brukt på telttur i Børgefjell nasjonalpark. Dette har blitt en liten tradisjon nå, sammen med kjæresten har jeg gått der oppe i fem år på rad. I år hadde vi kanskje det fineste været vi noen gang har hatt, men med godværet kommer også insektene. Uansett hvordan vi snur på det har jo alt her i verden både en lys og en mørk side.
En av de fineste dagene våkner vi ved Store Kjukkelvatnet, midt i hjertet av nasjonalparken. Det er ikke en eneste følelse av vind, alt speiler seg i den store vannflata. Vi pakker ned leiren og skal begynne å bevege oss ned mot Susendal, men vi kommer ikke langt. I en krystallklar kulp ser vi flere ørreter som driver intens fangst av insekter. Det er ikke bare mygg og klegg, men også en rekke andre innsekter som svermer denne augustdagen.
Jeg tar på den lette 300 mm som alltid er med på lengre turer, den har en fin nærgrense. Jeg begynner å ta noen bilder, og ser fort at det her er potensiale til å få noe bra. Ørreten er ivrig, insektene mange og vannet er speilblankt. Etter ei time har jeg fått bilder som jeg aldri har tatt før, vi er nesten på vei til å gå videre, men jeg ser at situasjonen kan og må utnyttes enda bedre.
Jeg spør om vi kan bli på stedet, koke kaffe og bruke noen timer. Alette som ser hva jeg allerede har fått på bildebrikken, er med på det. Hun hjelper meg med å peke ut insekter på vannet, og gir beskjed når fisken er på veg. Jeg holder bare fokus og skyter når hun roper at ørreten kommer. Jeg får en flott serie med en mygg, men nå oppdager vi en nydelig bloddråpesvermer på vannflata. For første gang på lang tid kjenner jeg adrenalinet bruser gjennom kroppen av fotograferinga. Dette er virkelig spennende.
– Nå kommer den! Roper Alette, og speilet på kameraet løfter seg med minst 20 påfølgende klikk. Slik ble dette, og mange flotte bilder til i løpet av noen formiddagstimer. Det gjelder å utnytte situasjonen når man først er på rett sted til rett tid».
Nikon D500, Nikon 300 mm, f/4.5, 1/1250 sek, ISO 400.
…,.
Deltakelsen i runde 7 av NM i Naturfoto/Fotojakta – som vanligvis er en runde hvor sommerferie og lignende legger en demper på aktiviteten – overrasker med mange nye fotografer og kjempegode bilder ellers – noe som 18 gull i denne runden vitner om.
Konkurransen har et langt liv å se tilbake på med 1977 som første året. Derfor er det veldig hyggelig at to av de fotografene som markerte seg dette året, er med og kjemper i toppen også i år – 40 år senere. All honnør til disse to – Magnar Lien og Vidar Lunde – og vi takker for en fenomenal innsats gjennom årene!
7 nye fotografer er med i konkurransen for første gang i denne runden hvor til sammen 229 bilder ble sendt inn – et kjempeflott sommerresultat. Det ga i alt 18 gull, 57 sølv og 141 bronser – noe som ligger høyt over resultatene fra tidligere år.
Mestvinnende fotografer i denne runden blir Bernt Østhus og Kjartan Trana som begge endte opp med 3 gull og 2 sølv hver. Dermed oppnår Bernt 1423 poeng sammenlagt og innehar fortsatt 1. plass på Sammenlagtlista. Steffen Johnsen avanserer en plass på samme liste fra 3. til 2. plass med 1392 poeng etter 2 gull og 3 sølv. Like bak kommer Magnar Lien som ramler ned én plass til 3. plass med 1390 poeng etter 3 sølv og 2 bronser på 34 poeng. På 4. plass kommer Kjartan Trana med 1376 poeng og på 5. plass Vidar Lunde med 1368 poeng etter flotte 2 gull og 3 sølv i denne runden.
Med 3 runder tilbake av konkurransen er ingen ting avgjort, så rottereset fortsetter med uforminket styrke!
…..
Mange feil i filnavn på innsendte bilder og infoskriv skapte også denne gangen mye ekstra bry under juryeringen! Ved tvil om du gjør dette riktig, vennligst se forrige innlegg i denne bloggen med tittelen VIKTIG.
….
17 andre gullbilder i runde 7:

Hjortebrøl. Gull © Øyvind Dyrdal
Bukken kom inne i tett skog, og brølte kraftig med jevne mellomrom.
Canon Eos 5D mark III, EF 500mm/4 L IS II, 1/320 sek, f/4, ISO 1600. Bildet er konvertert til sh/v.
…

Ørreten og døgnflua. Gull. © Vidar Lunde
Som regel er det døgnfluer som får ørreten til å vake, og når den store elvedøgnflua klekker kan det være vakfest! Da handler det om å fokusere på døgnflua og fyre løs når den driver mot der fisken er forventet å ville komme opp. Noen ganger klaffer det. Canon EOS 1DX mk2, EF 600mm/4, 1/500 sek, f/4 og ISO 1600.
…

Ørretvak. Gull. © Vidar Lunde
Mange timer er blitt tilbrakt ved elvebredden denne sommeren for å flere og bedre bilder av ørret som vaker. Ved dette stedet står det flere fisker ganske nærme land, og de fleste er mellom en og to kilo. Denne fisken kom i mange tilfeller godt over vannflaten for å ta insektene. Canon EOS 1DX mk2, EF 600mm/4, 1/3200 sek, f/4 og ISO 800.
…

Tåke i Mandalsvassdraget. Gull. © Torstein Wremer
Tåke i Mandalsvassdraget. 85mm, f/22, 1/8 sek, ISO 80.
…

Edderkopp i kveldingen. Gull. © Torleif Hansen
Majavatn, 03.08.17. Årets tre feriedager ble satt av til telttur med familien. Ungene hadde lagt seg og jeg satt ute sammen med min kjære og nøt kvelden. Så sier hun: Se den edderkoppen! Det gjorde jeg, med kamera selvsagt Canon 1DX, Tamron 24-70 på 70mm, 1/500 sek, f/4.5, ISO 2000
…

Drømmebukken så vannet spruter. Gull. © Svein R Johannessen
En flott sekstagger rådyrbukk på jakt etter Geita gjennom vannet så spruten står, et lite øyeblikks oppmersomhet på den camokledde fotografen som tar bilder av den. Bilde tatt med Canon 1DX og 300mm/2,8.
…

Rådyrparring. Gull. © Steffen Johnsen
Har jobbet mye med rådyr i sommer med mål om å få parringsbilde. Fant etter hvert en flott 6 tagger som drev å jagde ei geit og jeg bestemte meg for at disse var de jeg skulle prøve på. Dagene gikk , og dyrene ble mer og mer vant med meg og begynte etter hvert å tolerere meg. Etter nesten 14 dager med jevnlige besøk fikk jeg endelig bildet jeg hadde jobbet for. Nikon D4, 400mm+1,4x konverter @ 550mm, f/4, 1/500 sek, ISO 1000.
…

Tett på kongeørna. Gull. © Steffen Johnsen
Om noen skulle skvette litt av at de har sett tilsvarende bilde før, så leverte Bjørn Erik Hellang et bilde fra samme situasjonen i fotojakta i fjor. En flott dag i et skjul i Rogaland hvor kongørna kom og inntok et måltid på kloss hold. Nikon D600, 400mm, f/6.3, 1/800 sek, ISO 250.
…

Perlemor. Gull. © Kjartan Trana
Nyttårsaften i 2016 vartet himmelen opp med fyrverkeri i Namsos. Jeg brukte litt tid på å fange noen av vinterens fugler mot dem. Nikon D4, Nikon 300 mm, F/14, 1/800 sek, ISO 800.
…

Vega. Gull. © Kjartan Trana
Bildet ble tatt på Vega i mai mens de første hvitkinngåsene gikk ned for mellomlanding. Med øya Søla i bakgrunnen og kraftige regnskyer som kulisser synes jeg dette ble en fin opplevelse også når jeg ser på det i dag. Nikon D4, Nikon 24-70 mm på f/9, 1/320 sek, ISO 1600.
…

Vandrefalk. Gull. © Jarl Kjetil Johnsen
Vandrefalkhunnen har akkurat landet i furua. April 2016. Canon EOS 7D Mark II, EF 70-200mm f/2.8L IS II USM på 135mm, 1/1250 sek, f/3.2, ISO 1600.
…

Liljekonval. Gull. © Lars Andreas Dybvik
Bladene til en ennå ikke utslått liljekonvall fotografert rett ovenfra med stor blender. Konvertert til s/h. Jeg ønsker at tittelen er ”ørn”, om mulig, selv om det ikke er det virkelige artsnavnet, men illusjonen jeg fant. Nikon D800, Micro-Nikkor 200mm/4, 1/400sek, f5.3, ISO 1000, frihånd.
…

Rådyr i blomstereng. Gull. © Hermod Sture Dreiås
Canon EOS 7D Mark II, Tamron 150-600mm, ISO 1600.
…

Haukugle tett på. Gull. © Helge Helland
Dette bildet kan ligne litt på et annet jeg har sent inn, men det er en helt ny situasjon, med mange timers mellomrom. Her rev haukugla først av hodet på musa, for så å komme mot meg der jeg stod og ventet ved en liten granskog. I denne skogen lagret den musene når den var mett. Denne ugla var der bare i to dager etter att jeg fant den. På de to dagene så lagret den ca 40 mus som jeg så. Jeg undrer på hvor den ble av når den hadde så stort lager. Nikon D5, 500mm f/4, 1/1600 sek, f/5, ISO 3200
…

Nordflaggermus i fjordlandskap. Gull. © Bernt Østhus
Jeg har tidligere deltatt i Fotojakta med et bilde av dvergflaggermus. I sommer fikk jeg for første gang prøvd meg på nordflaggermus, etter tips fra Vegard Lødøen. Bildet er tatt med fjernutløser, altså uten bevegelsessensor. Canon EOS 1Dx mark II, EF 16-35mm @ 29mm, f/14, 1/4 sek, ISO 1600, blitz.
…

Ulvekos. Gull. © Bernt Østhus
Bildet er tatt i Finland, hos Lassi Rautiainen i juli i år. Bildet viser parringsatferd; hannulven er på bildet i ferd med å bestige tispa. De påfølgende bildene i serien viser selve parringen. I følge en lettere misunnelig Lassi er slik atferd aldri dokumentert før i juli, hvilket gjør det ekstra artig å ha opplevd og dokumentert. Canon EOS 1Dx markII, EF 600mm, f/4, 1/60 sek, ISO 1600.
…

Hjort i morgendis. Gull. © Bernt Østhus
Jeg har tilbragt noen morgener på hjortetrekket for å utnytte effekten av soloppgang og morgendamp. Det er sjelden forholdene tillater det, men når timingen blir riktig blir det bra. Jeg har sjelden truffet bedre mht timing og situasjon enn akkurat denne morgenen, hvor kolla plasserte seg i lyskjeglen som falt inn mellom trærne på myra. Situasjonen var nervepirrende; jeg ventet noen minutter på riktig øyeblikk mens kolla sakte ruslet over myra – man vet aldri hvordan dyrene reagerer på kameraklikk, og jeg turte ikke trykke på utløseren før kolla var i lyskjeglen. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm @ 400 mm, f/13, 1/2500 sek, ISO 1000.
.:.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Takk for besøket og velkommen tilbake etter runde 7
